Darbe sonrası büyük kaos! Şoke eden görüntüler

Zimbabve'de darbe sonrası bir avukatın ofis penceresinden çektiği karede, yerde oturmuş bekleyen polisler ve başlarındaki askerler dikkat çekiyor.

GİRİŞ 16.11.2017 14:06 GÜNCELLEME 16.11.2017 14:21

Afrika ülkesi Zimbabve'de yönetimi ele geçiren Ordu, gözaltında tuttuğu Cumhurbaşkanı Robert Mugabe'nin yerine geçecek ismi arıyor. 

Darbe sonrası en çok ses getiren fotoğraf, bir avukat tarafından sosyal medyada paylaşıldı. Fadzayi Mahere'nin ofis penceresinden çektiği karede, yerde oturmuş bekleyen polisler ve başlarındaki askerler dikkat çekiyor.

ACİL TOPLANTI DÜZENLENDİ

Güney Afrika Ülkeleri Kalkınma Topluluğu (SADC), Zimbabve'deki askeri müdahale ve güvenlik konularını ele almak üzere Bostvana Cumhuriyeti'nde acil toplantı düzenledi.

SADC'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, toplantıda Angola, Tanzanya, Zambiya ve Güney Afrika'nın dışişleri bakanları biraya geldi. Toplantı, Zimbabve'de iki gün önceki askeri müdahalenin ardından Devlet Başkanı Robert Mugabe'nin ev hapsinde olduğunun duyurulmasının ardından yapıldı. Afrika'dan 15 ülkenin üyesi olduğu SADC, siyasi krizler ve bölgesel sorunlara müdahale ediyor.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER'DEN İTİDAL ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Zimbabve'deki askeri müdahalenin ardından itidal çağrısında bulundu.

BM Genel Sekreter sözcülerinden Farhan Haq, günlük basın toplantısında, Guterres'in, Zimbabve'de şiddet kullanımından kaçınma ve itidal çağrısı yaptığını söyledi. Haq, siyasi farklılıkların diyalog ve barışçıl yollarla Zimbabve anayasası çerçevesinde çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Zimbabve ordusu dün gece başkente girerek devlet televizyonunu ele geçirmiş, sabaha karşı televizyonda okunan bildiride askeri müdahalenin "darbe olmadığı" öne sürülmüştü.

Askeri müdahelenin ardından ordu, Devlet Başkanı Robert Mugabe ve eşi Grace Mugabe'nin gözaltında olduğunu duyurmuştu ancak Grace Mugabe'nin ülkeyi terk ettiğine dair söylentiler vardı.

Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Moussa Faki Mahamat ise Mugabe ve eşinin ülkede ve güvende olduklarını bildirmişti.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 85 milyon vatandaşa çağrı: Hepimizin namusuna emanettir!
Yeniden Refah Partisi’nin arkasındaki güç kim! İstanbul’da oyun oynuyorlar…