Üniversiteye girişte yeni sınav sistemi belli oldu! YÖK başkanı son dakika açıklaması...

Üniversiteye girişte yeni sınav sistemi artık belli oldu. YÖK tarafından yapılan yazılı açıklamada Yükseköğretim Kurulu Başkanı Yekta Saraç'ın, yeni üniversiteye giriş sistemine ilişkin düzenlemeleri 11:00'de düzenlediği basın toplantısı ile açıkladı.

Üniversiteye girişte yeni sınav sistemi belli oldu! YÖK başkanı son dakika açıklaması...
Üniversiteye girişte yeni sınav sistemi belli oldu! YÖK başkanı son dakika açıklaması...
GİRİŞ 28.10.2017 09:44 GÜNCELLEME 28.10.2017 09:44
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış

 Yükseköğretim Kurulu Başkanı (YÖK) Yekta Saraç, üniversiteye giriş sistemine ilişkin düzenlemeleri düzenlediği basın toplantısı ile açıkladı.

YÖK'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, Saraç, yarın YÖK'te düzenleyeceği basın toplantısıyla konuya ilişkin düzenlemeleri kamuoyu ile paylaştı.

Yekta Saraç, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde 26 Eylül'de gerçekleştirilen Yükseköğretim Akademik Yıl Açılış Töreni'nde üniversite giriş sistemine ilişkin açıklamalarda bulunmuştu.

YENİ SİSTEMİN İPUÇLARI VERİLDİ!

Cumhurbaşkanı Erdoğan üniversiteyi giriş sisteminin değişmesi gerektiğini dile getirmişti.

YÖK Başkanı Prof.Dr. Yekta Saraç da  Akadamik Yıl Açılış töreninde yeni sistemin ip uçlarını vermişti. Saraç, üniversiteye girişte yeni sınav sistemi ile ilgili olarak, "Giriş sistemi şu an 2 aşamalı. İlki mart diğeri haziran ayında ve toplam 5 gün. Bu durum lise eğitimini olumsuz etkilemektedir. Sınavı 1 haftada gerçekleştirmeyi planlamaktayız. Bir değişiklik de puan türünde olacak. 18 puan türünü de azaltmayı planlıyoruz. Sayısal, sözel ve eşit ağırlık puan türü olacak. Türkçe ve Matematik, bu sınavın merkezinde olacak. Milyonlarca öğrenci ve aileye belirtmek isterim ki asla tedirgin olmasınlar, sorular aynen eskisi gibi milli eğitim müfredatından olacak " diye konuşmuştu.

ÜNİVERSİTE SINAVINDA YENİ SİSTEM NASIL OLACAK?

Başbakan Binali Yıldırım 18 Mart Üniversitesi akademik yılı açılışında bir konuşma yaptı. Yıldırım konuşmasında,

“Üniversitelerde de sınavlar basitleştirilecek. Bir müddet daha tek bir sınav olacak. Ama bu da esasında ortaokuldan, liseden gelen başarı ile birleştirilecek. Öğrencilerimizin 12 yıllık birikimini 1-2 saatlik heyecana sığdırarak onların geleceğini belirleyemeyiz, karartamayız. Velilerimiz, öğrencilerimiz rahat olsunlar. Bizim isteğimiz onların kabiliyetinin uygun olduğu, kendilerini en fazla geliştirecekler alan neyse o alana gitmeleri” şeklinde ifadelere yer verdi.

YÖK Başkanı Yekta Saraç, üniversiteye girişte yapılan düzenlemelere ilişkin 2017-2018 Akademik Yılı Açılış Töreni"nde önemli açıklamalarda bulundu. Yeni sistemde YGS ve LYS’nin birleştirilmesi planlanıyor. Sınav tek bir günde bitirilecek.

YÖK BAŞKANI YEKTA SARAÇ'IN KONU İLE İLGİLİ AÇIKLAMASI!

