İlk yerli uyuşturucu laboratuvarı açılıyor

Kamudaki ilk uyuşturucu doğrulama laboratuvarı, İstanbul Halk Sağlığı bünyesinde açılıyor.

İlk yerli uyuşturucu laboratuvarı açılıyor
İlk yerli uyuşturucu laboratuvarı açılıyor
GİRİŞ 01.07.2017 05:58 GÜNCELLEME 01.07.2017 06:01
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Uyuşturucu madde kullanan kişilerin hastanelerde alınan idrar örnekleri artık Sağlık Bakanlığı’na bağlı İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesinde açılan uyuşturucu doğrulama laboratuvarında incelenebilecek.

Pazartesi günü açılışı Maltepe’de gerçekleşecek laboratuvarın detaylarını anlatan İstanbul Halk Sağlığı Müdürü Dr. Abdullah Emre Güner, “Uyuşturucu doğrulama laboratuvarı sayesinde örneğin son günlerde bir çok vatandaşımızı kaybettiğimiz ve içinde en az 20 etken madde olan bonzai içindeki alt kırılımları tespit edebileceğiz. Kullanan kişide hangi maddenin pozitif olduğunu görebileceğiz. Bunun gibi amfetamin, eroin ve benzodiazepin gibi her türlü uyuşturucu maddenin türevine bakılabilecek ve grafiksel olarak yorumlayabileceğiz. Böylece daha doğru teşhis ve tedavi uygulanacak” dedi. 

AKTİF MÜCADELE

Hastanelerde hekim şüphesi dahilinde negatif çıkan sonucun da doğrulanması için tesise gönderileceğini kaydeden Güner, “Biz uyuşturucuyla mücadele konusunda 39 ilçede bürolarımızı kurmuş durumdayız. Aktif olarak bu konuda mücadele veriyoruz. Uyuşturucu şüppesiyle örnek alınan 100 hastanın sonucu en fazla 2-3 gün içerisinde hekimlerin önüne gidecek. Bu hizmet şimdilik sadece Maltepe’deki laboratuvarımızda verilecek. Örneklek güvenlikli çantalarla taşınacak ve uyuşturucu için altın standart olan LCMS yöntemiyle incelenecek. Kullandığımız makineler TÜBİTAK onaylı ve hepsi yerli” diye konuştu. 

GÜNDE 15 BİN KİŞİ

Dr. Güner, İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün laboratuvar çalışmaları hakkında da şu bilgileri verdi: “İstanbul’daki Toplum Sağlığı Merkezleri, Aile Sağlığı Merkezleri, GÖÇMEN Sağlığı Birimleri, Üreme Sağlığı Birimleri, Verem Savaş Dispanserleri ve Kanser Tarama Merkezleri’nden oluşan yaklaşık 1100 noktadan alınan numuneler kuryeler vasıtasıyla özel çantalarla halk sağlığı laboratuvarlarına taşınıyor. Laboratuvarlarımız 52 ana tahlili gerçekleştirebiliyor ve günde yaklaşık 15 bin vatandaşımızın tahlilleri yapılıyor. Bu tahlillerde de yaklaşık 240 bin parametre ortaya konmakta ve testlere ait sonuçlar ertesi gün saat 09.00’a kadar hekimlerin kullanmış oldukları sistemlere ulaştırılmakta. 

BAĞIRSAK TARAMASI

Ayrıca diğer yıllardan farklı olarak kolorektal (bağırsak) kanser taramalarına yönelik olarak tam otomatik otomasyon destekli cihazlarla gaita (dışkı) testi ve yine tam otomatik cihazlarla idrar tahlili mikroskobik sonuçla birlikte hizmete dahil edilmiştir. Bu sayede yeni dönemde tam idrar tahlili, koruyuculu idrar tüpleri ile taşınarak analizi gerçekleştirilecek.” 

Tamamen yerli makinelerin kullanıldığı laboratuvarda uyuşturucu şüphesiyle hastalardan  alınan örnekler analiz edilerek en fazla 3 gün içinde doktora gönderilecek.

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR 7
  • Ömer Emre 6 yıl önce Şikayet Et
    Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPCL) bu işi yapan yüzlerce cihaz var ülkede ve hiçbiri yerli değil. Diş macunu üretemeyen ülkeye bu teknoloji büyük gelir...
    Cevapla
  • Vatandaş 6 yıl önce Şikayet Et
    Amatemler her şehirde en az birer hastanede olacak şekilde yaygınlaşması lazım.
    Cevapla
  • Aydın 6 yıl önce Şikayet Et
    Her şehirde olması gereken bir labaratuar. Bence her şehre bir tane lazım.
    Cevapla
  • Mustafa 6 yıl önce Şikayet Et
    Laboratuar açacağınıza herkes kendi evladlarini Allah korkusuyla ve dini eğitimini düzgün veerek yetiştirseydi şimdi bu insanlar böyle olmazdi yazik güzel bir gençlik bu illetin elinden sessizce yok olup gidiyor çok yazik çok yazik vahhh vahhh
    Cevapla
  • ilk değil 6 yıl önce Şikayet Et
    Birçok halk sağlığı laboratuvarı hizmet alımı ile günde binlerce kan tahliline bakıyor zaten. Lcms de kamuda ilk değil. Birçok yerde kurulu cihaz var. Birde lcms in sut ödemesi yok. 1. Basamakta nasıl ödeme alacaksınız sgk dan. Kurumun zarara uğratılması yöneticileri sıkıntıya sokar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Para kuleleri skandalında komik savunma!
İsmail Kartal ve futbolculardan, 'Ligden çekilme' önerisine flaş cevap!