Trabzon'daki Ayasofya için yeni çalışma

Trabzon’da ibadete açıldıktan sonra fresk ve mozaikleri ahşapla kapatılan Ayasofya Camii yeniden elden geçirilecek.

Trabzon'daki Ayasofya için yeni çalışma
Trabzon'daki Ayasofya için yeni çalışma
GİRİŞ 12.12.2017 12:37 GÜNCELLEME 12.12.2017 12:37

Ayasofya Kilisesi, Fatih Sultan Mehmet’in 1461’de Trabzon’u fethinin ardından camiye dönüştürüldü. Cami, restorasyon çalışmasının ardından1961’de müze olarak hizmet vermeye başladı. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün, yapının Fatih Sultan Mehmet Vakfına ait olduğu gerekçesiyle açtığı dava, 2012 yılında sonuçlandı ve eser Ayasofya Müzesi Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredildi. Bu devrin ardından cami olarak kayıtlara geçen ve freskleri asma tavan ve özel perdelerle kapatılan Ayasofya’da 28 Haziran 2013’te yıllar sonra ilk kez namaz kılındı, Temmuz ayı başında da ilk cuma namazıyla cami resmen ibadete açıldı.

Yabancı ziyaretçi sayısı azalan Ayasofya için Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü yeni bir öneri getirdi.

FRESK VE MOZAİKLERİN ÜZERİ CAMLA KAPLANACAK

Önerileriyle ilgiliaçıklama yapan Kültür ve Turizm İl Müdürü Ali Ayvazoğlu, Trabzon’da turistlerin gidebileceği mekƒn sayısını artırmak için çalışma yürüttüklerini belirterek şöyle dedi:

"Fatih Camii güzel bir restorasyonla tamamlanmak üzere, 1-2 ay içinde açılacak. Tabanında var olan mozaikler gün yüzüne çıkarıldı. Vakıflar üzerini ahşapla kapatacaktı. Camla kapatılmasını teklif ettik. ’Gelen ziyaretçilerimize gezdirecek bir yer daha kazanmış olalım, mozaikleri gösterelim’ dedik. Sağ olsunlar bizi kırmadılar ve üzerini camla kaplamaya başladılar. Aynısı Ayasofya’da olacak. Ayasofya’da şu anda gördüğümüz yapı değişecek. Oradaki ahşap kısım kalkacak. Orası tamamen camla kaplı olacak. Tavan kalkacak. Daha önce görmüş olduğunuz tüm o fresklerin hepsi görünür konuma gelecek. Şu anda namaz kılınan kısım daha ön kısma alınarak o alanda gelen ziyaretçileri gezdirme imkanı sağlanmış olacak."

AYASOFYA ESNAFI DERTLİ

Ayasofya Camii çevresindeki esnaf da yabancı turist sayısının azalmasında ndert yandı. Esnaftan Sonat Kaynar, Ayasofya’nın müze olduğu dönemlerde yoğun ziyaretçi aldığını anlatarak, "Bizim de işlerimiz iyiydi. Burası camiye dönüştürülünce turistler gelmemeye başladı. Tur otobüslerinin adresi burasıydı. Burası yeniden müzeye dönüştürülse ilimizin ziyaretçi sayısı artacaktır" diye konuştu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
TBMM’de bir araya geldiler! Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özel ile görüşme tarihini duyurdu
Ancelotti inadını kırıyor! Real Madrid'de Arda Güler gelişmesi