Darbe nedir? Türkiye'de kaç darbe girişimi oldu?

15 Temmuz’da haince gerçekleştirilen ve bir anda gündemin nabzına oturan ‘’darbe’’nin ne olduğu Türk halkı tarafından yoğun bir şekilde araştırma konusu olmaya başladı. Peki, darbe nedir?

Darbe nedir? Türkiye'de kaç darbe girişimi oldu?
Darbe nedir? Türkiye'de kaç darbe girişimi oldu?
GİRİŞ 14.07.2017 14:00 GÜNCELLEME 14.07.2017 14:00
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

DARBE NEDİR, NEDEN VE NASIL YAPILIR?

Hafızalardan silinmeyecek 15 Temmuz’dan sonra üzerinde durulan konu olan darbe vatandaşlar tarafından en çok merak edilen konular arasına girdi. Yaşanan darbenin ardından Türk halkı bu konunun iç yüzünü sorgulamaya başladı.

Darbenin ne olduğuna ilişkin akılları kurcalayan her şey ve darbe hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen vatandaşlarımızı ilgilendirecek önemli detaylı bilgilere şimdi haberimizden ulaşabilirsiniz.

DARBE NEDİR?

Darbenin ne olduğuna detaylı bir şekilde geçmeden önce bu kelimenin anlamının Türk Dil Kurumu tarafından nasıl ifade edildiğine göz atalım. Türk Dil Kurumunca sözü edilen kelime; "Bir ülkede baskı kurarak, zor kullanarak veya demokratik yollardan yararlanarak hükûmeti istifa ettirme veya rejimi değiştirecek biçimde yönetimi devirme işi" olarak tanımlanmaktadır.

Kısa bir tabirle özetlemek istersek darbe, silahlı kuvvetlerin yönetime el koymasıdır.
Bu hareket, silahlı kuvvetlerin demokrasi yönetiminin karşıtı olduğunun bizzat göstergesidir. Yönetiminde demokrasi olgusunu barındırmayan ülkelerin daima gerilemeye mahkum kaldığı düşünülecek olursa ülkenin kaderini son derece olumsuz etkileyecek olan bir durumdur. 

DARBE NEDEN VE NASIL YAPILIR?

Ülkede darbe hareketini küstahça gerçekleştiren kişiler neden gerçekleştirdiğiyle ilgili belirli bahanelerin arkasına sığınmaktadır. Bu bahaneleri mercek altına alacak olursak, ‘’Hükûmetlerin, ekonomik ve sosyal sorunları çözmekte başarısız oldukları iddiası, bu alçak kişilerin askeri darbelerin başlıca sebebi olarak gösterilmektedir. 

Darbe hareketini gerçekleştiren ve darbeyi körü körüne savunan alçak kişiler, ülkenin yöneticisini devirmek için radyo, televizyon gibi kitle iletişim araçlarını ele geçirerek hükümet daireleri üzerine denetim ve otorite kurmaya çalışmaktadır. 

Ordunun yapacakları eyleme karşı tarafsız kalmasını fırsat bilerek iktidarı ele geçirmek, darbecilerin kullandıkları yöntemler arasındadır. Çoğunlukla darbeciler bu eylemi gerçekleştirmekle birlikte, savundukları gerekçeler doğrultusunda elektrik santralleri gibi temel altyapı tesislerini ve birçok kurumu kendi istekleri ve çıkarlarına uygun bir şekilde kontrol altına alma yolu gitmektedir.

TÜRKİYE’DE KAÇ DARBE GİRİŞİMİ OLDU?

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulduğu 1923 yılından bugüne ülkemizde; darbe, darbe girişimi, muhtıra, e-muhtıra olmak üzere toplamda 8 darbe girişimi meydana geldi.

Bu olayların hepsinin ne olduğu aşağıdaki listede sıralandığı gibidir: 

- 27 Mayıs 1960 Darbesi
- 22 Şubat Ayaklanması
- 12 Mart 1971 Muhtırası
- 12 Eylül 1980 Darbesi
- 28 Şubat 1977 Süreci
- 27 Nisan 2007 E-Muhtırası
- 15 Temmuz 2016 Darbe Girişimi

YORUMLAR 1
  • mert 5 yıl önce Şikayet Et
    28şubat 1997 olucak 77 yazılmış
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Meral Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a hain suçlaması
Yeniden Refah Partisi’nin arkasındaki güç kim! İstanbul’da oyun oynuyorlar…