Nuri Killigil parkı ve anıtı açılıyor

Kafkas İslam Ordusu kumandanı, Milli Savunma Sanayi alanındaki ilk özel sektör temsilcisi Nuri Killigil adına park ve anıt açılışı yapılacak.

Nuri Killigil parkı ve anıtı açılıyor
Nuri Killigil parkı ve anıtı açılıyor
GİRİŞ 15.09.2017 09:24 GÜNCELLEME 15.09.2017 09:24
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

15 Eylül  1918`de Bakü`yü ermeni- bolşevik işgalinden kurtaran efsane komutan Nuri Paşa`nın adını taşıyacak  park ve anıt İstanbul`un Beyoğlu ilçesine bağlı Sütlüce'de bugün 11:00 itibariyle açılacak.

Enver Paşa’nın kardeşi Nuri Killigil, şanlı zaferler kazanmış bir savaş kahramanı. Kumanda ettiği Kafkas İslam Ordusu’yla, Azerbaycan Türklerini katleden Rus Bolşevik ve Ermeni Taşnak çetelerini yendi. İngiliz birliklerini savaş meydanlarında dize getirdi. 15 Eylül 1918’de Azerbaycan Türklerini esaretten kurtardı. Ay yıldızlı sancağımızı Bakü’ye dikti. Azerbaycan ordusunu örgütledi. Kurtuluş Savaşı’nda büyük emekleri geçti ve TBMM tarafından İstiklâl Madalyası’yla onurlandırıldı.

MİLLİ SAVUNMA SANAYİ'NİN İLK ÖRNEĞİ

Nuri Paşa sivil yaşamındaki savaşını Milli Savunma Sanayi alanında verdi. Türk Savunma Sanayi’nde ilk özel sektör fabrikalarından birini kurdu. Çok sayıda silah ve cephane geliştirdi. Yaptığı tasarımlarının patentlerini aldı. Türk Ordusu için silah ve cephane üretti. Nuri Paşa Türkiye’nin ilk endüstriyel silah tasarımcısı ve cephane fabrikatörü. Filistin’de Müslüman halkın özgürlük mücadelesini destekledi. Arap-İsrail Savaşı’nda Arap orduları için silah ve cephane üretti. İsrail karşıtı bu faaliyetinin bedelini hayatıyla ödedi. 2 Mart 1949’da Haliç Sütlüce’deki fabrikasına yapılan bir sabotajla feci bir biçimde can verdi. Yapılan sabotaj Nuri Paşa’nın şahsında; milletimizin istikbaline ve Türk Savunma sanayimize vurulan büyük bir darbeydi. İnfilak sadece onun vücudunu ortadan kaldırmadı. O tarihe kadar varlığını sürdüren Türk Savunma Sanayii’nde özel sektörü yok etti. Nuri Paşa’ya bir cenaze namazını ve bir mezar taşını bile çok gördüler. Cenaze namazı 67 yıl sonra ancak kılınabildi. Nuri Paşa yıllar sonra da olsa nihayet bir mezar taşına kavuştu.

Azerbaycan Türkleri bağımsızlığını 15 Eylül 1918’de Bakü’yü işgalden kurtaran Kafkas İslam Ordusu ve o muzaffer ordunun kumandanı Nuri Paşa’ya borçludur. Nuri Paşa her Azerbaycan Türkünün gönlünde taht kurmuş milli kahramandır. Nuri Paşa’nın şehit edildiği Sütlüce sahilindeki parka dikilecek iki bayrak ve bir granit levha; Azerbaycan – Türkiye kardeşliğini daha da güçlendirecek, gelecek nesillere bu kardeşlik duygusunun aktarılmasına çok büyük hizmet edecektir. 

YORUMLAR 2
  • Kemal 5 yıl önce Şikayet Et
    Enver Paşanın kardeşi Nuri Killigil parkı ve anıtı kimler tarafından planlandığı ve yapılacağı bilgisine yer verilmemiş. Geç olsa da hatırlanması güzel. Umarım hak sahibi birileri bu işe el atmıştır.
    Cevapla
  • hemsehri 6 yıl önce Şikayet Et
    Mekanı cennet olsun Rabbim binlerce nuri paşalar çıkarmayı azeri ve türk kardeşlerimize nasip etsin...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Mirasta yeni uygulama: Yıllar sonra evinizden olabilirsiniz!
Erdoğan sinyali vermişti! Cezası 10 katına çıkıyor