Kuzey Irak uyarısı! Sorumsuz manşetler görüyorum

Abdullah Gül, K.Irak'la ilgili olarak "Manşetlere baktığımda sanki bizim Kürt nüfusumuz yokmuş gibi sorumsuz manşetler de görüyorum. Onda da çok dikkat etmek gerekir" dedi.

GİRİŞ 29.09.2017 16:22 GÜNCELLEME 30.09.2017 05:59
Bu Habere 70 Yorum Yapılmış

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Irak ve Suriye'nin toprak bütünlükleri ve siyasi birliklerinin devam etmesi gerektiğini belirterek, "Devam etmesi için de o ülkelerin bu şartları oluşturmaları, temelinde insan hakları, hukuku, eşitliğini kendi aralarında sağlamaları gerekir. Buralarda yapılan hatalar neticede hep bölünmelere kadar gidiyor." dedi.

Gül, aile ziyaretlerinde bulunmak üzere geldiği İzmir'de Hisar Camisinde kıldığı Cuma namazının ardından Kemeraltı Çarşısı'nda vatandaşlarla selamlaştı.

Hisarönü'ndeki bir kahvecide oturarak vatandaşlarla sohbet eden Abdullah Gül, gazetecilerin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) gayrimeşru referandumu ve Suriye'deki gelişmelerle ilgili sorusunu yanıtladı.

Kuzey Irak'taki gelişmeleri devlet erkanının çok yakından takip ettiğini, Türkiye'nin ulusal meseleleri konusunda gerekenlerin yapıldığını belirten Gül, şöyle konuştu:

"Hiçbirimiz bu coğrafyada herhangi bir ülkenin toprak bütünlüğünün tehlikeye girmesini istemeyiz. Dolayısıyla özellikle Irak, Suriye söz konusu olduğunda toprak bütünlükleri, siyasi birlikleri hep devam etmeli. Devam etmesi için de o ülkelerin bu şartları oluşturmaları, insan hakları, hukuku, eşitliğini kendi aralarında sağlamaları gerekir. Buralarda yapılan hatalar neticede hep bölünmelere kadar gidiyor." diye konuştu.

GEÇMİŞE DAYANIYOR

Gül, Irak'ta bugün yaşananların geçmişe dayandığını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Irak'ın bu hale gelmesi yeni bir şey değil, 80-90'lı yıllarda başlayan süreçler, Halepçe'de Kürtlere karşı kullanılan kimyasal silahlar, 32-36. paralellerin uygulamaya girmesi... Adım adım oluştu. Onun için hep dikkatli olmak gerekiyor. Onun için önce herkesin kendi vatandaşlarını, farklılıkları ne olursa olsun kendilerine iyi bağlaması lazım. Herkesin aidiyetini ülkesine sağlamlaştırması lazım. Bunlar yapılmazsa uzun vadede ayrışmalar ortaya çıkıyor. Bir taraftan Irak'ın toprak bütünlüğünü, siyasi birliğini hep desteklememiz lazım ki biz bunu güçlü bir şekilde destekledik."

KENDİ VATANDAŞLARIMIZIN KALBİNİ KIRMAMAK LAZIM

Gül, Kuzey Irak konusunda siyasetçiler, halk ve medya mensuplarının demeçlerinde, söylemlerinde dikkatli olması gerektiğinin altını çizerek, "Herhangi bir şekilde kendi vatandaşlarımızın bazılarının da asla kalbini buruk hale getirmemek gerekir." ifadelerini kullandı.

SORUMSUZ MANŞETLER

11. Cumhurbaşkanı Gül, şunları kaydetti:

"Ne söylediğimi anladınız, manşetlere baktığımda sanki bizim Kürt nüfusumuz yokmuş gibi sorumsuz manşetler de görüyorum. Onda da çok dikkat etmek gerekir. Bu coğrafyada herkes kendi ülkesinde huzur içinde, barış içinde yaşamalı. Bunu sağlamak da o ülkeyi idare edenlerin görevleri. Vaktiyle Saddam'ın acımasızlığı olmasaydı Irak da bu duruma gelmezdi. Suriye'nin acımasızlığı olmasaydı Suriye o hale düşmezdi. Bütün bunlardan alınacak darsler var."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 70
  • sas 6 yıl önce Şikayet Et
    bizim türkiyede ki kürtler evet ama onlar bu ülkede türkler neyse kürtler de o herşey oluyorlar onları katledende pkk ne sorunumuz var abdullah gül bunları da söyle öyle hükümete laf mı atıyosun ne yapıyosun açıkça söyle.
    Cevapla
  • Malatyalı 6 yıl önce Şikayet Et
    Bugünlerde çok gündeme gelmeye başladı bu adam... Acep niye ola ki? Suud kralı selman ile görüştü. kraliçe ile görüştüğü söyleniyor, kesin bir hazırlık var ama bakalım hayırlısı
    Cevapla
  • izmir 6 yıl önce Şikayet Et
    gül gibi adam kimseyi kırmadan siyaset yapan herkesin taktirini alan anadolu insanı sabırlı-azimli ve samimi bir siyasetçi böyle insanlar az gelir izmir çankayada çalışıyorum haberim olsaydı abdullah beyin ellerini öpmeye giderdim sanki akrabam sanki babam veya amcam gibi geliyor
    Cevapla
  • salih can 6 yıl önce Şikayet Et
    yüzeysel acıklamalar yapma inanarak yap
    Cevapla
  • oflu mustafa 6 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyeyi açıktan bölmeye çalışıyorlar,birileri çıkıp buna tepki gösteren aziz Türk milletini eleştiriyor.ne yapalım iyi yapıyorlarmı diyelim.bu oyunu görmeyelimmi.bu millet hiç bir zaman bir kesimi düşman görmedi görmezde.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Mirasta yeni uygulama: Yıllar sonra evinizden olabilirsiniz!
Demirkubbe'den eksiği yok diyerek açıkladı: işte Türkiye'nin Gökkubbesi!