Erdoğan: ABD'nin kararını kolaylaştırdı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan dönüşü kritik açıklamalarda bulundu.

Erdoğan: ABD'nin kararını kolaylaştırdı
Erdoğan: ABD'nin kararını kolaylaştırdı
GİRİŞ 10.12.2017 08:33 GÜNCELLEME 10.12.2017 08:57
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan gezisi dönüşü gazetecilerle yaptığı sohbette Kudüs kararı ile bir skandala imza atan ABD yönetimini ile ilgili olarak ''Bizi arayacak olurlarsa, Kudüs konusunda ne düşündüğümüzü de kendilerine elbette aktarırız''dedi.

İşte Erdoğan'ın açıklamalarından o bölüm;

Kudüs meselesinde gelinen son nokta sizin çağrınız oldu. ABD Başkanı Trump ile görüşeceğinizden bahsetmiştiniz. Bir gelişme var mı?

O dediğiniz, Kudüs meselesinde ABD yönetiminin malum adımı atmasından önceydi. Kendisiyle telefon görüşmesi yaptığımızda, bir başka konuyla ilgili olarak bir hafta içerisinde bana geri dönüş yapacağından söz etmişti. Henüz bir dönüş olmadı. Dönüş yaparlarsa, bizi arayacak olurlarsa, Kudüs konusunda ne düşündüğümüzü de kendilerine elbette aktarırız. Bizim, Kudüs konusundaki tavrımız belli. Bunu bir mesajla da açıkladık. Samimi olunsaydı, o tür bir adım atmadan önce en azından istişare ederlerdi. Görünen o ki, ‘Diğer ABD başkanları yapmamıştı ama ben yaparım’ anlayışıyla hareket edildi. Türkiye şu anda İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı. Çarşamba günü İstanbul’da düzenleyeceğimiz Olağanüstü İslam Zirvesi’nde Kudüs konusunda neler yapılabileceğini ele alacağız.

Şu anda yoğun bir şekilde görüşmelerime devam ediyorum. Atina’da bulunduğum sırada, Sayın Papa ve Sayın Putin’le telefon görüşmeleri yaptım. Sayın Putin, pazartesi akşamı ikili bir görüşme için Ankara’ya gelecek. Macron’la da yine bir telefon görüşmemiz olacak. Diğer ülkelerle de peyder pey görüşmelere devam edeceğiz. Çarşamba günkü buluşmayı çok önemsiyorum. İİT olarak orada buluşup, karar ve sonuç bildirgesinin yanı sıra, neler yapılabileceğini konuşacağız. Kolay bir süreç değil.

Ama şunu söyleyeyim: ABD yönetiminin aldığı bu karar, başka devletleri bağlamaz. Sayın Putin BM Güvelik Konseyi’nin gündemine getirdi. Ama BM Güvenlik Konseyi’nin alacağı karar bellidir. Niye? ABD kararını vermiş zaten. ABD bir taraf olacak, diğer 4 üye ayrı bir taraf. Bana göre Sayın Papa’nın duruşu önemli. Yahudilerin duruşu da önem arz ediyor. Şu an onlarda da ciddi sıkıntılar var biliyorsunuz. Kudüs, üç semavi din için de kutsal. Statüsü değişmemeli. Temenni ederim ki yol erkenken hatadan dönülür.”

''ABD'NİN KARARINI KOLAYLAŞTIRDI''

Kudüs konusunda atılan bu yanlış adım, bölgeyi ciddi manada ateş çemberinin içine sürükleyebilir.

Arap Ligi çarşamba günkü toplantıda bulunacak. Dönem başkanı Ürdün Kralı 2. Abdullah. Biliyorsunuz, kendisini Ankara’da ağırladık. O da bizim gibi düşünüyor. İslam ülkeleri bu konuda ortak bir tavır sergilemeli. Bu hususta Dışişleriyle bir taslak çalışma olacak. Çarşamba günü de taslak üzerinden bizim çalışmamız olacak. Ben çarşamba günü yapılacak olağanüstü zirve toplantısını çok çok önemsiyorum.

İslam dünyasındaki bölünmüşlük ve iç sorunlar da Amerika’nın böyle bir karar almasını kolaylaştırdı. Irak’ta, Suriye’de yaşananlar ortada. Hakeza, Libya, Mısır,Yemen’de de ciddi sıkıntılar var. Kudüs konusunda böyle bir adım atılması, birilerinin bu durumu fırsat bildiğini gösteriyor. Mesela şu anda ABD’nin Kuzey Suriye’de yaptıklarını anlamak mümkün değil. Oraya yaklaşık 4 bin TIR silah taşıdılar. Oralarda DEAŞ diye bir şey kalmadığına göre, bunca silahın orada işi ne? Onun için Müslümanlar olarak uyanık olmak zorundayız.”

YORUMLAR 15
  • muharrem 6 yıl önce Şikayet Et
    biz burnumuzun dibindeki soydaşlarımıza el uzatamıyoruz. tuzhurmatudaki pkk saldırısında çocukların da olduğu birçok türkmen öldü. sınır ötesindeki pkk ya en ufak bişey yapmayıp israile saldıralım diyenler komik geliyor bana.
    Cevapla
  • DEVLET 6 yıl önce Şikayet Et
    Türk Yahudi Toplumundan, İsrail'i kınayan açıklama bekliyoruz. Asırlardır Devletimiz içerisinde hoşgörü ile dinini yaşayan Musevi vatandaşlarımızdan, İsrail'in hukuksuz ve insan haklarına aykırı davranışlarından ötürü kınama mesajı yayınlamasını bekliyoruz. Bizler asırlardır gösterdiğimiz hoşgörülü davranışı, şimdi Türk Yahudi Toplumunun İsrail'e karşı kınama mesajı yayınlaması ile göstermesini bekliyoruz.
    Cevapla
  • H.B.V. 6 yıl önce Şikayet Et
    ilk Misilleme olarak İsrail ile ilişkiler kesildikden sonra Ayasofya ibadete açılsın!. bakın hepsi nasıl tutuşuyor!
    Cevapla
  • misafir 6 yıl önce Şikayet Et
    ne alaka . Papa bile İsraile karşıyken cepheyi genişletmenin ne manası var. O sonraki iş.
    Cevapla
  • Recep 6 yıl önce Şikayet Et
    lozani tekrar duzenle... israil ile iliskiyi kes REIS. Korkma bu millet seninle
    Cevapla
  • dogru 6 yıl önce Şikayet Et
    sinei millete dönmek güzel bir şey millet icin calışmak daha güzel vatan ve millet sevgisine hiç bir şey degişilmez vatan varsa biz varız gercek olan yarınlarımız
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
HDP’li Altan Tan’dan bomba itiraf! Demirtaş ve Zana'ya ayar: Eşini aday yapan...
Anadolu Alimler Birliğinden seçim açıklaması! İstanbul'a dikkat çekti