İdlib'e 'özel' hamle! Kusursuz plan

Mehmetçik, 8 Ekim’de başlayan keşif çalışmalarının ardından, kusursuz bir planla Suriye’nin kuzeyindeki İdlib’e yerleşti.

GİRİŞ 14.10.2017 07:33 GÜNCELLEME 14.10.2017 09:21
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Mehmetçik, 8 Ekim’de başlayan keşif çalışmalarının ardından İdlib’e yönelik kapsamlı operasyonun ilk ayağı için düğmeye önceki gece bastı. 12 Ekim Perşembe gecesi saat 23.00 sularında 33 araç ve 200’ü aşkın asker, Hatay-Reyhanlı sınır hattından Suriye topraklarına geçerek önceden belirlenen noktalara intikal etti. İdlib kuzeyinde, PKK/PYD işgalindeki Afrin’e sıfır noktada ilerleyen güzergah boyunca Mehmetçik, sabotaj ve provokasyon ihtimallerine karşı bölgedeki mülteci kamplarından oldukça uzakta seyretti. Afrin sınırında Dar et-Izze’ye yerleşen birlikler, daha sonra Salve köyü Kiyle tepesinde konuşlandı. Kiyle tepesi, bölgede Mehmetçiğin konuşlanacağı 14 noktadan sadece biri. Askerler, Reyhanlı’dan İdlib’e girdikten sonra Atme, Salve, Dar et-Izze, Kaptan el-Cebel ve Anadan istikametinde ilerledi.

BÜTÜN RİSKLER HESAPLANDI

Başta ABD destekli gruplar olmak üzere DEAŞ, PKK, Esed’e bağlı Muhaberat ve Batılı devletlerin çeşitli isimler altında burada tuttuğu ajanların sabotaj girişimlerine yönelik her ihtimali düşünen güvenlik güçleri, harekât sırasında en ufak detayı bile gözden kaçırmıyor. Bütün risklerin hesaplandığı operasyonda Türk askeri, İdlib-Afrin sınırındaki önemli noktalara yerleşti. Muhtemel tüm olumsuzlukların göze alındığı intikal planı, şimdiye dek bir sorun yaşanmadan uygulandı.

SABOTAJ İSTİHBARATI

İlerleyen süreçte kademeli olarak İdlib’in kuzeyinden güneyine uzanacak intikalde TSK 14 noktada gözlem noktası oluşturacak. Rusya-İran ve Türkiye arasında Astana’da varılan ‘Gerginliği Azaltma / Çatışmasızlık Bölgeleri’ anlaşması sonrası Suriye’de belirlenen dördüncü nokta olan İdlib’de güvenliği TSK sağlayacak. Öte yandan güvenlik birimlerine, bölgeye dışarıdan gelen yabancı unsurların ‘Ensar cephesi’ adı altında Türkiye karşıtı eylemlere girişeceği istihbaratının ulaştığı bildirildi.

KORUMA KALKANI

12 Ekim akşamı başlayan İdlib operasyonu dahilinde Mehmetçik karadan ve havadan koruma çemberine alındı. Kilis’ten havalanan 3 silahlı insansız hava aracı (SİHA) güvenlik güçlerini havadan koruma altına aldı. Ayrıca 400 kilometre yarıçapında radar tarama özelliği bulunan Havadan Erken İhbar ve Kontrol (HİK) uçağı da Hatay-Kilis hattında devriye gezdi. Mehmetçiğin çıkış noktası olarak bilinen Oğulpınar Sınır Karakolu’na ise menzili 100 kilometreye kadar ulaşan 5 adet TR-300 topçu roketatar bataryası yerleştirildi. Bunlara destek olarak 40 kilometre menzilli Sakarya roketatarları da bölgeye getirildi.

TETİĞE BASILDI

Bu arada gün içerisinde belli aralıklarla Oğulpınar’daki karakoldan silah atışlarının yapıldığı duyuldu. Bir dakika boyunca devam eden atışlarda namlular Suriye’yi gösteriyordu. İdlib’deki 4 milyonluk nüfusun güvenli yaşama kavuşmasıyla Türkiye’ye göç ihtimalinin ortadan kalkması bekleniyor. İdlib-Afrin hattındaki ilk konuşlanma, PYD/PKK’nın Akdeniz’e açılmasının önünde de engel oluşturacak.

Fırat’ın ‘bordo’ları İdlib’de

İdlib’e yönelik ilk intikalde, Fırat Kalkanı Harekâtı kapsamındaki cephelerden biri olan Bab zaferinde imzası bulunan bordo bereli askerler de yer aldı. Özel Kuvvetler’e bağlı birlikler, bölgeye sonradan girecek komando ve piyade birliklerine alan açacak. İdlib’de bunlar olurken sınır komşusu Reyhanlı’da ise askeri hareketlilik devam ediyor. Türkiye’deki çeşitli birliklerden gönderilen komando birlikleri, ambulans, askeri araçlar ve konteynerler Hatay’a ulaştı. Bordo berelilerin güvenliği sağlamasının ardından bu birlikler de İdlib’e intikal edecek. Bu arada, yürütülen operasyon kapsamında TSK’dan yapılan açıklamada ise “Türk Silahlı Kuvvetleri unsurları, 08 Ekim 2017 tarihinde icrasına başlanan keşif faaliyetleri ile koordineli olarak, 12 Ekim 2017 tarihinden itibaren Gözlem Noktalarını teşkil faaliyetlerine başlamıştır” denildi.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 6
  • Mehmet 6 yıl önce Şikayet Et
    Afrine de harekat yapılsın ,orayı da ,Güvenlik Korucularına emanet edelim. Madem oranın halkı Kürt böylece bir sorun olmaz.
    Cevapla
  • Gezilecekyerler.com 6 yıl önce Şikayet Et
    Allah mehmetçiğe yardım etsin. Onları korusun inşallah.
    Cevapla
  • israfil 6 yıl önce Şikayet Et
    allah var gam keder yok tetigi sen cekersin hedefi allah vurur ..allah mehmetcigi korusun amin
    Cevapla
  • doğruya doğru 6 yıl önce Şikayet Et
    çok az değil mi
    Cevapla
  • cevat 6 yıl önce Şikayet Et
    maşallah islam ordusu bu ordu şükürler olsun ..Rabbim zaferler versin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
CHP Grup Sözcüsünden şoke eden gaf: Cemil Tugay'a “Cemil Bayık” dedi
Türk askeri pratiğine Baykar damgası: Kısa sürede büyük etki