Karadan İdlib'e havadan Afrin'e

Özel Kuvvetler’e bağlı keşif timinin İdlib bölgesindeki çalışmaları dün de devam etti.

GİRİŞ 11.10.2017 08:31 GÜNCELLEME 11.10.2017 09:20
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

İlk keşif çalışmalarına İdlib ile Afrin arasındaki sınır bölgesinden başlayan tim, Türk askerinin konuşlanacağı 14 ayrı gözlem noktasını tespit etmeye çalışıyor. Tim karada keşif yaparken, dün bir insansız hava aracı da (İHA) Afrin’i çember içine alan güzergâhta uçuş yaptı.

SADECE ÖZEL KUVVETLERİN ANLAYACAĞI İŞARETLER

ÖZEL Kuvvetler timi çalışmada önceliği coğrafi koşullara veriyor. Türk birliğinin geçiş yapacağı arazi koşullarının askeri intikal için uygunluğuna bakılıyor. Bu kapsamda güzergâhın ‘tuzaklanma’ ihtimali değerlendiriliyor, geçişte nerelerin güvenli, nerelerin güvensiz olduğu tespit ediliyor. Tehlike arzeden bölgeler sadece Özel Kuvvetler’in anlayacağı şekilde işaretleniyor. İntikal sırasında coğrafi koşulların hangi bölgelerde ‘tepeden gözlem’ yapmaya uygun olduğu da belirleniyor. 

Keşif timi bu çalışmaları sırasında hem yerel güçler hem de halkla daha yakın ilişki kuruyor. Yerel kaynaklardan istihbarat toplanırken, istihbarat kaynağının güvenirliği, değişik taktiksel sorularla belirlenmeye çalışılıyor. Tim, istihbarat kaynaklarını seçerken bölgede yaşayan halkın psikolojisi ile yerel davranış kurallarını dikkate alıyor.

HER ŞEY KEŞİF TİMİNİN RAPORUNA BAĞLI

Yetkililer, keşif yapma süresinin bölgenin koşullarına ve yerel halkla kurulan irtibattan elde edilen sonuçlara göre değişebileceğini söylediler. Bir yetkili, “Keşif birkaç gün de sürer, birkaç hafta da” dedi. Keşif timi çalışmalarını tamamlayıp geçiş yapılacak güzergâhla ilgili olumlu raporunu verdikten sonra ‘müteakip faaliyete’ geçilecek. Böylece Türk askeri İdlib bölgesinin batısından giriş yaparak keşif timinin belirlediği noktalara yerleşmeye başlayacak.

Timin karada keşif çalışmaları sürerken, havada da bir insansız hava aracı (İHA) çalışmaları yakından takip etti. İHA’nın havadaki güzergâhının terör örgütü PYD’nin elinde bulunan Afrin bölgesini çevreleyecek şekilde Reyhanlı-Akbez-Kocabeyli-Dölek-Dabık-Marea-Nubl-Darta İzzah- Al Dana olması dikkat çekti. PYD/YPG’nin hareketliliğini izleyen İHA, terör örgütünün İdlib’in yanı sıra Azez bölgesine yönelik bir saldırı hazırlığı yapıp yapmadığını anlamak için de bilgiler topladı.

AFRİN DÖRT BİR YANDAN SARILIYOR

TSK’nın sınır boyunca en az 3 tane kontrol noktası oluşturulması bekleniyor. Savunma kaynakları ilk etapta Cilvegözü Sınır Kapısı’nın karşısındaki Atme, bölgenin önemli yerleşim birimi Daret İzza Kasabası ve bölgenin en yüksek noktası olan Şeyh Bereket Dağı’na kontrol noktaları kurulmasının beklendiğini ifade ediyor. Uzmanlar keşif timinin incelediği Şeyh Bereket Dağı’nın hem Halep hem de Afrin’i tepeden gören bir konuma sahip olduğunu ve bölgedeki en stratejik nokta olarak öne çıktığını belirtiyor.

