OHAL Komisyonu mesaiye başladı

KHK’larla meslekten ihraç edilenler, öğrencilikten atılanlar ya da kapatılan dernek gibi kuruluşlar için oluşturulan ‘OHAL Komisyonları’ itirazları kabul etmeye başladı

OHAL Komisyonu mesaiye başladı
OHAL Komisyonu mesaiye başladı
GİRİŞ 18.07.2017 02:41 GÜNCELLEME 18.07.2017 07:48

KHK’larla meslekten ihraç edilenler, öğrencilikten atılanlar ya da kapatılan dernek, federasyon, vakıf ve sendikalar gibi kuruluşlar için oluşturulan ‘OHAL Komisyonları’ itirazları kabul etmeye başladı

15 Temmuz darbe girişimi sonrası yayımlanan KHK’larla kamu görevinden, meslekten veya görev yapılan teşkilattan çıkarılan veya ilişği kesilen, öğrencilikle ilişiği kesilenlerin, kapatılan dernek, vakıf, sendika, federasyon, konfederasyonlar, özel sağlık kuruluşları, özel eğitim kurumları, vakıf yükseköğretim kurumları, özel radyo ve televizyon kuruluşları, gazete ve dergiler, haber ajansları, yayınevleri, ve dağıtım kanallarının temsilcilerinin başvurularının inceleme konusu yapılacağı ‘OHAL Komisyonları’, itirazları kabul etmeye başladı. 

Valilikler bünyesinde oluşturulan ‘OHAL İtiraz Dilekçe Kabul Bürosu’na başvurular 14 Eylül’e kadar yapılabilecek. 

14 Eylül’e kadar İstanbul’da komisyona itiraz dilekçesi sunan infaz koruma memuru Mustafa B. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bağlılığını gösteren sosyal medya paylaşımlarını da delil olarak dosyaya koyduğunu söyledi. 

Ankara’da da dün komisyona yapılacak başvuru için çalışmalara başlandı. Ulus Hisarparkı Caddesi’nde bulunan İl Milli Eğitim Müdürlüğü İnşaat ve Emlak Şube’sinde oluşturulan büroda, başvuruların alınması için birim oluşturuldu. Başvuru işlemlerinin 17 Temmuz’dan 14 Eylül 2017 tarihine kadar yapılabileceği belirtildi. 

KHK’ler ile kamudaki görevinden ihraç edildiği ifade eden M.A. “FETÖ ile hiçbir bağım yoktu. Çalıştığım kurumdaki çoğu kişi cemaat yapılanmasında yer alan kişilerdi. Hatta bana mobbing uyguladıkları için yaşanılan tartışmalardan dolayı mahkemelik bile olduğum FETÖ üyesi var. Her yere başvurdum. KHK ile görevimden ihraç edildiğimi öğrendiğimde şoke olmuştum. Anayasa, Danıştay, İnsan Hakları Komisyonu, Meclis Komisyonu dahil her yere başvurdum. Ancak bir türlü sonuç alamadım. Beni en çok üzen, bana işyerimde mobbing uygulayan FETÖ’cülerle aynı kefeye koyulmak” dedi.

Komisyon nasıl çalışacak

Resmi Gazete’de yer alan karara göre, komisyon şöyle çalışacak:

Başvuru formu elektronik ortamda doldurulacak, formun çıktısı alınacak, başvurucu, kanuni temsilcisi veya vekili tarafından imzalanacak ve valilik veya kuruma ekleriyle birlikte teslim edilecek.

 Gerçek kişilere ilişkin başvuru formunda başvurucunun adı, soyadı, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, doğum tarihi ve yeri, adresi ile telefon numarası ve elektronik posta adresi; başvurucunun en son görev yaptığı kurumu, sicil numarası ve unvanı, hakkında işlem tesis edilen KHK’nın sayısı ve tarihi, başvurucunun beyanları ve imzaları yer alacak.

Kurum veya kuruluşlara ilişkin başvuru formunda, kurum veya kuruluşun adı, unvanı, MERSİS numarası, vergi numarası, sicil numarası, özel öğretim kurumları için kurum kodu, dernekler için kütük numarası, vakıflar için merkezi sicil numarası, adresi ile varsa telefon numarası ve elektronik posta adresi, işlem tesis edilen KHK’nın sayısı ve tarihi ile ilgili kurum ve kuruluşun bulunduğu liste ve sırası bulunacak.

Alındı belgesi verilecek

Başvuru formunda, daha önce adli mercilere veya idari makamlara yapılan başka başvurular da belirtilecek.

Başvurularda formun yanı sıra başvurucuya ait nüfus cüzdanı fotokopisi, başvuruya esas belgelerin aslı veya noter ya da ilgili kamu kurumu veya kuruluşu tarafından tasdikli sureti de yer alacak. Başvuru formu ile başvuruda sunulan belgelerde eksiklik tespit edilmesi halinde, 15 günlük süre verilecek. Komisyona başvurana, başvurunun kayda alındığını gösteren alındı belgesi verilecek.

60 günde iptal davası

Komisyona yapılan her başvuruya bir tarih ve sayı verilecek. Komisyona intikal eden dosyalarla ilgili olarak daha önce kurumlara yapılan başvurular birleştirilecek. Başvurular, şartlara uygunluk bakımından ön incelemeye tabi tutulacak.

Komisyon kararlarına karşı, kararın tebliğinden itibaren 60 gün içinde iptal davası açılabilecek. Bu davalarda Başbakanlığa ve Komisyona husumet yöneltilemeyecek. Komisyon çalışmaları için yeteri kadar personel görevlendirilecek.

Komisyonda kimler var?

OHAL Komisyonu’nda 7 üye yer alıyor. Komisyon başkanlığı görevini Adalet Bakanlığı müsteşar yardımcısı Selahaddin Menteş yürütürken, üyeler ise Yargıtay Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Karagöz, Danıştay Tetkik Hakimi Murat Aytaç, Mülkiye Başmüfettişi Hasan Şıldak, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Daire Başkanı Esat Işık, Milli Eğitim Bakanlığı Atama Daire Başkanı Mustafa İkbal ve Devlet Denetleme Kurulu (DDK) üyesi Salih Tanrıkulu. 

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Selçuk Bayraktar'dan PKK destekçisi Geerdink'e iki dilde yanıt
Baykar'dan vatandaşlara uyarı: Çağrılara itibar etmeyin!