Şahin'den örnek 'bağımlılık' hamlesi

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Türkiye Yeşilay Cemiyeti arasında ''Bağımlılıklara Yönelik Koruma, Önleme ve Rehabilitasyon Alanında İşbirliği Protokolü'' imzalandı.

Şahin'den örnek 'bağımlılık' hamlesi
Şahin'den örnek 'bağımlılık' hamlesi
GİRİŞ 12.10.2017 12:06 GÜNCELLEME 12.10.2017 12:06

Protokolle, tütün, alkol, madde, teknoloji gibi bağımlılıklara karşı mücadele, sistematik bir modele dönüştürülecek, bağımlılıkla mücadelede farkındalık oluşturulacak.

Büyükşehir, Yeşilay ile bağımlılıkla mücadelede ortak hareket edecek, imzalanan işbirliği protokolüyle Türkiye’ye model olabilecek çalışmalar yürütecek. Mahalleye, sokağa, parka, caddeye inecek Büyükşehir Belediyesi, ailelere bağımlılığın zararlarını anlatacak.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in makamında düzenlenen “Bağımlılıklara Yönelik Koruma, Önleme ve Rehabilitasyon Alanında İşbirliği Protokolü”nün imza törenine, Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, Yeşilay Genel Müdürü Savaş Yılmaz ve ilgililer katıldı.

ŞAHİN: UYUŞTURUCUYLA MÜCADELEDE GAZİANTEP MODELİ OLUŞTURDUK

İmza töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Yeşilay’ın bir marka olduğunu belirterek, “Türkiye’nin yetiştirdiği şahsiyetlerin bu markanın altında ülkemizin en büyük sorun uyuşturucuyla mücadele üzerinde kafa yormasından dolayı ziyadesiyle mutluyum. Dünya’nın ve Türkiye’nin gündeminden hiç düşmeyen uyuşturucuyla mücadelede bir Gaziantep modeli oluşturduk. Süreklilik, takip sistemi, önce yazılım beraberinde koruyucu önleyici tedbirler, yarı yol evleriyle oluşan bir çalışma yürüttük” dedi.

SALONDAN ÇIKARIP MAHALLEYE İNMEK GEREKİYOR

Büyükşehir Belediyesi’nin Valilikle birlikte büyük salon toplantıları düzenleyerek konunun muhatabı olan imamlara, muhtarlara, emniyet mensuplarına ve rehber öğretmenlere uyuşturucuya ilişkin tehlikeleri anlattıklarını vurguladı. 

Başkan Şahin, şöyle konuştu:

''İşi salondan çıkarıp mahalleye inmek gerekiyor. Bu yüzden de Yeşilay’a ihtiyacımız var. Herhangi bir çocuğa çok kolay ulaşılabilir olduğu bir noktadan çıkıp, herhangi bir aileden çocuğunu bu işi çok kullanabilir olduğu bir dönemi yaşıyoruz. Ben bunu mahallelerde görebiliyorum. Toplumda çok ciddi soruna dönüşen bu durumun devlet aklıyla yapılandırılması gerektiğini düşünüyorum.

50 MAHALLEDE 200 BİN KİŞİYİ TARADIK

Koruyucu önleyici, tedbir ve bilinçlendirme Yeşilay’ın işi. Sizin uzmanlığınızla sahaya inmek istiyoruz. Belediye olarak, 50 mahallede 200 bin kişiyi taradık, mahallelerin risk haritasını çıkardık. Siz, bize en riskli mahallelerimiz nerede? Hane bazlı durum nedir? dediğinizde kent bilgi sistemiyle bu bilgilere kolayca ulaşabilirsiniz.

SAHA HAKİMİYETİNİ KONTROL ETMEYİ İSTİYORUZ

Mahallelerin kılcal damarlarına ulaşıp işin koruyucu önleyici yanını güçlendirmek istiyoruz. Kurduğumuz Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma ve Tedavi Merkezi (AMATEM)’le rehabilitasyon merkezimizle, yarı yol evleriyle, takip sistemiyle, salon toplantılarını bitirmiş başka büyükşehir yoktur. Bu kapsamda çok ciddi bir çalışma modeli olacağını düşünüyorum. Türkiye’de hastanesi ve okulu olan tek belediyeyiz, bu modeli biz oluşturamazsak başka şehir oluşturamaz. Burada büyük bir altyapı var, sağlık ekibimiz çok kuvvetli bu işin uzmanları işin başında. Vereceğiniz destekle saha hakimiyetini kontrol altını alacağız. İmzalayacağımız protokolle de bunu başarmak istiyoruz.''

ÖZTÜRK: TÜRKİYE’DEKİ TEK MODEL

Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk ise, Gaziantep bağımlılıkla mücadelenin eksik ayağını Oya Bahadır Yüksel Rehabilitasyon Merkezi modeliyle ortaya koyduğunu bildirerek, “Hem sürdürülebilirlik hem de sonuç olarak elde edilen verilere baktığımız zaman ayağı yere basan Türkiye’deki tek model. Uyuşturucuyu, ana sınıfı öğrencisine, öğretmene, öğrencinin ailesine, muhtarına, din görevlisine, askerlere nasıl anlatacağımıza yönelik bilimsel veri eksikliğimiz var. İnsanlara ulaşıbilirliğimiz arttıkça herkesin sosyal ve kültürel sosyal seviyesine göre uyuşturucuya ilişkin bilgiyi, konferanslarla verileceği gibi birebir ilişkilerle ulaştırmak mümkün.

SES GETİRECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM

Bu manada insanlara dokunmak, mahalleye, sokağa, parka, caddeye inebilmek, halkı bir güç olarak yanımızda tutarak, özellikle velileri bilgilendirme yoluyla koruyucu önlemler nasıl alınır konusunu insanlara anlatma noktasında tecrübeliyiz. Gaziantep’te bu tecrübeyi uyguladığımız zaman bir ses getireceğini düşünüyorum.

YEREL YÖNETİM PAYDAŞIMIZ OLMAZSA OLMAZ

Yerel yönetim paydaşımız olmadığı zaman bir sivil toplum kuruluşu olarak çok fazla yerlere girme şansımız mümkün değil. Bu iş, yerelden idare edilecek bir iş. Sokakla direkt irtibat halinde olanlar yerel yönetimlerdir, muhatap sizsiniz. Yerel yöneticilerle birikimler, karşılıklı paylaşılırsa daha iyi olur. Gaziantep’te faydalı olabilecek bir sistem kurarsak başka şehirlere de örnek oluruz.

FARKINDALIĞI YÜKSEK AİLELER OLMALI

Farkındalığı az olan ailelerde süreç ilerledikten sonra ancak müdahale etmek zorunda kalıyorsunuz. Bir iki kullanımdan hemen sonra anlaşılsa hızlı müdahale edilerek, çok daha güzel sonuçlar elde edebiliriz. Bu nasıl olacak? Ailelerin bilgilendirilmesiyle, öğretmen aile işbirliğiyle, öğretmenle tedavi ekibinin işbirliğiyle olacak” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin ve Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Öztürk, Bağımlılıklara Yönelik Koruma, Önleme ve Rehabilitasyon Alanında İşbirliği Protokolü’nü imzaladı. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Seçim sonrası ilk kabine toplantısı! İşte masadaki 4 kritik başlık! Gözler Erdoğan'da
Erdoğan'la Şimşek arasında geçen konuşma ortaya çıktı! Ülke için seçim feda edildi