Gabriel'e Irak'tan şok! Merkel bile ikna edemedi

Alman Der Spiegel dergisinin haberine göre Irak yönetimi, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in arabuluculuk için Kürt bölgesine yapacağı ziyarete engel oldu.

Gabriel'e Irak'tan şok! Merkel bile ikna edemedi
Gabriel'e Irak'tan şok! Merkel bile ikna edemedi
GİRİŞ 23.11.2017 17:25 GÜNCELLEME 23.11.2017 17:25
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Der Spiegel'in haberine göre Irak Başbakanı Haydar El İbadi, Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel'in gezisini diplomatik olmayan bir biçimde engelledi. Habere göre Alman Bakan önce Bağdat ardından da Erbil'e giderek mekik diplomasisinde bulunmak istiyordu. Kasım ayı başında merkezi hükümetle görüşmelerde bulunmak isteyen Gabriel ardından Erbil'e geçerek tarafları müzakerelerde bulunmaya ikna etme niyetindeydi.

Irak hükümeti Alman Dışişleri'ne Gabriel'in Bağdat'a gelebileceği ancak Erbil'e yapılacak ziyaretin arzu edilmediği sinyalini verdi. Bunun üzerine Almanya Başbakanı Angela Merkel devreye girdi. Merkel'in İbadi ile yaptığı telefon görüşmesi de sonuç vermeyince Gabriel resmi ziyaretlerini bütünüyle iptal etti.

Bağdat ile Erbil arasındaki ipler 25 Eylül'de düzenlenen bağımsızlık referandumuyla birlikte gerilmişti. Irak yönetimi bu adıma tepki olarak peşmerge kontrolündeki tartışmalı bölgeleri geri almak için askeri operasyon başlatmış, Kerkük tamamen merkezi yönetimin eline geçmişti. Kürt bölgesindeki uluslararası havalimanlarına uçuşlar bloke edilirken Bağdat sınır kapılarının kontrolünü de geri almıştı.

Irak Federal Anayasa Mahkemesi Pazartesi günü Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) düzenlediği bağımsızlık referandumunun anayasaya aykırı olduğuna hükmetmişti.

Bağdat ile Erbil arasında yaşanan gerilim üzerine Almanya DEAŞ ile mücadele çerçevesinde IKBY'ye bağlı peşmergelere 2014 yılından beri verdiği askeri eğitimi ekim ayı ortalarında askıya almıştı.

YORUMLAR 7
  • Misafir 6 yıl önce Şikayet Et
    alaman gavuru bu. illa ki karıştıracak ortalığı
    Cevapla
  • Vatansever 6 yıl önce Şikayet Et
    Evet bir Hitler'in Almanyasina yakışır görüntü. Yardım edecek. Avrupa Birliği artık Haçlı seferini başlattığı için insanlık adına konuşacak en son toplum almanya olmalıdır.
    Cevapla
  • misafir 6 yıl önce Şikayet Et
    ne arabuluculuğu ortadoğuyu karıştıran zaten ABD ve AB nin önde gelen ülkeleri
    Cevapla
  • a erduman 6 yıl önce Şikayet Et
    bir almanlar eksikti
    Cevapla
  • Murat Sahin 6 yıl önce Şikayet Et
    öyle deme, almanya PKKnin bir numarali destekcisidir. tabi ki haklarini korumaya calisacaklar
    Cevapla
  • urfalı zaza 6 yıl önce Şikayet Et
    eline kepçeyi alan ortadoğuya geliyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Sırrı Sakık TBMM bahçesinde PKK terörünü kutsadı! Önder Aksakal'dan efsane yanıt
Onlar işaret edildi! Erdoğan-Biden zirvesini engellemeye çalışıyorlar