E-Devlet'ten emeklilik ve sigorta işlemlerine erişilebilecek! İşte, yeni sistem...

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren düzenlemeleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu açıkladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu,"Emeklilik ve sigorta işlemleri olmak üzere sosyal güvenlikle ilgili kamu hizmetlerinin önemli kısmına e-devlet üzerinden erişim sağlanacak" şeklinde bir açıklama gerçekleştirdi.

E-Devlet'ten emeklilik ve sigorta işlemlerine erişilebilecek! İşte, yeni sistem...
E-Devlet'ten emeklilik ve sigorta işlemlerine erişilebilecek! İşte, yeni sistem...
GİRİŞ 21.11.2017 13:26 GÜNCELLEME 21.11.2017 13:26

Hükümet, çalışma yaşamı ve sosyal güvenlikte yeni döneme hazırlanıyor. Başta emeklilik ve sigorta işlemleri olmak üzere sosyal güvenlikle ilgili kamu hizmetlerinin önemli kısmına e-devlet üzerinden erişim sağlanacak. Milyonlarca kişiyi ilgilendiren düzenlemeleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu açıkladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu,"Emeklilik ve sigorta işlemleri olmak üzere sosyal güvenlikle ilgili kamu hizmetlerinin önemli kısmına e-devlet üzerinden erişim sağlanacak" şeklinde bir açıklama gerçekleştirdi.

Bakan Jülide Sarıeroğlu başlatacakları ‘ev hizmeti’ modeliyle bir kişi bile çalıştıranın, bürokratik işlemlerini kolaylaştıracaklarını açıkladı. Hükümet, çalışma yaşamı ve sosyal güvenlikte yeni döneme hazırlanıyor. Buna göre kolay işverenlik, bir sigortalı çalıştıran diğer alanlarda da uygulanacak. Yaşlı bakım sigorta sisteminin altyapısı hazırlanıyor.

Kamu yönetiminde uzaktan eğitim yaygınlaşacak. Dijital ekonomiye uygun nitelikte işgücü yetiştirilecek. Emeklilik, sigorta işlemleri e-devlet üzerinden yapılacak. Ev hizmetlerinde uygulanan kolay işverenlik (sigortalılık işlemlerinin kolaylaştırılması) bir sigortalı çalıştıran bakkal, berber, lokanta, eczane gibi işyerlerinde de uygulanacak.

E-DEVLET ÜZERİNDEN EMEKLİLİK

Başta emeklilik ve sigorta işlemleri olmak üzere sosyal güvenlikle ilgili kamu hizmetlerinin önemli kısmına e-devlet üzerinden erişim sağlanacak. Sabah'ın haberine göre, Bilgi Yönetim Sistemi Projesi ile sosyal güvenlik sisteminin dönüşümü sağlanacak. Yaşlı bakım sigorta sisteminin teknik ve yasal altyapısı hazırlanacak. Bu sigortayı uygulayan ülkelerde çalışırken ödenen primler yaşlılıkta bakım finansmanı için biriktiriliyor. Kamu yönetiminde uzaktan eğitim sistemi yaygınlaştırılacak.

YAŞLIYA İKİNCİ DESTEK YOLDA

Sigorta ile ilgili çalışma başlatılacağı haberi üzerine Tufan şunları söyledi: "Hükümetimizin bu hedefi gerçekleştirme kararlılığını ortaya koyması beni heyecanlandırdı. 'Yaşlı bakım sigortası' çok önemli ve umut veren bir hedef olarak ilk kez Ak Parti hükümeti tarafından kabul edildi ve yine AK Parti hükümetince ilk kez 'bakım parası' yürürlüğe konuldu. Bunlar birbiriyle bağlantılı şeylerdi. Şimdi de yaşlı bakım sigortası için düğmeye basıldı."

EMEKLİ MAAŞIM NE KADAR OLACAK?

Emekli olmak için gün sayan vatandaşlar emekli olduklarında ne kadar maaş alacaklarını da rahatça internetten sorgulayabilmekteler. SGK internet sayfasından "Emekli Maaş Hesaplama" robotuyla bu işlem gerçekleştirilebilmektedir. Öncelikle sayfada bulunan uygulama formunun doldurulması gerekmektedir. T.C.kimlik numarası, SSK sicil numarası, baba adı, nüfus ili ve doğum tarihi vs. bilgilerin dolduruluması halinde emekli maaşı kolayca öğrenilebilmektedir. 

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

Normal koşullar altında emekli olmak belirli bir yaşı doldurmuş olmak gerekmektedir. Emeklilik yaşına ne kadar süre kaldığını öğrenmek isteyen vatandaşlar bu sorgulamayı turkiye.gov.tr internet adresinin SGK sayfasından kolayca yapabilmekteler. Bu adrese giriş yapmak isteyenler, T.C.  kimlik numaraları ve e-devlet şifreleriyle bu işlemi tamamlayabilirler. 

E-devlet şifresini henüz edinmemiş olan vatandaşlarımız herhangi bir PTT şubesine giderek nüfus cüzdanları ve Türkiye Cumhuriyet kimlik kartlarıyla şifrelerini alabilirler. 

ERKEN EMEKLİLİK İÇİN...

Emekli olmak isteyen çalışanların normal şartlarda belirli miktarda prim ödemeleri, gerekli yaş sınırına ulaşmış olmaları ve hizmet sürelerini tamamlamış olmaları gerekmektedir. 

Ancak emeklilik yaş sınırına henüz ulaşmamış olanlar da erkenden emekli olabilmekteler. Bunun için yaş sınırı hariç, prim ödemesi ve hizmet süresini tamamlamış olmak yeterli olacaktır. Fakat erken emekliliğin bazı şartları ve yaptırımları da bulunmaktadır. Bu yaptırım erken emekli olmayı kabul etmiş vatandaşların emekli maaşlarından yapılacak olan %5 kesintidir. Ayrıca erken emekli olmanın diğer bir şartı ise 1999 yılı öncesinde sigortalı olarak çalışmaya başlamış olmaktır. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu kendisini hedef alan Oda TV'ye dava açıyor
Togg CEO'su Karakaş yeni model T8X için tarih verdi