İran'dan 38 yıl sonra 'kazan kazan' ziyareti!

İran Genelkurmay Başkanı Bakıri, 38 yıl aradan sonra kendisine eşlik eden üst düzey bir askeri heyetle Türkiye’ye geldi.

İran'dan 38 yıl sonra 'kazan kazan' ziyareti!
İran'dan 38 yıl sonra 'kazan kazan' ziyareti!
GİRİŞ 16.08.2017 09:23 GÜNCELLEME 16.08.2017 09:48
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri, Ankara’da Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’la bir araya geldi. Suriye, Irak ve terör gündemleri özelinde bir görüşme gerçekleştiren iki ülkenin askeri düzeydeki bir numaralı isimleri, bölge ülkelerinin, bölgenin geleceği adına ortak akılla hareket etmenin gerekliliği üzerine ciddi bir adım atılmış oldu. Bakıri, devrimden bu yana Türkiye’yi ziyaret eden ilk İran Genelkurmay Başkanı olarak da kayıtlara geçti.

Genelkurmay Karargâhı’na gelişinde Orgeneral Akar tarafından askeri törenle karşılanan Bakıri, iki ülke milli marşlarının çalınmasının ardından tören kıtasını selamladı. Törenin ardından Akar ile Bakıri basına kapalı görüşmeye geçti.

Suriye-Mısır- Irak-Libya ve Arap Baharı merkezli ihtilaflar nedeniyle bölgede meydana gelen olaylar Komşu ülkeler olan Türkiye ve İran’ı birlikte hareket etmesine neden oldu. Ortadoğu’daki son gelişmeler, bölgesel-uluslararası mevcut konjonktür, oluşmakta olan yeni dengeler bu ziyareti sadece Türkiye-İran açısından değil, bölge ağırlıklı yeni dengeler/ittifaklar açısından da oldukça kritik bir seviyeye taşıyor.

İKİ ÜLKEYİ YAKINLAŞTIRAN GELİŞMELER

* Bölgedeki gizli el DAEŞ’in kullanım tarihinin sonuna gelindiğini fısıldıyor. DAEŞ sonrası için bölgede yeni denklemden en fazla etkilenecek olan iki ülke; İran ve Türkiye.

* Her iki ülke de Irak’ta Barzani önderliğinde yapılacak olan referanduma karşı. Irak’ta oluşacak bölgesel yönetimin kendi iç siyasetlerine direkt etki etmesinden endişe ediyorlar. Bu karşıtlık geçen yıl Erdoğan ile Ruhani liderliğindeki görüşme sonucunda yayınlanan ortak bildiride de açıkça yer almıştı.

* İki ülkenin ortak sorunlarının başında PJAK-PKK varlığı geliyor. PKK’nin İran kolu PJAK ile İran birlikleri arasındaki çatışmaların dozu artmış durumda. Türkiye de ise son aylarda PKK’nın eylemleri kısmen azalsa da tehlike geçmiş değil. Bu ortak düşmanın bertaraf edilebilmesi için iki ülkenin, sınır geçişi ve ortak istihbarat konuları dahil birçok konuda işbirliğine gitmesi şart.

* Suudi Arabistan-BAE ikilisinin öncülüğündeki Körfez Arap ülkelerinin Katar’a ambargo uygulamasıyla başlayan krizde Türkiye ve İran Katar’a destek oldu. Katar krizinin ekonomik boyutu Türkiye ve İran’ı yan yana getirdi. Geçtiğimiz günlerde Tahran’a giden Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Arap ülkeleri Katar’a yaptırım uygularken Türkiye’nin İran üzerinden bu ülkeye yardım göndermeye devam edeceğini açıklamıştı.

MİLLİ GAZETE

YORUMLAR 6
  • Mechul 6 yıl önce Şikayet Et
    İnşallah aklınızı başınıza alır, gittiğiniz yanlış yoldan geri dönersiniz.
    Cevapla
  • Uzay Denizi 6 yıl önce Şikayet Et
    Yıl 1979 İran`da devrim oluyor. Yani darbe aslında. Yıl 1980 Türkiye`de darbe oluyor. Ne kadar ilginç değil mi? Arada mutlaka bir bağ vardır. Çünkü o zamandan beri Türkiye ve İran yeniden "Düşman Kardeş" rollerini oynuyor. Bir araştırmacının buradan hareketle mutlaka bir araştırma yapması lazım. Bence altından çoook pis işler çıkar bunun.
    Cevapla
  • hüseyin 6 yıl önce Şikayet Et
    bence görüşmeye gerek yok ama ayağımıza gelmesi iyi olmuş.. Biz amerikaya karsı onları desteklerken şark kurnazlığı yapan iran rus uçağı davasında cuma hutbesinde ruslara dua etti. bunu asla unutmayacağız. simdi amerika ile araları bozulunca tekrar yanasacak liman arıyor. iran da belasını kesin bulacak yemende suriyede ırakta olanları unutmadık. İranda sunnilere yapılanları da
    Cevapla
  • Cahil... 6 yıl önce Şikayet Et
    Resmi davet uzerine gelmis
    Cevapla
  • bozo 6 yıl önce Şikayet Et
    iran bu coğrafyada samimi siyaset yapsa haçlılar ve siyonisler bukadar cesaretli olamazlar mesepçiligi bırakıp ümmetçi bir tavır alınması şar kurtuluş bu gerçekte saklı ALLAH müslümanlara birlik beraberlik versin
    Cevapla
  • Osmanlı1453 6 yıl önce Şikayet Et
    İran öncelikle mezhepçilik yapmayacak Kuranın çizgisinde tek ümmet olarak müslümanlar ne zaman yürürse o zaman kafiler helak olur başka türlüsü olmaz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Macron: Karşımızda çok büyük riskler var Avrupa ölebilir
Ukraynalı bir kadın iki yaşındaki oğlunu 25 bin dolara satmaya çalışırken yakalandı