HEDEF: ÖNLERİNİ KESMEK

Bu noktalarda kurulacak karakollarda ise TSK personeli ile ÖSO birliklerine mensup savaşçılar bulunacak. Askeri unsurların bölgeye yerleşiminin tamamlanmasının ardından YPG’nin kontrol ettiği Afrin, dört bir yandan sarılmış olacak. Fırat Kalkanı Harekatı ile Kuzey Suriye’de bulunan YPG denetimindeki bölgeyle bağlantısı kopan Afrin, böylelikle batısı ve kuzeyinde Türkiye, doğusunda Fırat Kalkanı Bölgesi ve güneyinde ise TSK’nın kontrol noktaları tarafından çevrelenecek. Çevrelenen Afrin’in TSK kontrolü dışında Esad Rejimi ve Şii grupların denetimindeki bölgeyle yaklaşık 4 kilometrelik bir sınırı kalmış olacak. Böylelikle Rakka’dan sonra İdlib’e inme planı bulunan YPG’nin de önü kesilecek.

ZIRHLI ARAÇLAR SINIR ÖTESİNDE

İblib'e yönelik büyük hareket için onbinlerce asker sınırda emir bekliyor. Keşifte bulunulan noktalara ise zırhlı araç sevkiyatları sürüyor. Sınır ötesine çok sayıda zıhlı araç gönderildi. Oğulpınar Hudut Karakolu çevresine ise hava savunma sistemleri kuruldu.

ÖZEL KONTEYNER

Hatay-Reyhanlı hattına askeri sevkıyat dün de devam etti. Türkiye’nin farklı bölgelerinden zırhlı ve paletli araçlar ile Fırtına obüsleri sınıra kaydırıldı. Sınır hattına, askeri ihtiyaçlara için özel bölümlere sahip karakollara yerleştirilmek üzere konteynerler de gönderildi.

KAYNAK: HÜRRİYET, VATAN
YORUMLAR 18
  • Mukan KAHAN 6 yıl önce Şikayet Et
    Yine 7 Düvele karşıyız hey gidi Osmanlı yenisini tekrar kuracağız. Mehmetciğin bileği bükülmez Allah'ın izniyle.
    Cevapla
  • RTE REİS 6 yıl önce Şikayet Et
    helal kardeşim OSMANLI GERİ DÖNECEK YİNE KAÇAÇAK YER ARAYACAKLAR..
    Cevapla
  • Bunu biliyor msnz 6 yıl önce Şikayet Et
    Afrin'de İsrail ve Almanya da var çok dikkatli olmak lazım.Bir an önce Afrin'in nefes borusunu kesmeliyiz.
    Cevapla
  • siyasi birisi 6 yıl önce Şikayet Et
    bir taraftan da kuzey ırağa girmeye ne dersiniz. beni gönüllü yazın abd ile savaşmaya hazırım
    Cevapla
  • uğut 6 yıl önce Şikayet Et
    sırayla gidiyorlar işte... boş durmuyorlar gördüğün gibi... kasım'da askerim belki biz gideriz herkes sırasını beklesin :D
    Cevapla
  • Erzurumlu 6 yıl önce Şikayet Et
    sen siyasiymişsin sağın solun belli olmaz. Cephede siyasi olmayanlara ihtiyaç var
    Cevapla
  • Osmanlı1453 6 yıl önce Şikayet Et
    Allahım sen yardımcımız ol. Güç kuvvet ver
    Cevapla
  • zeki 6 yıl önce Şikayet Et
    mobil uygulamadan giriyorum. haberler sadece 1 paragraf çıkıyor.
    Cevapla
  • erkan 6 yıl önce Şikayet Et
    kaldır tekrar yükle
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
TBMM’de bir araya geldiler! Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özel ile görüşme tarihini duyurdu
Öğretmen atamaları ne zaman? Bakan Tekin tarih verdi!