Türkiye'nin Barzani hamleleri belli oldu!

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin Kuzey Irak’ta yapacağını açıkladığı bağımsızlık referandumuna sayılı günler kala Türkiye'nin hamleleri belli oluyor.

GİRİŞ 19.09.2017 06:43 GÜNCELLEME 19.09.2017 09:03
Bu Habere 38 Yorum Yapılmış

Irak’ta Kürt Bölgesel Yönetimi (IKYB) Başkanı Mesut Barzani’nin 25 Eylül’de bağımsızlık referandumunda ısrarını sürdürmesi halinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’dan gelen “Gereken her adımı atarız” açıklamasının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Türkiye’nin Irak’a açılan en önemli sınır kapısı Habur’da dün sürpriz bir adımla tatbikat başlattı.

TSK 09.06’DA DUYURDU

Tatbikatın başladığını Genelkurmay Başkanlığı, dün sabah saat 09.06’da internet sitesine koyduğu açıklamayla duyurdu. Açıklamada, “TSK tarafından 18 Eylül 2017 tarihinde Silopi-Habur bölgesinde bir tatbikat başlatılmıştır. Bu tatbikatla eş zamanlı olarak terörle mücadele kapsamında sınır bölgesinde operasyonların icrasına devam edilmektedir” denildi.

Habur Sınır Kapısı’nın TIR park alanı karşısındaki arazide yapılan tatbikata, sınır hattında konuşlu tanklar, 40 kilometre menzile sahip fırtına obüsleri, çok namlulu roketatarlar (ÇNRA) ile diğer bazı zırhlı araçlar katıldı.

OBÜSLER ATEŞLENDİ

Yaklaşık 100 askeri aracın yer aldığı tatbikatta, M-60 tankları bulundukları arazide manevra ve atış yaparken, fırtına obüsleri de ateşlendi.
Tatbikat insansız hava araçlarıyla (İHA) görüntülenerek hem bölgedeki tatbikat merkezine hem de Genelkurmay Karargâhı’na aktarıldı. Silopi ile Kuzey Irak’ın Zaho kentleri arasında geçişi sağlayan Habur’a giden yolun bir şeridi askeri tatbikat nedeniyle trafiğe kapatıldı. Askeri kaynaklar, yapılan tatbikatla Türkiye’nin kararlılık mesajının verildiğini vurguladı.

ÖNCELİK EKONOMİK ÖNLEMLER

Kuzey  Irak’ta yapılması planlanan bağımsızlık referandumu nedeniyle 22 Eylül’e çekilen Milli Güvenlik Kurulu’nda (MGK) alınacak önlemlere ilişkin ilgili kurumların çalışmalara başladığı öğrenildi. Sızan bilgilere göre, ilk etapta Türkiye’nin alacağı önlemlerin ekonomik alanda olması bekleniyor. Ticaretin durdurulması, Türk Hava Yolları (THY) ve özel şirketlerin Erbil seferlerinin iptali öne çıkan önlemler arasında sıralanıyor. Askeri önlemlerde de önceliğin, bölgedeki Türkmenlerin hedef alınması veya Irak merkezi yönetiminin müdahalesi durumunda Türkiye sınırına yönelik olası bir göçe karşı hazırlanmaya verildiği ileri sürülüyor.

SURİYE SINIRI DA HAREKETLİ

Irak sınırında hareketlilik yaşanırken, Suriye’nin İdlib kentinde çatışmasızlık bölgesi kurulmasında uzlaşıya varılmasının ardından buraya gönderilecek gözlemci kuvvetle ilgili hazırlıklar da sürüyor. Bölgeye Türkiye’nin batı illerinden zırhlı araç ve personel sevkıyatı devam etti. Kırklareli Lüleburgaz’dan gönderilen 80 kadar zırhlı ve paletli araç, Hatay’ın İskenderun ilçesine ulaştı. Bölgeye batıdan sevkıyatın önümüzdeki günlerde de devam etmesi bekleniyor.

YORUMLAR 38
  • Yörük GURD 6 yıl önce Şikayet Et
    Halk olarak yönetimimizin arkasında durursak dünyaya diz çöktürürüz evelAllah. İki gün ekmek alamayınca ağlayıp sızlamamak şartı ile.
    Cevapla
  • ekrem 6 yıl önce Şikayet Et
    refarandum sonrası ilk hamle sınırlara(kapılara) duvar örmeyecekseniz hiç bir öneriniz bizi mutlu etmez
    Cevapla
  • 2019 6 yıl önce Şikayet Et
    Bu referandum sonrası 3 Milyon da Irak'lı göçmen gelir artık.
    Cevapla
  • Can 6 yıl önce Şikayet Et
    Rusyaya dikkat edelim ikili oynuyorlar
    Cevapla
  • Can 6 yıl önce Şikayet Et
    Musul kerkük gibi Türk beldeleri ile arapları islam düşmanlarına ve teröristlere bırakmamalıyız. Yani askeri müdahale yapılmalı insanı yardımla olmaz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Para sayma skandalı! Canan Kaftancıoğlu ifadeye çağrıldı! Bomba itiraf: CHP adına...
Türkiye'den bir şehir var! İşte Dünyanın en iyi mimarisine sahip 25 şehri...