Başbakan Yıldırım: 'Dur' deme zamanı gelmiştir

Başbakan Binali Yıldırım’ın sosyal medya diline yönelik tepkisi sonrasında ilgili kurumlar harekete geçti

Başbakan Yıldırım: 'Dur' deme zamanı gelmiştir
Başbakan Yıldırım: 'Dur' deme zamanı gelmiştir
GİRİŞ 17.08.2017 09:19 GÜNCELLEME 17.08.2017 09:19
Bu Habere 37 Yorum Yapılmış

Başbakan Binali Yıldırım’ın sosyal medyada gençler arasında yaygınlaşan kısaltma, yabancı kelime ve bozuk cümle kullanımına dikkat çekerek, “Dilimizi kısırlaştıran, nesiller arasındaki iletişimi yok eden, Türkçe’den ziyade nevzuhur bir kuş dilini andıran bu çürümeye artık ‘Dur’ deme zamanı gelmiştir” uyarısı sonrası, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Türk Dil Kurumu (TDK) ile işbirliği halinde bu konuda çalışma yapmaya hazırlanırken, Türkiye Bilişim Derneği (TBD) de bünyesinde “Özenli Türkçe Çalışma Grubu” oluşturdu.

Kısa süre önce 15 bin bilişim ve teknoloji terimini Türkçe’leştiren sözlük hazırlayan Türkiye Bilişim Derneği’nin “Özenli Türkçe Çalışma Grubu”, bu konudaki çalışmalarını yoğunlaştıracak. Çalışma grubu, sosyal medyadan dile yerleşen yabancı terimler için de Türkçe karşılıklar önerecek. Dernek, bu yeni kelimelerin gençler arasında yaygınlaşması için de çalışma yapacak. TBD; okullarda, seminerlerde, çalıştaylarda Türkçe bilişim terimlerinin tanıtılması ve kullanımının özendirilmesi için girişimlerde bulunacak.

BAZI ÖNERİLER

TBD’nin hazırladığı sözlükte, “Ok” yerine “Tamam” denilmesi, yine gençlerin tercih ettiği kelimelerden “sound” yerine “ses”, “battery” yerine “pil”, “CD” yerine “yoğunteker”, “web” yerine “örümcek ağı”, “window” yerine “pencere”, “zoom” yerine “yakınlaştırmak”, “network” yerine “ağ”, “nickname” yerine “takma ad” kelimelerinin kullanılması öneriliyor.

YAZI DİLİ UYARISI

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan da bilişim teknolojilerinin “yerli ve milli” olması için çalıştıklarını belirtirken, bu alandaki dilin de yerli ve milli olması gerektiğini söyledi. Sayan, kendilerinin de TDK ile birtakım çalışmalar yapacaklarını kaydederek, internet ortamında kullanılan dilin millileştirilmesi için gereken adımları atacaklarını ifade etti. Sayan, sosyal medyadaki dilin yazı diline dönüşmemesi gerektiğini vurguladı. 

KAYNAK: HABERTÜRK
YORUMLAR 37
  • Serpil 6 yıl önce Şikayet Et
    Bizim güzel Türkçemize ne olmuş da bu kuş dili gibi şeyleri kullanacaz...
    Cevapla
  • Ali veli 6 yıl önce Şikayet Et
    Bu ne yaavv öz konuşacağız diye garip garip kelimeler mi kullanacağız. CD heryerde CD değil midir. Gavur bulmuş kısaltmış dünyaya sunmuş biz de yerli olarak bi şey bulalım dünyaya Türkçe olarak yayılsın. Bazı kelimeler Türkçeleşmiştir öyle kullnılır. Ha kanki manki ok bye gibileri de yeni nesil kullanıyor yazarken konuşurken kolaya kaçtığı içindir tahminimce. Onu da kendi içimizde güzel konuşma pratikleri yaparak düzeltebiliiz. Ama o biraz zor gibi.
    Cevapla
  • oflu mustafa 6 yıl önce Şikayet Et
    sevgilim yerine manita nedir bu tarzanca kelimeler,esnaf kardeşlerimizde dikkat etmeli tamamen yabancı tabela yazanlar var.lafla milliyetçilik olmaz.davranışlarımızla kültürümüzü sahiplenerek bunu göstermeliyiz
    Cevapla
  • oflu mustafa 6 yıl önce Şikayet Et
    arkadaşlar bu çok önemli bir konudur millet olmanın en önemli olgularından biride dildir.bu yabancı hayranlığı nedir Allah aşkına,bu ezik insanların hareketidir.bir lisan bir insan tamam ama,günlük konuşmamızda Türkçeyi kullanalım.milli dilimizi niye dışlıyor bazı arkadaşlar.kanka,hey dostum,okey vs.vs nedir bu saçma konuşmalar.Türkçe ingilizceden güzeldir
    Cevapla
  • Yoğunteker 6 yıl önce Şikayet Et
    Yoğunteker ne arkadaş.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Kacır müjdeyi verdi! Türkiye'nin 'ilk ilaç adayı geliştirildi'
Mirasta yeni uygulama: Yıllar sonra evinizden olabilirsiniz!