'Yunan Cumhurbaşkanı şoka girdi'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Yunanistan ziyareti Yunan ve dünya medyasında geniş yer buldu.

GİRİŞ 08.12.2017 09:19 GÜNCELLEME 08.12.2017 11:53
Bu Habere 47 Yorum Yapılmış

Yunan basını 'İlk günde gerilim, Türk lider taleplerini sıraladı', 'Erdoğan'ın ziyaretinde acı tat' gibi başlıklarla okuyucularının karşısına çıktı. İngiliz The Guardian gazetesi ise Erdoğan'ın sözleri üzerine Yunanistan Cumhurbaşkanı'nın açık şekilde şoka girdiğinin görüldüğünü yazdı.

GUARDİAN: ŞOKA GİRDİ

Guardian, görüşmede gerçekleşen diyaglogları aktarırken "Erdoğan'ın sözleri üzerine açıkça şoka girdiği görülen Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos" ifadelerini kullandı.

Guardian gazetesinde yer alan "Erdoğan, Yunanistan ziyaretinin başlangıcında sert bir söylem benimsedi" başlıklı yazıda, 65 yıl sonra bir Türk cumhurbaşkanının Atina'ya yaptığı bu ilk resmi ziyaretin "hasmane bir şekilde" başladığı öne sürülüyor.

Gazete, "Atina'ya adımını atmasından yalnızca bir saat içinde (Erdoğan), Yunan cumhurbaşkanına 1923 yılında imzalanan Lozan Antlaşması'nda belirlenen dini özgürlüklerin iyileştirilmesi gerektiğini söyledi" diyor.

 

Guardian, Erdoğan'ın sözleri üzerine "açıkça şoka girdiği görülen" Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos'un ise Lozan'ın müzakereye açık olmadığını söyleyerek yanıt verdiğini aktarıyor.

ATİNA'DA HAYAT DURDU

Gazete, Erdoğan'ın ziyareti nedeniyle Atina'da olağanüstü önlemler alındığını da aktarıyor:

"Başkent genelinde 2 bin 800 polisin görev yaptığı, çatılara keskin nişancı ve komandoların yerleştirildiği ve koku uzmanı köpekler ile bomba imha ekiplerinin getirildiği, yakın tarihin en büyük güvenlik operasyonlarından biriyle Atina'da hayat neredeyse durma noktasına geldi. Ancak Türk lider, bir yandan bu hoş karşılama için ev sahiplerine teşekkür ederken, diğer yandan da söylemini sertleştirdi."

YUNAN BASINI

Yunan basını 'İlk günde gerilim, Türk lider taleplerini sıraladı', 'Erdoğan'ın ziyaretinde acı tat' gibi başlıklarla okuyucularının karşısına çıktı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunan Başbakan Alexis Çipras'ın fotoğafını kullanan Kathimerini gazetesi, "İlk günde gerilim, Türk lider taleplerini sıraladı" manşetiyle okuyucularının karşısına çıktı.

Benzer bir fotoğrafa yer veren Naftemporiki gazetesi ise "Erdoğan'ın ziyaretinden acı tat" başlığını tercih etti.

To Vima gazetesinin manşeti de "Başkanlık Sarayı'nda yenilgi" oldu.

Elefteros Tipos gazetesi “Tarihi fiyasko” başlıklı haberinde “Hatalar zinciri... Cumhurbaşkanlığı arenaya dönüştü. Çipras ise savunma pozisyonunda idi.  Ziyaret iyi hazırlanmadı” dedi.

Dimokratia gazetesi manşetinin “Erdoğan Atina’ya şov yapmaya geldi” şeklinde oldu.  İktidar partisi SYRIZA’nın yayın organı Avgi gazetesi ise “Ses tonları yüksek ama, ilişkilerin düzelmesi için irade mevcut. Anlaşabilmek için açık sözler” diye yazdı. 

Ta Nea haberinde “Yunan Hükümeti, Erdoğan’ın tahriklerine karşı hazırlıksızdı” ifadesini kullandı.

INDEPENDENT

Independent gazetesi, Erdoğan ile Pavlopoulos'un kameralar önünde Lozan Antlaşması'nı konuşmasını 'bir karşılama töreni için alışılmadık düzeyde açık sözlü bir diyalog' olarak nitelendiriyor. Independent, "İki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmeyi amaçlayan ve bir Türk cumhurbaşkanının 65 yıl sonra yaptığı ilk ziyaret olan bu ziyaret, hızla iki NATO müttefiki arasında açık sözlü bir hınç alma partisine dönüştü" yorumunu yapıyor.

DAİLY TELEGRAPH

Ziyaretin gergin başladığını bildiren The Daily Telegraph ise, Lozan tartışmasının diplomatik sınırları zorladığını yazdı.

NEW YORK TİMES

Amerikan New York Times gazetesine göre, Lozan restleşmesi nedeniyle ziyaretten diplomatik sonuç beklentisi ortadan kalktı.

WALL STREET JOURNAL

Wall Street Journal gazetesi de Yunanistan'da tansiyonun yükseldiğine dikkat çekiyor.

 

YORUMLAR 47
  • Yaren 6 yıl önce Şikayet Et
    Duruşun düşmana korku dosta güven veriyor Duruşun bunları titremeye yeter reis
    Cevapla
  • İFK 6 yıl önce Şikayet Et
    Hey yavrum hey Prokopis koltuğun köşesinde emanet duruyor. Ecevit bile Clinton karşısında bu kadar ezik poz verememişti.
    Cevapla
  • celali topuz 6 yıl önce Şikayet Et
    reis dik dur..avrupanın şımarık ve beslemesi..kiralık kuklası..
    Cevapla
  • Filipinler C. Bşk. 6 yıl önce Şikayet Et
    kötü niyetli haberler bunlar. alman, ingiliz ve yunan basini cok igrenctir. uyusturduklari halkin düsüncesi dahada igrenctir. haber yapmamak lazim
    Cevapla
  • Karayel 6 yıl önce Şikayet Et
    Neden Filistine silah yardımı yapılmıyor,adamlar taşlarla karşılık vermeye çalışıyorlar.
    Cevapla
  • ertan 6 yıl önce Şikayet Et
    silahları nasıl teslim etmeyi düşünüyorsun.sadece mavi marmara baskınını düşün.bende isterim silah verilsin ama çok zor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hasan Öztürk yazdı: Türkiye terörle mücadelede Amerikan eksenine girer mi?
Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier davetlilere döner kesti