Türkiye ile İran'dan Kandil'e ortak operasyon

Türkiye ve İran, PKK’ya karşı mücadele hazırlığı yapıyor. Güvenlik kaynaklarının verdiği bilgiye göre TSK ile İran ordusunun, birlikte Kandil’e operasyon düzenlemesi gündemde.

Türkiye ile İran'dan Kandil'e ortak operasyon
Türkiye ile İran'dan Kandil'e ortak operasyon
GİRİŞ 27.10.2017 06:20 GÜNCELLEME 27.10.2017 06:53
Bu Habere 32 Yorum Yapılmış

Barzani’ye karşı Irak ve İran’la birçok konuda ortak adımlar atan Türkiye, aynı müşterek çalışmayı PKK’ya yönelik de yapmanın hazırlığı içinde. Irak’ın kuzeyindeki korsan referandum sonrası Erbil’e yönelik adımlar atan ve sahada çarpıcı sonuçlar alan üç ülke, şimdi terör örgütü PKK’yı karargahında vurmanın planlarını yapıyor. Özellikle Ankara ve Tahran arasında bir süredir PKK ve İran uzantısı PJAK’a karşı alınacak tedbirler görüşülüyor.

YARISI İRAN TARAFINDA

Edinilen bilgilere göre Türk Silahlı Kuvvetleri, İran Genelkurmayı ile işbirliği halinde Kandil’e operasyon düzenleme hazırlığında. Operasyonlar dışında karşılıklı eşgüdüm istenen diğer konu başlıkları ise ‘terörist sızmalarına karşı sınır güvenliğinin sağlanması’ ve ‘istihbarat paylaşımı’ olarak sıralanıyor. TSK 1990’lı yıllardan beri sınırötesine çeşitli operasyonlar gerçekleştiriyor, teröristleri Irak topraklarında kovalıyor ancak PKK’lıların İran’a geçmesi nedeniyle örgüte kesin darbeyi indiremiyordu. Çünkü PKK’nın yuvalandığı Kandil bölgesinin yarısı İran sınırları içinde bulunuyor. Mehmetçikten kaçan teröristlerin İran Kandili üzerinden Urumiye’ye ve Şeydan Kampı’na geçmeleri, buralardan da tekrar Şemdinli-Yüksekova hattındaki üs bölgelerine saldırmaları işleri iyice zorlaştırıyordu. Ankara’nın tüm uyarılarına rağmen Tahran’dan da PKK’ya yönelik şimdiye dek nitelikli bir adım atılmamıştı. Fakat Barzani’nin korsan referandumu sonrası işgal altındaki toprakları temizlemek için Irak-Türkiye-İran arasında oluşan ‘Yeni Sadabad’, süreci bambaşka bir yöne taşıyacak.

İŞTE KOMŞUDAN İSTENENLER

Ankara, Kandil’i temizlemek için Tahran’dan öncelikle sınırları kapatmasını, terörist geçişleri önlenmesini, örgüt elebaşıları başta olmak üzere teröristleri ülkede barındırmamasını ve yakalananların da iade edilmesini istiyor. Bu taleplerin Tahran tarafından karşılanması halinde Kandil, PKK’lı teröristler için ‘güvenli alan’ olmaktan çıkacak. Örgüte kesin darbeyi indirmek için başlatılacak operasyonda ise Mehmetçik, yoğun hava desteğiyle bölgeye karadan girecek. Harekât sırasında İran tarafının da teröristlerin kaçış istikametini kapatması, istihbarat paylaşımı yapması, topçu ve gerektiğinde de kara unsurlarıyla destek vermesi bekleniyor. Irak ordusunun da katkı vereceği operasyonla, Kandil’den kaçabilen teröristlerin Irak’ın iç bölgelerine sızmalarının önüne geçilmesi hedefleniyor. Kandil’deki büyük temizlik sonrasında sıra, PKK’nın diğer barınma alanları olan Mahmur ve Sincar’a gelecek.

Yeni Şafak

YORUMLAR 32
  • misafir 6 yıl önce Şikayet Et
    hepsini irana dogru surun , orada yakalatin, idam edilsinler. Turkiye hapislerinde beslemeyin.
    Cevapla
  • ermiş 6 yıl önce Şikayet Et
    Daha Dün akşam Rahmetli Aliye izzet begoviçin dostu Prof.Dr. Cemalettin Laticİ Dinledik bosna mücadelesine ilk ağır silah yardımı yapanların İran devleti olduğunu bizzat söyledi, yani arkadaşlar bilip bilmeden sağdan soldan duyduklarınızla asıl düşmanlarımızın istediği gibi dost olmamız gerekenlerle düşman olmayalım.
    Cevapla
  • milletin ferdi 6 yıl önce Şikayet Et
    Doğrudur, o zamanlar eski Türkiye vardı. Türkiye zaten silah yardım yapamazdı. Doğrudan müspet kişiler aracılığıyla yapılmak istenen diğer yardımları da zaten Mercümek’in adını kötüleyerek engellemeye çalıştılar, Kızılhaç aracılığıyla yardımların zulmeden Hristiyanlara gitmesine çalıştılar. Yeni Türkiye’de bile bırak Avrupa’nın ortasına yardım yapılmasını olaylardan doğrudan etkilendiğimiz Suriye’deki kendimize yakın gruplara yardımı bile (MİT tırları olayı) engellemeye çalıştılar. ABD’nin PKK uzantılarına 3 bin TIR silah göndermesine tek laf etmeyen CHP hâlâ bizim kendimize yakın gruplara 1 tır yardımımızın FETÖ ile birlikte olumsuz propagandasının peşinde. Maalesef içimizde hain çok.
    Cevapla
  • nevzat 6 yıl önce Şikayet Et
    Suudiler de yaptı ,Türkiye de yaptı. O konuda çok fazla ayırım yapamazsın,ortam çok bulanıktı.
    Cevapla
  • Mechul 6 yıl önce Şikayet Et
    Eğer bunu basara bilirseniz, kesinlikle pkk nın sonu demektir. Haydi hayırlısı.
    Cevapla
  • Xye 6 yıl önce Şikayet Et
    Herkes biliyorki kandilde kimse kalmadi!!!!!
    Cevapla
  • Yinede 6 yıl önce Şikayet Et
    Kamplardan kacanlar belki bu vesile ile örgütten de ayrilabilme firsatlari olur.
    Cevapla
  • enderr51 6 yıl önce Şikayet Et
    pers hayali ile yaşayan sapık iran ile işbirliğine gidilmez fakat tehlikenin kendisine geldiğini fark edince iş birliği şuan mantıklı gibi.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Patnos'ta belediye araçlarının parçaları hurdacılarda aranıyor
Baraj patladı köyü su bastı! Ürkütücü görüntüler Kazakistan'dan..