RTÜK'ten son dakika: Beyaz TV'ye, Rasim Ozan Kütahyalı yüzünden ceza!

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından, Beyaz TV ekranlarında yayınlanan Derin Futbol adlı programında Boşnaklarla ilgili çirkin sözler sarf eden Rasim Ozan Kütahyalı için kanala para cezası ve 5 kez program durdurma cezası verilmesi kararlaştırıldı.

RTÜK'ten son dakika: Beyaz TV'ye, Rasim Ozan Kütahyalı yüzünden ceza!
RTÜK'ten son dakika: Beyaz TV'ye, Rasim Ozan Kütahyalı yüzünden ceza!
GİRİŞ 25.11.2017 08:39 GÜNCELLEME 25.11.2017 08:40

Rasim Ozan Kütahyalı, Beyaz TV'de yayınlanan Beyaz Futbol programında Boşnaklara ilişkin ağza alınmayacak sözleri sonucunda çok sert bir tepki almış ve bunun sonucunda Beyaz TV'den kovulduğu açıklanmıştı. Bu olayın ardından Kütahyalı; AK Parti, Cumhuriyet Halk Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi tarafından da yayındaki skandal sözlerinden dolayı yoğun şekilde eleştirinin odağı haline gelmişti. Ve hatta Rasim Ozan Kütahyalı'nın Boşnaklara tepki çeken ağır sözleri neticesinde bir çok kişi savcılığa suç duyurusunda bulunmak üzere gitmişti.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) yaşanan bu olay sonrasında, Beyaz TV 'de yayınlanan Beyaz Futbol programı için toplandı. RTÜK, bu haftaki toplantısında Rasim Ozan Kütahyalı'nın Boşnak vatandaşlara çirkin ifadelerinin yer aldığı yayını görüştü. RTÜK, Rasim Ozan Kütahyalı’nın Boşnak vatandaşlara yönelik tepki çeken sözlerine ilişkin en son kararını verdi. Beyaz TV’de yayınlanan Derin Futbol isimli programa Kütahyalı’nın sözleri nedeniyle kanala, 5 kez program durdurma cezasının yanı sıra para cezası da verilmesini kararlaştırdı. Karar oy birliğiyle alındı.

Rasim Ozan Kütahyalı'nın yorumcu olduğu programa, RTÜK kanununu 8. Maddesinin B bendindeki “Irk, dil, din, cinsiyet, sınıf, bölge ve mezhep farkı gözeterek toplumu kin ve düşmanlığa tahrik edemez veya toplumda nefret duyguları oluşturamaz” maddesinden ceza verildi. RTÜK, Beyaz TV'de Rasim Ozan Kütahyalı'nın sözleri nedeniyle kanala, 5 kez program durdurma cezasının yanı sıra yüzde 5 idari para cezası da verilmesini kararlaştırdı.  Beyaz TV'ye geçen ay kazandığı reklam gelirinin yüzde beşi oranında ceza uygulanacak. Karar oy birliğiyle alındı.

“HERKESİN DİKKATE ALMASI GEREKEN KARAR”

RTÜK'ün CHP'li üyesi İsmet Demirdöğen, toplumun hassasiyetleri ve taleplerinin dikkate alınarak bu kararın verildiğini söyledi. SÖZCÜ'ye konuşan Demirdöğen, RTÜK'ün nefret söylemine karşı bu duruşu bütün yayın kuruluşları tarafından dikkate alınmalı, örnek olmalıdır. Bu ciddi bir duruştur. Toplumda dil din ve inanç farklılıkları üzerinden nefret söylemi geliştirenlere ders olacak bir karardır. Herkesin bu kararı dikkatle takip etmesini diliyorum” dedi.

“ÖRNEK OLSUN”

Kararla ilgili BBCTürkçe’ye konuşan RTÜK Üyesi İlhan Taşçı, “Bu, toplumda nefret duygusu oluşturabilecek, ötekileştirici bir söylem. Bu sözler, toplumsal infial yarattı. Yaptırım kararı oy birliğiyle alındı. Diğer yayıncılara da örnek oluşturacak bir karara imza atmak istedik” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş haberi şöyle duyurdu;

baris-rtuk

BEYAZ TV VE SABAH’TAN KOVULDU!

Rasim Ozan Kütahyalı, canlı yayında Boşnaklar için sarf ettiği çirkin sözlerden sonra önce Beyaz TV’den ardından da köşe yazarlığı yaptığı Sabah gazetesinden kovulmuştu.

5 KEZ PROGRAM DURDURMA VE 5 KEZ İDARİ PARA CEZASI...

Hürriyet'ten Meltem Özgenç'in haberine göre büyük tepki çeken sözler sonrası RTÜK, Beyaz TV 'de yayınlanan Beyaz Futbol programı için toplandı. Rasim Ozan Kütahyalı'nın yorumcu olduğu programa, RTÜK kanununu 8. Maddesinin B bendindeki “Irk, dil, din, cinsiyet, sınıf, bölge ve mezhep farkı gözeterek toplumu kin ve düşmanlığa tahrik edemez veya toplumda nefret duyguları oluşturamaz” maddesinden ceza verildi. Kanala 5 kez program durdurma ve yüzde 5 idari para cezası uygulanmasına karar verdi. Beyaz TV'ye geçen ay kazandığı reklam gelirinin yüzde beşi oranında ceza uygulanacak.

BİR CEZA DAHA ALIRSA LİSANSI İPTAL EDİLECEK!

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, RTÜK'ün Beyaz Futbol'a verdiği cezayı değerlendirdi. ''Bugüne kadar verilebilecek en ağır ceza'' diyen Tanal, Twitter'da şunları yazdı: "Rasim Ozan Kütahyalı’yı Boşnak vatandaşlarımıza yönelik çirkin üslubundan dolayı, şikayet ettiğimiz RTÜK dilekçemiz sonuçlandı. RTÜK Beyaz TV’ye bugüne kadar verilebilecek en ağır cezayı kesti.Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanunu’nun 8’nci maddesi 1’inci fıkrası B,F ve M bendlerine göre Beyaz TV bir daha ceza alırsa yayın lisansı iptaline gidecek!'' 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Almanya'dan Türkiye açıklaması: Her zaman kolay olmayan bir ortak
Eray Güçlüer 'İsrail İran'a saldıracak' diyerek hedef alınacak yeri açıkladı