Diyarbakır'da bulundular! Kazdıkça fışkırıyor

Diyarbakır'ın Bismil ilçesindeki Körtik Tepe'de yürütülen kazılarda, yaklaşık 17 yılda 30 bini aşkın eser gün yüzüne çıkarıldı.

GİRİŞ 14.08.2017 13:55 GÜNCELLEME 14.08.2017 14:01
Bu Habere 33 Yorum Yapılmış

Bölgede yaklaşık 12 bin 500 yıl öncesinde dokuma yapımında kullanılan kemik iğne bulundu. Kazı Başkanı Prof. Özkaya "Bugüne kadar o dönemde insanların av peşinde yiyecek topladığı biliniyordu. Yerleşik düzen söz konusu değildi. Burada yerleşik düzeninin bütün gereklerini yerine getiren, tarım öncesi topluluktan bahsediyoruz. Bu, dünya insanlık tarihinde bir ilk durumundadır." dedi.

Ilısu Baraj Gölü Altında Kalacak Kültür Varlıklarının Kurtarılması Projesi kapsamında, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü iş birliğiyle, Diyarbakır Müze Müdürlüğü başkanlığında 2000'den bu yana kurtarma kazılarının sürdürüldüğü Körtik Tepe, insanlık tarihine ışık tutuyor. 



Dicle Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Vecihi Özkaya başkanlığında Dicle Nehri ve Batman Çayı'nın kesiştiği Körtik Tepe'de yürütülen kazılarda, insanlığın tarımsal üretimden önce de yerleşik düzene geçtiği tespit edildi.

10 AYRI DOKUMA ÖRNEĞİ BELİRLENDİ

Bölgede yaklaşık 12 bin 500 yıl öncesinde dokuma yapımında kullanılan kemik iğne bulundu. Kazılarda bulunan diğer eşyalar üzerinde, dokumanın incesinden kalınına varıncaya kadar tüm evrelerini gösteren desen izleri ortaya çıkarıldı. Bu ürünlerin analizi sonucunda, 10 ayrı dokuma örneği belirlendi.

Ayrıca kazılarda balık avlamada kullanılan, modern olanlarına benzeyen kemikten oltalar, taş aletler, baltalar ve üzerinde dinsel inanışları simgeleyen figürlerin yer aldığı eşyalar bulundu.

DÜNYA İNSANLIK TARİHİNDE BİR İLK

Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Özkaya, AA muhabirine, bu yılki kazıların 40'ı arkeolog 180 kişinin katılımıyla sürdürüldüğünü bildirdi. 

Körtik Tepe'nin Orta Doğu'nun en önemli yerleşim merkezlerinden biri olduğunu anlatan Özkaya, "Yerleşik düzene geçiş olarak nitelendirilen döneme ilişkin birçok bilinmezlere yeni yaklaşımlar getiren bulgular, burada ortaya çıkarıldı. Körtik Tepe, bulgularıyla bilinmeyen birçok konuya açıklık getirerek arkeolojide çığır açtı." ifadelerini kullandı.

YORUMLAR 33
  • mardınızade 6 yıl önce Şikayet Et
    boş beleş işlerrrr
    Cevapla
  • Ozer 6 yıl önce Şikayet Et
    Bende petrol sandim.sahi ya noldu o iş?
    Cevapla
  • Muhsin 6 yıl önce Şikayet Et
    Bir önceki haberde kasıtlı olarak komutanımızın sinirleriyle oynayan hdp millrtvekilinin provokasyonunu kınıyorum. Bu ülkede arabasında terör örgütlerine silah taşıyan milletvekilleri gördük. Milleti sokağa döküp dindar insanları katlettiren eşbaşkanlar gördük. Bu ülkeyi bölmeye çalışan herkesi Cenabı hak kahruperişan eylesin. Kimse kimlik kontrolünden rahatsız olma hakkına sahip değildir. Dağ başında mı yaşıyoruz. Kolluk kuvvetleri her türlü kontrolü yapabilir. Kimse hem bu ülkede yaşayıp hemde askerimize böyle düşmanca davranamaz. Biz her şeyi çok iyi anlıyoruz.
    Cevapla
  • İsfendiyar KKTC 6 yıl önce Şikayet Et
    Ancak Tevrata göre Adem ile Havva olayı sadece 6000 yıllıktır ; yani Tevrat hep yalan ; dikkat ey Müslüman . İsfendiyar
    Cevapla
  • arnavut 6 yıl önce Şikayet Et
    vay arkadaş diyarbakır da yapılan her şey göze batıyor:)Tonyukuk heykeli asın gitsin:)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hamas: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerinden gurur duyduk
 THY ile ilgili dikkat çeken iddia! 20 milyar dolarlık anlaşma imzalanıyor