“Şu andaki sisteme göre, ilki mart, ikincisi haziran ayında toplam 5 gün sürmektedir. Neredeyse 4 aya yayılan bu durum lise eğitimini olumsuz etkilemektedir. Yeni düzenleme ile sınavı bir hafta sonunda başlayıp bitirmeyi planlamaktayız.”

Üniversite sınavları milyonlarca kişiyi etkilemektedir. Ailelerimiz ve öğrencilerimiz asla tedirgin olmasın endişeye kapılmasınlar. Sorular aynı eskisi gibi MEB müfredatından sorulacak. Öğrencilerimiz çalışma yöntemlerini değiştirmesinler sıkı sıkı derslerine sarılsınlar. Daha yalın, sade ve sistemli yönetilir hale getirmeyi hedefliyoruz."

üniversite giriş sınavı

ÜNİVERSİTEYE GİRİŞTE YENİ SINAV SİSTEMİNİN ADI

2018-2019'da sınavın yeni adı Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı'dır. İlk oturumda temel yeterlilik esas alınacaktır.

SINAV TARİHİ VE SORU SAYISI

Sınavlar Haziran ayında bir hafta sonunda 2 oturumda yapılacak, soru sayısı 80 olacaktır. Türkçe ve Matematik sabah oturumunda yapılacak.

Temel yeterlilik testi puanını en az 150 olması gereklidir. Temel yeterlilik puanı 180 ve üzerinde olan ise lisans bölümlerine yerleşebilecektir. 200 ve üzeri olan puanlar, adaylar istedikleri taktirde bir sonraki yıl da geçerli olacak. Tüm adayların birinci oturuma girmesi zorunlu. İlk oturumda sayısal-sözel beceri ölçülecek.

İkinci oturumda 4 test yer alacak sorular müfredata dayalı olacaktır. Oturumların süresi geçmiş yıllardaki uygulamalar ve adaylarımızın sınav stresi yaşamamaları hususu göz önüne alınarak belirlenecektir.

ÖZEL YETENEKLER İÇİN BARAJ PUANI AYNI KALDI

Belli programlar için getirilen başarı sıralaması şartına aynen devam edilecektir. Özel yetenekle öğrenci alan programlarda geçen sene olduğu gibi baraj puanı aynı tutulmuştur.

PUAN TÜRLERİ VE OTURUM SAYISI DÜŞÜRÜLDÜ

Sınav puan türleri 18'den 5'e indirilmiştir. Sınavlar tek hafta sonunda 6 oturumdan 3 oturuma indirilmiştir.

YORUMLAR 29
  • Cem 6 yıl önce Şikayet Et
    merhaba arkadaslar 2 yıllık otomotıv bölümü istiyorum bu bolum hangı puan turune gırıcek hangı sınava hazrılanmalıyım?
    Cevapla
  • nejla 6 yıl önce Şikayet Et
    Matematik yapmak şart mi
    Cevapla
  • SARE 6 yıl önce Şikayet Et
    Bu yeni sistem hepimize hayırlı uğurlu olsun. Değişen bir şey yok aslında. Yine çok çalışmalıyız.
    Cevapla
  • Suleyman 6 yıl önce Şikayet Et
    2 yıllık paramedik istiyorum 2.oturuma girmem gerekiyormu
    Cevapla
  • SARE 6 yıl önce Şikayet Et
    İlk oturumdan Paramedik bölümüne gidebilirsin.
    Cevapla
  • murat 6 yıl önce Şikayet Et
    gerekmiyor kardeşim
    Cevapla
  • Hasan 6 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşlar sınav süresi çok az
    Cevapla
  • murat 6 yıl önce Şikayet Et
    kardeşim sınav süresi henüz belli değil ama muhtemelen 80 soru için 80 dk ka olmayacak daha fazla olacaktır fazla olmasa bile 80 dk nın altında asla olamaz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
110 Liralık kurabiye satan işletmeci "Şu an maliyetine satıyoruz, zam yapıcaz" dedi
Kalkınma Yolu Projesi ile Türkiye-Irak ticaretinde 20 milyar dolar hedefi