FETÖ’den bir harfle para aklama oyunu

FETÖ’nün yurt dışında taklit isimlerle kurduğu şirketleri aracılığıyla 2011-2014 yılları arasında Asya Katılım Bankası’ndan kredi adı altında 540 milyon lira çektiği saptandı.

FETÖ’den bir harfle para aklama oyunu
FETÖ’den bir harfle para aklama oyunu
GİRİŞ 20.11.2017 05:48 GÜNCELLEME 20.11.2017 06:00
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Gün geçmiyor ki Fetullah Gülen’in elebaşılığını yaptığı FETÖ’nün yeni bir oyunu ortaya çıkmasın.

Devletteki kadrolaşmanın yanında büyük bir ekonomik güç elde etmeyi başaran FETÖ’nün, “himmet” adı altında topladığı paraları farklı yöntemlerle yurtdışına, özellikle ABD’ye transfer ettiği ortaya çıkarılmıştı.

Bu şüpheli para transferlerinin ana merkezi Kaynak Holding olarak görülüyordu.

Ancak Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi’nin (KOM) Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesindeki soruşturmasında ilginç bir para transferi yöntemi günışığına çıktı.

Aynı zamanda kara para aklamakta da kullanıldığı anlaşılan bu yöntemle Asya Katılım Bankası’ndan usulsüz krediler çekilerek FETÖ için para kaynağı yaratıldığı belirlendi.

FETÖ’nün kullandığı son yöntemin işleyiş mekanizması şöyle tespit edildi:

FETÖ, başta Amerika olmak üzere Belçika, Fransa, İngiltere, Danimarka, Almanya, Slovenya, İsviçre, Kazakistan, İspanya, Irak, Bosna Hersek, Kanada, Moldova ve ByLock’un ana serverinin bulunduğu Litvanya’daki okul, dernek ve vakıflardan oluşan kuruluşları kara para aklama işlemlerinde kullandı.

TEK HARF OYNAMASI

Türkiye’de herhangi bir ticari faaliyeti bulunmayan bu ülkelerdeki toplam 36 kuruluşun isimleri, bir harf değiştirilerek, örneğin; Wellspring yerine Wellsping, Lehigh yerine Lehiggh gibi isimlerle Türkiye’de faaliyet gösteren Asya Katılım Bankası’ndan “potansiyel vergi mükellefi” olarak vergi kimlik numarası kullanılarak krediler kullanıldı. Potansiyel vergi mükellefi alınması için Bank Asya’nın şubeleri adres gösterildi.

 

 

Bu vergi mükellefi şirketlerin, aslında birer tabela şirketi olduğu, mal alıp satmadıkları belirlendi. Şirketlerin kurulduktan sonra çok kısa zaman içinde (kimileri kuruluşunun hemen ertesi günü) Bank Asya’dan kredi aldı. Kredi alımlarında, FETÖ’nün Türkiye’deki en önemli eğitimkurumlarından Ankara’daki Samanyolu Okulları’nı teminat gösterdiği saptandı.

FETÖ’nün 2011-2014 yılları arasında bu yöntemle Asya Katılım Bankası’ndan kredi adı altında yaklaşık 540 milyon lira para çekildi.

Resmi kayıtlarda hiç bir ortaklık ilişkisi bulunmayan kuruluşlara kullandırılan krediler için FETÖ’ye bağlı yurtiçindeki kuruluşlarca aynı miktarda teminatların gösterildiği anlaşıldı.

‘KARA PARA AKLAMASI’

 Harf değişikliği ile oluşturulan firmaların, krediyi aldıkları aynı gün içinde bağlı oldukları “muhabir” bankalara gönderdi.

Verilen 540 milyon liralık kredinin, yaklaşık 343 milyon lirasının Türkiye’de faaliyet gösteren FETÖ mensuplarınca “bağış, yardım, kurban parası” olarak para transferi gerçekleştirilerek ödendiği, asıl çekilen kredilerin ise FETÖ’nün yurtdışındaki kuruluşlarına gönderilerek “kara para aklaması” yapıldığı tespit edildi.

