Kapıkule’de TIR ve gurbetçi yoğunluğu

Edirne Kapıkule Sınır Kapısı’nda izinlerini anavatanlarında geçiren gurbetçilerin dönüşe geçmesi nedeniyle araç yoğunluğu yaşanıyor.

GİRİŞ 04.08.2017 15:03 GÜNCELLEME 04.08.2017 15:58

Türkiye’nin Bulgaristan’a açılan Kapıkule Sınır Kapısı’nda son 1 haftadır yaşanan TIR kuyruğu erimiyor. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden yükledikleri ihraç yükleri ile Kapıkule Sınır Kapısı’na gelen TIR’lar 10, Hamzabeyli Sınır Kapısı'nda ise 6 kilometre kuyruk oluşmasına neden oldu. Sıranın gelmesini bekleyen TIR sürücüleri yoğunluğun yakıt kuyruğundan ve Bulgaristan’ın oluşan yoğunluğa cevap verememesinden kaynaklandığını dile getirdi. 35 derece sıcakta demir kafesler içinde beklemekten bunaldıklarını söyleyen sürücüler, yetkililerin sorunlarını çözmesini istedi.



İstanbul’dan yüklediği ihraç yükünü Fransa’ya götürmek için Kapıkule Sınır Kapısı’nda 15 saattir beklediğini söyleyen Nail Çarıklı, "Kuyrukta beklemek bizim çilemiz. TIR sürücülerin kaderi bu. Yaklaşık 15 yıldır TIR şoförüyüm, o yıldan bugüne sınırda beklemeye devam diyorum. Bizim çilemiz bitmez" dedi. İstanbul'dan yüklediği ihraç yükünü Bulgaristan'a götürmek için Kapıkule Sınır Kapısı'nda kuyruğa giren Bulgar vatandaşı Danitel Nikov, diğer TIR'ların  kendisini sollamasından yakınarak, "Burada beklerken sollama yapan arkadaşlar oluyor. Onların haksız yere sollamasın diye elimde sopayla kuyrukta bekliyorum" dedi.

Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü,  Kapıkule’de  yaşanan TIR kuyruğunun Bulgaristan'ın yavaş çalışmasından kaynaklandığını belirtti.

DÖNÜŞE GEÇEN GURBETÇİ YOĞUNLUK OLUŞTURDU

Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden yaz tatillerini geçirmek anavatana gelen gurbetçiler izinlerinin bitimiyle çalıştıkları ülkelere dönmeye başladı. Avrupa'ya çıkış için Kapıkule Sınır Kapısı'nı tercih eden Türk işçiler gümrük kapısında yoğunluk oluşmasına neden oldu.

Almanya'da fabrikada çalışan  Nazım Kaya, yaz tatilini ailesiyle memleketi İzmir'de geçirmesinin ardından Pazartesi işbaşı yapcağını belirterek, kuyrukta neden beklediklerini bilmediğini söyledi. Türkiye'ye girişte de yoğunluktan yaşadıklarını anlatan Kaya, "Türkiye'ye girişte de çıkışta da sorun yaşıyoruz. Bugün yoğunluk biraz daha az"dedi. Yoğunluğun Bulgaristan'ın yavaş çalışmasından kaynaklandığını belirten Ahmet Şen, "Türkiye’ye giriş yaparken kuyruk vardı. Şimdi yine kuyruk var ama yoğunluk Bulgaristan'ın yavaş çalışmasından kaynaklanıyor, bunu görüyoruz" dedi. 

BAKAN TÜFENKCİ: "BULGARİSTAN İLE GÖRÜŞÜP SORUNU ÇÖZECEĞİZ" 

Yaşanan yoğunluğun ardından sorunu yerinde görüp incelemek için geçtiğimiz gün, Kapıkule Sınır Kapısı'na gelen Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, TIR ve küçük araç yoğunluğunun önlenmesi için Bulgar tarafıyla görüşüp sorunu çözeceklerini söylemişti. Tüfenkci,  incelemenin ardından, "Yaşanan sorun mazot ve Bulgaristan tarafının yavaş çalışmasından kaynaklanıyor. Bulgaristan tarafıyla bir araya gelerek yaşanamnm yoğunluğun önüne geçmeyi düşünüyoruz" açıklamasında bulunmuştu.

Hava sıcaklığının gölgede 35 dereceyi bulduğu Kapıkule Sınır Kapısı’nda gurbetçilerin çıkışları devam ediyor.  Gümrük yetkilileri, yola çıkacak gurbetçilerin, sınır kapılarını canlı olarak gösteren internet sitelerini takip etmelerini istedi.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Uzman isim tarih vererek açıkladı! '7,5'lik deprem bekliyoruz'
Galatasaray ve Fenerbahçe'nin gözü dev gelirde!