Saatler geri alınıyor mu? 2017 Resmi açıklama yayınlandı...

2017 yılı itibariyle saatler geri alınacak mı? Yaz mevsiminin bitmesiyle birlikte kış saatine geçiş zamanı büyük merak konusu oldu. Halihazırda geçtiğimiz sene kış saati uygulamasına geçilmemesi büyük tartışmalara yol açsa da bu uygulama üzerinde kalınmıştı. Peki bu yıl kış saati uygulamasına geçiş olacak mı? Olursa saatler hangi gün geri alınacak? İşte saat değişikliği ile ilgili önemli bilgiler...

Saatler geri alınıyor mu? 2017 Resmi açıklama yayınlandı...
Saatler geri alınıyor mu? 2017 Resmi açıklama yayınlandı...
GİRİŞ 30.10.2017 09:36 GÜNCELLEME 30.10.2017 09:36
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Binlerce kişi bu yıl saatleri geri alınıp alınmayacağını merak ediyor. Geçtiğimiz günlerde Danıştay'ın yaz saati uygulamasını kalıcı olarak hayata geçirilmemesi konusunda kararını vermişti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, ise yaz saati uygulamasının devam edeceğini açıklamıştı. Peki, son günlerin popüler konuları arasında yer alan saatler geri alınacak mı? İşte kış saati ile ilgili öne çıkan gelişmeler...

SAAT ŞUAN KAÇ TIKLA ÖĞREN

SAATLER GERİ ALINACAK MI?

Yaz saatinin kalıcı hale getirilmesine ilişkin düzenlemenin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmeleri süren 130 maddelik torba tasarıya girmesi bekleniyor. Daha önce Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile yapılması gündeme gelen kalıcı yaz saatinin TBMM gündeminde tartışılarak hayata geçirilmesinin benimsendiği belirtiliyor.

Kulislerde, tasarıya yeni maddeler eklenebileceği konuşuluyor. Bunlardan birisinin de kalıcı yaz saati uygulaması olduğu ifade ediliyor. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, 27 Eylül tarihinde yaz saati uygulamasını sürekli hale getiren Bakanlar Kurulu kararının yürütmesini durdurmuştu. Kararda, yaz saati uygulaması konusunda Bakanlar Kurulu’na verilen sınırlı yetkinin sürekli hale getirilmesinin yetki aşımı olduğu vurgulanmıştı.

Şuan saat kaç? Saatler geri alındı mı? 

RESMİ GAZETEDE YAYIMLANDI

Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla yaz saati uygulanması hakkında karar, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, Bakanlar Kurulu kararı uyarınca bütün yurtta saatlerinin bir saat ileri alınmasıyla başlatılan yaz saati uygulamasının devam ettirilmesine karar verildi.

Bakanlar Kurulunun 7 Eylül 2016'da aldığı kararda, 27 Mart 2016 tarihinde saat 03.00'te saatlerin bir saat ileri alınmasıyla başlatılan yaz saati uygulamasının her yıl ve yıl boyu sürdürüleceği belirtilmişti.

Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile 28 Ekim 2018 Pazar günü saat 04.00’ten itibaren bütün yurtta saatlerin bir saat geri alınacağı bildirildi.

SÜREKLİ YAZ SAATİNDE FLAŞ GELİŞME!

Yaz saati uygulaması TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na geldi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Şirin Ünal'ın imzasını taşıyan önergede, 26/12/1925 tarihli ve 697 sayılı Günün Yirmi Dört Saat Takvimine Dair Kanunun 2. Maddesinin 2. Cümlesi 'Bakanlar Kurulu bir saati aşmamak kaydıyla ileri saat uygulaması yapmaya yetkilidir' şeklinde değiştiriliyor. 

EN GEÇ 30 GÜNDE SONUÇLANACAK

Kararın, davalı Başbakanlık ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na tebliğinden itibaren en geç 30 gün içinde uygulanması gerekiyor. Bu kararın ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, uygulamanın devam edeceğini açıkladı. Düzenlemenin KHK ile olması bekleniyordu. Ancak eğilimin, düzenlemenin TBMM’de tartışılarak hayata geçirilmesi yönünde ağırlık kazandığı belirtildi. Bunun için de Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmeleri devam eden torba tasarıya bir önerge verilerek düzenlemenin yasayla hayata geçirileceği kaydediliyor.

YAZ SAATİ UYGULAMASI FAYDA SAĞLADI MI?

İstanbul Teknik Üniversitesi, bir yılını dolduran yaz saati uygulaması hakkında rapor hazırlayarak Enerji Bakanlığı'na sundu.

İTÜ heyeti hazırladığı raporda, yaz saati uygulamasının etkilediği saatlerdeli elektirk tüketimini bir yıl önceki tüketim oranıyla gün gün karşılaştırdı. Çıkan sonuçlara göre, bir yılda elde edilen toplam tasarruf 1 milyon 300 bin megawaat saati aştı. Yani, tek zamanlı tarifelerde 540 milyon TL, üç zamanlı tarifeler için 801 milyon TL tasarruf sağlandı.

Raporda, kış aylarında iş dönüşünün karanlık saatlere denk gelmesiyle 17:00-22:00 saatleri aralığında aşırı elektrik tüketiminin olduğu belirtildi. Sürekli yaz saati uygulamasına geçilmesiyle havanın geç kararması sonucu bu saatlerdeki tüketimin de azaldığı ifade edildi. Uzmanların görüşü, bu nedenle gün içi piyasada fiyatların artışının da engellendiği yönünde.

Rapora göre, bu tasarruf ile akşam saatlerinde güç sisteminin hareket kabiliyeti önemli oranda yükselirken elektrik tüketiminin bir iki yıl içinde ulaşacağı seviye göz önüne alındığında, talebi karşılamak için yaklaşık 2 milyar dolarlık santral yatırımı zorunluluğunun da önüne geçilmiş olundu.

Hazırlanan raporda sık sık şikayet edilen öğrencilerin sabah gün ağarmadan yola çıkması konusuna da yer verildi. Özellikle batıdaki büyük şehirlerde bu durumun önüne geçmek için okul başlangıç saatlerinde valilikler aracılığı ile düzenlemeye gidildiği, böylece sorunun çözüldüğü vurgulandı.

YORUMLAR 20
  • salih 6 yıl önce Şikayet Et
    alınmadı
    Cevapla
  • Aysun Aktaş 6 yıl önce Şikayet Et
    Bence tüm Avrupa ülkelerindeki gibi bizde de saatler geri alınarak gerçek saate geçilmeli.Çocuklarımız sabah karanlıkta okula gitmesin...
    Cevapla
  • nurettin 6 yıl önce Şikayet Et
    düzgün ve net açıklayın
    Cevapla
  • 44Abdullah44 6 yıl önce Şikayet Et
    kesinlikle geri alınmasın... devam..
    Cevapla
  • sumeyya 6 yıl önce Şikayet Et
    ben de geri alinmasini istemeyenlerdenim de, alindi mi alinmadi mi anlamadim
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son Dakika: ABD’li heyetten Ankara’ya F-16 ziyareti!
Konser saldırısının arka planı! Rusya ile Türk Dünyası'nı savaştırmak istiyorlar