Emniyet devreye girdi: Trafiğe çözüm geliyor!

Kent merkezlerinde taşımacılık faaliyetinde bulunan araçların güzergah ve seyahat saatlerine sınırlama getirilmesi istendi, bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması önerildi.

Emniyet devreye girdi: Trafiğe çözüm geliyor!
Emniyet devreye girdi: Trafiğe çözüm geliyor!
GİRİŞ 06.11.2017 08:35 GÜNCELLEME 06.11.2017 09:36
Bu Habere 28 Yorum Yapılmış

Emniyet Genel Müdürlüğü, trafik sorunları ve çözüm önerilerine ilişkin çarpıcı bir rapor hazırladı.

TBMM Trafik Sorunlarının Araştırılması Alt Komisyonu’na sunulan Emniyet’in raporunda, nüfus artışıyla birlikte gelen hızlı şehirleşme ile taşıt ve sürücü sayısındaki artışların trafik sorununu tetiklediği belirtildi. Türkiye’de cazibe alanları, kamu kurum ve kuruluşları, Hastane, ticari alanlar gibi yerlerin şehir merkezlerinin 5-10 kilometrelik alanı içerisinde yayıldığı, bu yerlere eş zamanlı ve bireysel olarak araçlarla gidilmesi, toplu taşıma araçlarının yetersiz olması gibi nedenlerle cadde ve sokak üzerinde park edilmiş araçların karayolunun kapasitesini düşürdüğü vurgulanan raporda, ölümlü kazaların kaçınılmaz hale geldiğini belirtildi.

Raporda sorun ve çözüm önerileri şöyle sıralandı:

TOPLU TAŞIMA

Kent merkezlerinde bulunan ana arterlerde çok sayıda toplu taşıma aracının durak ve güzargahının bulunması nedeniyle trafik akımının yavaşladığı görülmekte. Trafik yoğunluğunun fazla olduğu zaman dilimlerinde toplu taşıt araçlarının belirlenen güzergahlara girmemesi, metro, tramvay gibi alternatif araçlarla ücretsiz aktarak yapılarak, alternatif farklı tali yollardan ulaşım sağlanmalı.

 

 

ENGELLİ TEDBİRİ

Engellilerin ulaşımının doğru etüd edilerek kalıcı ve sürdürülebilir mekansal tasarım ve planlama yapılmalı.

Açık ve kapalı otoparklarda engelliler için ayrılmış özel yerlerin erişim ve yararlanmalarının elektronik kilit, bariyer gibi kontrollü şekilde kullanılmasına yönelik tedbir alınmalı.

YAYA KALDIRIMI

Yayalar için yatay ve düşey işaretlemeler ile alt ve üst geçitler yeterli değil. Geçit bulunan yerleri yayaların kullanma alışkanlıkları yok. Rastgele yerlerden kontrollü olmadan karşı karşıya geçiş yaparken, sürücüler de yayalara tolerans göstermiyor. Etkin önlem ve denetim alınmalı.

BİSİKLET YOLU

Bisiklet yollarının diğer taşıt yollarından ayrı olması gerekiyor. Ülkemizde bisiklet kullanımı yaygınlaştırılarak trafik sorunlarının önüne geçilmesi, sağlıklı yaşam gibi konularda çalışmalar başlatılmalı.

YAYALAŞTIRMA

Trafiğin yoğun olduğu cadde ve sokakların, araç trafiğine tamanen ya da belirli saatlerde kapıtılarak kısıtlama getirilmeli veya toplu taşım araçlarının tercih edilmesine yönelik güzergah ve kısıtlamalar getirilerek kent merkezlerinin yayalaşacağı düşünülmekte.

ARAÇLARA KISITLAMA

Kent merkezlerde yük taşımacılığı ve diğer alanlarda taşımacılık faaliyetinde bulunan araçların trafiğin yoğun olduğu cadde ve sokaklardan geçişi trafik güveliğini olumsuz etkilemekte ve tarafık akışını yavaşlatmakta. Bu tür araçlar sıkı denetlenmeli, izin belgesinin yanısıra; gün, güzergah ve saat gibi kısıtlamalar getirilmeli.

 

 

YOL ÇALIŞMALARI

Gerekli izin ve tedbirlerin alınarak kamuoyunu bilgilendirici haberler yapıldıktan sonra, trafiğin yoğun olmadığı gün ve saatlerde yeterli personel ve ekipmanla mümkün olan en kısa sürede alt yapı çalışmaları gerçekleştirilmeli.

TRAFİK İŞARETLEMELERİ

Trafik güvenliğini sağlamaya yönelik; hız kesici kasis ve sinyalizasyon sistemleri yaygınlaştırılmalı, işaretlerin görünürlüğünü engelleyen ağaç, bina gibi engeller kaldırılmalı.

 

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR 28
  • vatandas 6 yıl önce Şikayet Et
    trafikte 20 yas alti arabalari toplamadiktan sonra COZULMEZ...
    Cevapla
  • hadi be 6 yıl önce Şikayet Et
    Ne alâkâ? Kel alâkâ!!! Adam gibi yapılaşma olursa, Şoförcüklerin yerine gerçek şoförler gelirse, hayvani hisler yerine insani hisler gelirse trafik sorunu çözülür.
    Cevapla
  • emekli 6 yıl önce Şikayet Et
    ne yaparsanız yapın sürücü kalitesi sıfır. bu kadar kolay sürücü belgesini nerede alırsınız. en basiti a 2 sürücü belgesi alanları görüyorum eskort eşliğinde saatte 20 km hızla gidiliyor. nenemde alır. ölümlü kazalarda hele uzun tatillerdeki kazalar. ben olsam 6 ay okula gider gibi eğitim veririm. çünkü sonuç ortada.
    Cevapla
  • Basit akıllı yorum 6 yıl önce Şikayet Et
    Sokak aralarına avm yapmayın heryer bina otopark var mı?
    Cevapla
  • beka 6 yıl önce Şikayet Et
    beylikdüzü belediye metrobüs durağı önünde bir camii yapıldı, yapılsın tabiki,çok iyi gelişme, ama kardeşim E5 e sıfır, yolun içinde nerdeyse,insaf ya, yol genişletilmek istense cami engel olacak, plan proje nasıl yapılıyor ??? boş arsa buldunmu hemen kondur betonu,yazık memlekete, bir park, bahçe ağaç kalmıyor..
    Cevapla
  • alivelideli 6 yıl önce Şikayet Et
    Aynen kardeşim. Yola sıfır yapılaşma kaldırılmalı. Sokak ile bina dış bahçe duvarı arası 10 metre, Cadde ile bina dış bahçe duvarı arası 20 metre, bulvar ile bina dış bahçe duvarı arası 40 metre bırakılırsa ve bu boşluklar yeşil alan, kaldırım ile kapatılırsa... İleride yol lazım olunca sıkıntı olmadan çözülür. Tabii demişler ya: Ninemin sakalı olursa.. hikayesi gibi olması çok zor. Avrupa' nın şehirleşme disiplinini getirmek lazım.
    Cevapla
  • yorum 6 yıl önce Şikayet Et
    Trafikte işe giderlen ve çıkarken belirli yönde trafik kitlenir diğer şerit boştur. o saatte boş olan şerit diğer şerite verilmeli diğer şeritede başka düzergahtan yol gösterilmeli.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Adliyede büyük yüzleşme! Polat ve Banu Parlak karşı karşıya
Meral Akşener AVM gezisinde görüntülendi