Yücel Aşkın: Dedemle gurur duyuyorum

İhaleye yolsuzluk karıştırdığı iddiasıyla yargılanan Eski Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın, dedesinin Ermeni olduğuna ilişkin iddiaları doğruladı.

Yücel Aşkın: Dedemle gurur duyuyorum
Yücel Aşkın: Dedemle gurur duyuyorum
GİRİŞ 28.05.2007 08:01 GÜNCELLEME 28.05.2007 08:01

Radikal Gazetesi'nin dünkü sayısında yayınlanan habere göre; Prof. Dr. Yücel Aşkın'ın dedesi, 'Güllü Agop' olarak bilinen Agop Vartovyan. Türk tiyatrosunun kurucuları arasında yer alan Vartovyan, sonradan İslamiyet'i kabul ederek Yakup ismini almış. Dedesinin Ermeni olduğuna ilişkin iddialarla ilgili ilk kez açıklama yapan Aşkın, 'Agop Vartovyan'ın dedem olmasından gurur duyuyorum.' dedi.


Vartovyan'ın dedesi olmasının aşağılayıcı bir şey olmadığını aktaran Yücel Aşkın, 'Tam tersine onun yaptığı hizmetleri kaç kişi yaptı bu ülkeye?' şeklinde konuştu. Aşkın, dedesinin ön plana çıkarılarak kendisine karşı ayrımcılık yapıldığını öne sürdü. Yücel Aşkın şimdiye kadar konuşmamasının gerekçesi olarak da, 'Polemiğe girmek istemedim. Onun için konuşmadım. Kendimi bu konuda konuşmak için mecbur hissetmedim.' ifadelerini kullandı.


Yücel Aşkın, Ermeni kökenli olmasına rağmen kendini Ermeni cemaatinin bir üyesi olarak görmediğini söyledi. Ancak Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili olarak, '1915 yılındaki olaylar bana göre insanlık trajedisidir.' ifadesini kullandı.



Güllü Agop, Türk tiyatrosunun kurucularından

Güllü Agop olarak tanınan Agop Vartovyan (İstanbul, 1840-1902), Osmanlı dönemi tiyatro oyuncusu ve yönetmeni ve Türk tiyatrosunun kurucularındandır. Oyunculuğundan ziyade kurduğu ve yönettiği tiyatro toplulukları ile başarı kazanan bir sanatçıdır. Sonradan Müslüman olarak Mehmet Yakup ismini aldı.


Güllü Agop, Cumhuriyet döneminin en ünlü keman virtüözlerinden Necip Yakup Aşkın'ın babası, eski Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yücel Aşkın 'ın dedesidir. Yücel Aşkın'ın 2005 yılı içinde karşılaştığı adli soruşturmalar sürecinde, dedesinin kökenine ilişkin olarak yapılan nahoş atıflarla bir kez daha gündeme geldi.


(Zaman)

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tanju Özcan'dan, Mansur Yavaş itirafı! Emeklilere verdiği vaadi tutmadığı ortaya çıktı
Bakan Şimşek: Cari açıktaki düşüş orta vadeli programımızın çalıştığını gösteriyor