Irma Kasırgası nedir? Irma Kasırgasının şiddeti ve etkilediği yerler!

Hem dünyanın hem de ülkemizin gündeminde yer alan Irma Kasırgası nedir? Tarihin kayda geçen en büyük Atlas Okyanusu kasırgası olan Irma Kasırgası’nın şiddeti ve etkilediği yerler nelerdir? İşte, Irma Kasırgası'yla ilgili tüm merak edilen önemli detaylar…

Irma Kasırgası nedir? Irma Kasırgasının şiddeti ve etkilediği yerler!
Irma Kasırgası nedir? Irma Kasırgasının şiddeti ve etkilediği yerler!
GİRİŞ 14.09.2017 11:03 GÜNCELLEME 14.09.2017 11:03

Irma Kasırgası felaketi, son günlerin en çok konuşulan ve merak edilen konularından biri haline geldi. Amerika’da yaşayan İlker İnanoğlu ve Ceyda Ateş’de Irma Kasırgasının dehşeti ile ilgili sosyal medya hesaplarından paylaşımlarda bulundu. ABD'nin Florida eyaletinde etkili olan ve kuzey batıya doğru ilerleyen Irma kasırgası şiddetli tropik fırtınaya dönüşmeye başladı.

Olağanüstü hal ilan edilen Florida'da Irma kasırgası yüzünden 6 milyona yakın kişinin tahliye edilmesine karar verildi. Georgia eyaletinde ise kıyı bölgelerinde yaşayan 540 bin kişinin tahliye edildi. Irma Kasırgası ABD'ye doğru ilerlerken, Florida eyaletinin sahil bölgelerinde yaşayan yaklaşık 500.000 kişinin tahliye çalışmaları da başladı.

Turks ve Caicos adalarında ulaşan ve yine büyük bir yıkıma yol açan kasırga şu ana kadar 26 kişinin ölümüne neden oldu. İngiltere toprağı olan Turks ve Caicos adalarının açıklarında, dalga boyları 11 metrenin üzerine çıktı.

ırma kasırgası

ABD ULUSAL KASIRGA MERKEZİ’NİN AÇIKLAMASI!

ABD Ulusal Kasırga Merkezi tarafından yapılan açıklamada, kasırganın şiddetinin azaldığı ancak hala tehlikeli bulunan Irma'nın saatte 160 kilometre hızla Florida'nın kuzey batısında yer alan 3 milyon nüfuslu Tampa'ya doğru ilerlediği ifade edildi. 'Canavar kasırga' olarak adlandırılan Irma kasırgası ABD'nin güney eyaleti Florida'da adeta kıyameti yaşattı.

ırma kasırgası

IRMA KASIRGASI NEDİR?

Irma kasırgası en şiddetli kasırgalar arasında yer alıyor. Kasırganın hızı, saatte 300 kilometreye ulaştı. Irma, Karayipler'den ABD'nin Florida eyaletine doğru ilerlerken, bölge halkı da hem şiddetli rüzgar hem de yoğun yağışlardan kendini korumak için önlemler almaya çalışıyor. Irma kasırgası kategori 5 olarak belirtiliyor. Kategori 5, Atlantik Okyanusu ile Pasifik Okyanusu'nun kuzeyinde oluşan kasırgaları rüzgar hızına göre ölçen Saffir-Simpson ölçeğinin en şiddetli grubuna verilen isim.

Bu ölçek, mühendis Herbert Saffir ve ABD Ulusal Kasırga Merkezi'nin (NRC) eski başkanı meteoroloji uzmanı Robert Simpson tarafından 1971 yılında geliştirildi. Saatte 250 kilometrenin üzerinde hıza ulaşan rüzgarlar, Kategori 5 olarak değerlendiriliyor. Bu kapsamda Irma kasırgasının da ölümcül olabileceği belirtiliyor. Kategori 5'te yer alan fırtınalar karaya ulaştıklarında "felaket düzeyde hasara" yol açacağı belirtiliyor.

ırma kasırgası

IRMA KASIRGASI’NIN ETKİLEDİĞİ YERLER NELERDİR?

Barbuda: Bu küçük adanın 'neredeyse yaşanamaz hale geldiği' söyleniyor. Yerleşim yerlerinde ve altyapıdaki hasar boyutunun yüzde 95'i bulduğu açıklandı. Barbuda Başbakanı Gaston Browne, kasırganın 100 milyon dolarlık bir maliyet ortaya çıkardığını söylüyor.

St Martin: Fransa ve Hollanda arasında bölünmüş olan bu adada ise Hollanda'ya ait olan tarafta büyük bir tahribat meydana geldi. Adada 5 kişi hayatını kaybetti. Porto Riko: ABD toprağı olan Porto Riko'da 6.000 üzerinde kişi barınaklarda yaşamaya başlamış durumda. Adanın büyük kısmında elektrik kesintileri yaşanıyor.

Virgin Adaları: Altyapıda büyük hasar meydana geldiği biliniyor. Adada 4 kişi hayatını kaybetti.

Anguilla: İngiltere toprağı olan bu adada da bir kişi öldü. Bir görgü tanığı 'Adamız nükleer saldırıya uğramış gibi gözüküyor' dedi.

Virgin Adaları: İngiltere'ye bağlı ada takımında acil durum ilan edildi. Enkaz altında hayatını kaybetmiş kişiler olabileceğinden endişe ediliyor.

ırma kasırgası

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Mansur Yavaş'ın seçim şarkısı ile PKK marşı arasında şoke eden benzerlik!
EYT düzenlemesinden en çok faydalananlar SSK’lı çalışanlar