Türkiye sayesinde arıtılmış suya kavuştular!

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından gerçekleştirilen projeyle Sudan’da Sinnar Eyaleti halkı Nil Nehri’nin arıtılmış suyunu kullanmaya başladı.

Türkiye sayesinde arıtılmış suya kavuştular!
Türkiye sayesinde arıtılmış suya kavuştular!
GİRİŞ 19.09.2017 15:24 GÜNCELLEME 19.09.2017 16:15
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Afrika’nın pek çok ülkesinde değişik su projeleri gerçekleştiren TİKA, Sudan’ın Sinnar Eyaleti El İncifav Bölgesinde bu kapsamda bir ilki gerçekleştirdi. Su kuyusu açarak  su temin etmek yerine  Sudan’ın güneyinden kuzeyine geçtiği bölgelere hayat veren veren Nil Nehri’nin suyu,  ilk kez gerçekleştirilen TİKA  projesi ile Sudan halkının kullanımına sunuldu. Nil Nehri ana isale su boru hatlarından saplama yapılarak 3 km uzunluğundaki yüksek yoğunluklu polietilen boru hattı ve 40 tonluk su deposu ile El İncifav Bölgesi merkezli olmak üzere yaklaşık 10.000 kişinin kullanımına sunuldu.

2016 yılı Eylül ve 2017 yılı Şubat ayı içerisinde Sinnar Eyaletine yapılan saha tetkiklerinde Sinnar Valiliğinin talebi kapsamında detaylı bir inceleme yapılmış ve El İncifav köyü merkezde olmak  üzere bu  bölgeye temin edilecek temiz su ile önemli bir problemin çözülmüş olacağı değerlendirilmişti. Söz konusu köy ve civardaki köylerin   kontamine olmuş  suyu  içtikleri, böbrek hastalıkları başta olmak üzere diğer sağlık sorunlarının da  bu yüzden yaygınlaştığı gözlendi.   

Civardaki diğer köylerle beraber yaklaşık 10.000 kişinin temiz su ihtiyacının karşılayacak olan El İncifav Su Projesinin tamamlanması ile basit tamir ve  bakım işlemleri gerektirmesi sebebiyle ekonomik olarak kazanımlar sağladı. Ayrıca, Nil Nehri’nin suyu kullanılması projenin  sürdürülebilir olmasını sağladı. Arıtılmış su kullanıldığı için de halkın  suya bağlı sağlık problemlerinin önüne geçildi.

Proje kapsamında 3 km su boru hattının yanısıra  6 m yükseklikte 40 tonluk su deposu, çeşmeler, su doldurma ünitesi, çamaşır yıkama yeri, elektrikli pompa motoru ve pompa odası tamamlanarak yetkililere teslim edildi. Projenin Sinnar Eyaleti Valiliğine teslimi dolayısı ile yapılan törende konuşan Sinnar Eyaleti Valisi Mohamed Mahi Eldou bölgelerinde kuyu kazmadan su tedarik ederek Nil Nehri’nin arıtılmış suyunu, 40 tonluk su deposunu, çeşme ve diğer su kullanma ve tedarik bölümlerini gerçekleştirip halkın kullanımına sunan TİKA’ya teşekkürlerini iletti. Aynı duygu ve temennileri paylaşan Since Kaymakamı Abu Algasım Fadlallah projenin öneminden bahsederek, bir ilki gerçekleştiren TİKA’ya teşekkür ederek, Nil Nehri boyunca benzer projelerin yapılmasını talep ederek, önümüzdeki dönemde TİKA nın gerçekleştirdiği bu proje ile halkın çok daha sağlıklı olacağını belirtti.

Sudan’ın hemen tamamında pek çok proje gerçekleştiren TİKA’nın imkanları ölçüsünde Sinnar’da da bu tür temiz suya ulaşım projelerini gerçekleştirmek istediğini belirten TİKA Sudan Koordinatörü Celalettin Güngenci,  önümüzdeki dönemde de Sudan halkının en ihtiyaç duyduğu bu konuda da hizmet etmeye devam edeceklerini belirtti. 

YORUMLAR 8
  • Gudor 6 yıl önce Şikayet Et
    Allah bu millete dünyanın hakimiyetini nasip edecek inşallah...
    Cevapla
  • Atakan 6 yıl önce Şikayet Et
    Büyük devletler mülteci istemiyorsa geri kalmış bırakılmış sömürülmüş ülkelere bunun gibi yol okul fabrika alt üst yapı yapmaları lazım ama abd ve avrupa Türkiye gibi ülkeleri tampon ülke mülteci istasyonu olarak kullanıyorlar
    Cevapla
  • ataman 6 yıl önce Şikayet Et
    Mühendislik başka Sinanın inşa ettiği su tesislerini hala kullanıyoruz.
    Cevapla
  • ben 6 yıl önce Şikayet Et
    biz çok büyük bir millet ve büyük bir ülkeyiz
    Cevapla
  • Yakub 6 yıl önce Şikayet Et
    Sistem onlara ait. Vergili sistem. Su vergisi verenler kullanır yoksa su yok artı kuyu kapanır
    Cevapla
  • abdi 6 yıl önce Şikayet Et
    nerden biliyorsun. sabit geliri olmayan insanlar bunlar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Mansur Yavaş'ın seçim şarkısı ile PKK marşı arasında şoke eden benzerlik!
Uluslararası Adalet Divanı'ından kritik Gazze kararı!