2 bin yıllık aslan heykeli tahrip edildi!

Kommagene Krallığı’ndan kalan Karakuş Tümülüsü’nde bulunan 2 bin yıllık aslan heykeli, bilinmeyen kişi ya da kişilerce tahrip edilerek bir bölümü kırıldı.

2 bin yıllık aslan heykeli tahrip edildi!
2 bin yıllık aslan heykeli tahrip edildi!
GİRİŞ 06.07.2017 14:30 GÜNCELLEME 06.07.2017 14:30

Adıyaman’ın Kahta İlçesi’nde, Kommagene Krallığı’ndan kalan Karakuş Tümülüsü’nde bulunan 2 bin yıllık aslan heykeli, bilinmeyen kişi ya da kişilerce tahrip edilerek bir bölümü kırıldı.

İlçe merkezine 10 kilometre uzaklıkta ve Cendere Köprüsü, Eski Kahta ile Arsemia kaleleri ve Nemrut Dağı yol güzergahında bulunan Karakuş Tümülüsü’ndeki aslan heykelinin sol bölümü, kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce tahrip edildi. Heykelin sol baş bölümünün kırıldığı ve taş parçalarının da götürüldüğü görüldü. Güvenlik güçleri, heykele zarar veren kişi ya da kişilerin yakalanması için çalışma başlatırken, Karakuş Tümülüsü’ndeki heykelin tahrip edilmesi tepkilere yol açtı.

ALMANYA’YA KAÇIRILMAK İSTENMİŞTİ

İlçedeki turizmci Mahmut Arslan, heykelin kıranların bulunup cezalandırılmasını istedi. Daha önce tümülüsün doğu cephesindeki sütunun üzerinde bulunan heykelin 1951 yılında Alman Arkeolog Prof. Karl Dörner taranfından çalınmak istediğini hatırlatan Mahmut Arslan, şunları söyledi:

"Tarihimize sahip çıkamıyoruz. Aslan heykeli, Alman Arkeolog Prof. Karl Dörner tarafından yere indirilerek insan gücü ile araçların gidebileceği batı terasına taşınmış. Dörner, aslan heykelini karayoluyla İskenderun Limanı’na götürüp, oradan da gemi ile Almanya’daki Berlin Müzesi’ne koyup sözde korunmasını sağlayacağını söylemiş. Ancak, yetkililerin durumu fark etmeleri ile Dörner, heykeli çalmakta başarılı olamamış. Bakınız, buradaki Nemrut Dağı ve diğer tarihi eserler Dünya Kültür Mirası olarak kabul edilmiş. Bu insanlar dünya mirası olan bu tarihe, 2 bin yıllık bu heykele nasıl kıymışlar anlayamadım. Bu heykeli kıranların eller kırılsın."

 

 

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Muhittin Böcek'in tek kozu CHP seçmenini bile irite ediyor
B sınıfı ehliyet değişiyor! İşte kullanabileceğiniz 125 cc motosiklet modelleri