Teröre karşı yapay zeka!

HAVELSAN Genel Müdürü Atalay, suç ve terörle mücadelede yeni teknolojilerini ve yapay zekâ projesini anlattı. Yapılan proje ile yapay zekâ bombacıyı adım adım izleyecek...

Teröre karşı yapay zeka!
Teröre karşı yapay zeka!
GİRİŞ 01.10.2017 08:51 GÜNCELLEME 01.10.2017 10:00
Bu Habere 28 Yorum Yapılmış

Türkiye’nin savunmadaki gururu ASELSAN, ROKETSAN ve TAI, yatırım-üretim kapasiteleri, projeleri ve satış rakamları ile dünyanın en büyük 100 şirketi arasına girdi. Yatırım ve projelerle HAVELSAN’ın da 100 savunma şirketi arasına girmesi hedefleniyor. HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay; terörle mücadele, şüpheli tespiti gibi alanlarda ‘yapay zekâ’ ile savunma sanayiine damgasını vuracak projelerini açıkladı.

HAVADAN MAYININ TESPİTİ YAKINDA

Atalay, hiperspektral görüntüleme sistemi ile geniş spektrum aralığında 8 bin rengin tarandığını, bu yolla kenevir tarlalarının belirlendiğini söyledi. Atalay, “Jandarmanın kullandığı sistemle 3 bin metreden görüntü analizi yapılıyor, suç unsuru ele geçiriliyor” dedi. Atalay, şimdi de toprağın altını görmek için çalıştıklarını ifade etti. Toprağın 10 santimetre altındaki patlayıcıları görüntülediklerini anlatan Atalay, HAVELSAN’ın bunu 25 metre yüksekten başarmaya çalıştığını belirtti. Atalay, bu yöntemle teröristlerin yollara döşedikleri patlayıcıların ve mağaraya gizlenen teröristlerin tespit edilebileceğini kaydetti. Mağarada insan varsa, nefes alıp verdiğinde sıcaklıkla havanın rengi değişiyor ve içeride terörist bulunup bulunmadığı tespit edilebiliyor. Şu an büyük boyutlarda olan kameraların yakın zamanda İHA’lara monte edilmesi düşünülüyor.

KENT GÜVENLİĞİ İÇİN YAPAY ZEKÂ

HAVELSAN’ın bir projesi de Kent Güvenliği Yönetimi (KGYS) ve plaka tanıma sistemleri. Bu sistemler, 424 merkeze kuruluyor; 318 merkezde modernizasyon ve genişletme çalışması yapılıyor. Atalay, ASTARUS Projesi ile plaka ve yüz tanımada yapay zekâ kullanacaklarını vurguladı. Yapay zekâ, elektronik ortamdaki verileri alıp algoritmayla işleyip anlamlı sonuçlar üretecek.

Bir şüpheli şehir içinde MOBESE’ye yakalandığında tüm verileri, fotoğrafları taranacak. Şüphelinin aranıp aranmadığı belirlenecek. Hareketli ise diğer kameralar da takip edecek ve yüz simetrisi, göz-burun-kaş oranı, retina taraması, yüzündeki izler, yürüyüşü bile analiz edilecek. Şüphelinin arandığı belirlendiğinde sistem, polis merkezini uyaracak ve şüpheli yakalanacak. Sistem, baz istasyonu sinyallerine ulaşıp bir bölgede toplanmış şüphelilerin telefon görüşmesi yapıp yapmadıklarını da çözümleyecek. Bunlar, insan kullanılmadan yapılacak. ASTARUS, veri girildikçe öğrenen ve kendini geliştiren bir sistem olacak. Sistemin Japonya’da yüzde 80 başarıya ulaştığını dile getiren Atalay, yüzde 20’lik yanılma payını düşürmeye çalıştıklarını söyledi. Atalay, bilgi ve veri setlerinin bu sistem tarafından kullanılması için istihbarat ve büyük veri analizi sözleşmesi imzalama aşamasında olduklarını belirtti.

KRİTİK ALTYAPIDA MİLLİ SİBER GÜVENLİK

20 Ekim’de ISC Türkiye Siber Güvenlik Konferansı düzenleyeceklerini kaydeden Atalay, konferansın ana temasının “Yapay Zekâ Teknolojilerini Kullanarak Siber Güvenliğin Sağlanması” olduğu bilgisini verdi. Atalay, başta nükleer olmak üzere enerji alanında ve diğer kritik altyapı tesislerinin korunmasında mutlaka siber güvenliğin yerli ve milli çözümlerle sağlanması gerektiğini ifade etti. 

KAYNAK: HABERTURK
YORUMLAR 28
  • gabo 6 yıl önce Şikayet Et
    google bu yapay zeka alanına milyar dolarlar harcıyor. abd savunma şirketleri de öyle. bilim kurgu gibi gelebilir ama uygulama alanı çok fazla. gelecekte savaşlarda insandan daha akıllı sistemler devreye girdiğinde elimizdeki teknolojilerin etkileri azalabilir.
    Cevapla
  • idam 6 yıl önce Şikayet Et
    helal olsun tebrik ediyorum.
    Cevapla
  • Haydar haydar 6 yıl önce Şikayet Et
    Teknoloji hakkında söylenen herşey geç te olsa dünyada gerçekleşiyor. Bunlarda mümkün. Ancak beyinleri salça olmuş insanım diye gezinen konserve kutularının normalleşmesi mümkün değildir!!!
    Cevapla
  • nail 6 yıl önce Şikayet Et
    bence kimlik almaya gittigimizde yüzümüzün 3 boyutlu taramasıda alınsın bir iphone x kullanarak bu sayede şehirlere alçak mobese kameraları kurulsun kim nerede sisteme düşsün
    Cevapla
  • Volkan 6 yıl önce Şikayet Et
    adgul aga ne diyosun birader?
    Cevapla
  • abdul aga 6 yıl önce Şikayet Et
    iphone x ini yesinler. 3 boyutlu tarama yapabilen cok daha iyi ticari sistemler mevcut.
    Cevapla
  • Yörük GURD 6 yıl önce Şikayet Et
    İfşaa etmeyin gardaş ifşaa etmeyin !!!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Keskin nişancı Gazze'de işgalci İsrail askerini böyle öldürdü
Türkiye'den tarihi İncirlik hamlesi! Stratejik adım! Kürecik iddialarına yanıt