Asya Katılım Bankası’ndan alınan kredi karşılığı paranın 2 yıl içinde peyderpey yurtdışına gönderildiği belirlendi.

FETÖ’nün bu yöntemle yurt dışına kaçırdığı para az değil.

'ANKARA MERKEZLİ OPERASYON'

KOM Dairesi, savcılıkla yürütülen ortak soruşturma kapsamında, usulsüz kredi kullanımı ve kredilerin kara para aklama yöntemiyle yurtdışına aktarılması nedeniyle Ankara merkezli operasyon yaptı. FETÖ’ye parasal kaynak aktarımında kullanılan kuruluşların yurtdışında bulunan 104 şüpheli konumundaki yönetici ve temsilcilerinin de aralarında bulunduğu şüpheliler gözaltına alındı.

Ankara merkezli operasyon Aydın, Gaziantep, Çanakkale, İstanbul, Kayseri, Gümüşhane, Sakarya, Samsun ve Giresun’da yürütüldü. Gözaltına alınan şüphelilerle ilgili iddianame hazırlığı başladı.

FETÖ’ye bilhassa 15 Temmuz sonrasında yurtiçinde büyük darbe vurulmasına, kadro ve para kaynakları  kurutulmasına karşın, halen elinde kullanabileceği ciddi miktarda para var.

Bu miktar, yakın zamanda tespit edilen bir yöntem. Tespit edilemeyen yöntemler hesap edildiğinde FETÖ, yüklü miktarda bir parasal güce sahip henüz.

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR 15
  • slm 6 yıl önce Şikayet Et
    Hep dua ediyoruz.şu vatan hainleri bir bir ortaya çıksa münafıkla ihlaslılar ayrılsa.ahir zamanın fitnesi türlü türlü.özü sözü bir adamları korusun Allah.
    Cevapla
  • Cengiz Han 6 yıl önce Şikayet Et
    Bende diyorum bu yabancilar bu müslüman! cemaati niye daha cok sever hristiyan kardeslerinden.. hem korur hem yüceltir.. sizde baska ülkelerden para getirin avrupalilara tabiki sizide sever korurlar.. sahtekarlikta kainat cemaati..
    Cevapla
  • Fatih 6 yıl önce Şikayet Et
    Dünyada bizim yurdumuza, paramiza ve malimiza göz dikmeyen düsman kalmamis. Rabbim onlarin heveslerini kursaginda birak. Amin
    Cevapla
  • Vatansever 6 yıl önce Şikayet Et
    türk lirasi banknotlar degistirilsin yeni para cikarilsin degisim sadece merkez bankasinda paralar görülerek yapilsin simdiki paralar en kisa zamanda tedavülden kaldirilsin kacirilan pararinda hükmü kalkmisolur cünkü getirip degistiremezler
    Cevapla
  • Cengiz Han 6 yıl önce Şikayet Et
    yurdisina giden para türk liorasi ol,az.merkez bankasi döviz olarak gönderir.. böyle Kücük düsünerek cözüm üretemezsiniz.. meslek uzmanlari verilen kredileri hükümsüz kilamaz. vereni cezalandiri alandan geri talep eder.. fakat alanlar resmi kilifina uydurmus.. samanayolu kefil oldugu kredileri karsilayacak bir kurulus degil.. üstüne su icin yakalayin hapse gönderin.. baska yolu yok..
    Cevapla
  • MURAD 6 yıl önce Şikayet Et
    ne zekisin? adam piyasadan altın-döviz ne bulduysa çekmiştir, yükselince bozdursa karı yeter
    Cevapla
  • tali 6 yıl önce Şikayet Et
    sayısal loto ve süper oto gibi şans oyunlarının üzerine ne zaman düşeceksiniz merak ediyoruz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
AB'den çok sert seçim açıklaması: Sonuçlarına katlanacaklar
'İsraf' saltanatı ifşa oldu!