Altın taç Türkiye’ye dönüyor

Türkiye’den yasa dışı olarak çıkarılan ve İskoçya’da bulunan M.Ö. 4. yüzyıla ait altın taç ait olduğu topraklara dönüyor. Bakanlığın takip ettiği 56 eser de sırada bekliyor.

Altın taç Türkiye’ye dönüyor
Altın taç Türkiye’ye dönüyor
GİRİŞ 26.12.2017 11:05 GÜNCELLEME 26.12.2017 12:02
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Türkiye’den çeşitli yollarla yurt dışına kaçırılan eserlerin ait oldukları topraklara döndürülmesine yönelik çalışmalar hakkında açıklama yaptı. Bu yıl 44 eserin Türkiye’ye kazandırıldığına dikkati çeken Kurtulmuş, “Şu anda sırada İskoçya’nın Edinburgh kentinde bulunan altın taç eseri var. Bu eserin Karyalılar dönemine ait olduğu biliniyor, ispat edilmiş durumda. Şu anda yedieminde bekletiliyor” dedi.

ÜLKEMİZE KAZANIM SAĞLAYACAK

Londra’daki el yazması Kur’an-ı Kerim’in iadesi Bakan Kurtulmuş, bu yıl Türkiye’ye iadesi sağlanan en önemli eserlerin başında Herakles Lahdi’nin geldiğini anımsattı. Eserin Antalya Müzesi’nde çok sayıda kişi tarafından ziyaret edildiğini belirten Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Altın taç da geldiği zaman, onun da Türkiye’ye çok büyük bir kazanım sağlayacağını düşünüyoruz. 56 eser daha sırada bekliyor, her birini hafiye gibi takip ediyoruz. Hatta öyle ki takip ederek durduğumuz bazı müzayedeler oldu. Bu sene içerisinde bunlardan en önemlisi Londra’da çok önemli bir müzayede salonunda 16. yüzyıla ait olan, Karahisari’nin oğlunun el yazması Kur’an-ı Kerim eserinin müzayedeye çıkarılacağını öğrendik, takip ettik. Eserin Türkiye’ye ait olduğunu ortaya koyarak müzayedeyi durdurduk. Şimdi Türkiye’ye getirilmesi için de teşebbüslerimizi sürdürüyoruz” Halen adli emanette tutulan tarihi taç, işlemlerin tamamlanmasının ardından çok yakın bir zamanda Türkiye’ye getirilecek.

8 yıllık takip

İskoçya’nın Edinburgh şehrinde ele geçirilen, Türkiye topraklarına ait altın tacın iadesi için ilk çalışmalar Bakanlık Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünce 2010’da başlatıldı. Binlerce yıllık altın tacı elinde bulunduran Türk şahsın İskoçya’da 2013’te Bakanlığa karşı “multiplepoinding” denilen mülkiyetin tespiti davası açması üzerine Bakanlık, eserin Türkiye’ye ait olduğuna yönelik argümanları mahkemeye sundu. Söz konusu kişi, taç üzerinde hakkı olduğuna yönelik talebini 5 Aralık 2017’te geri çekti ve mahkeme tacın Türkiye’ye iade edilmesine karar verdi. Böylelikle yıllar süren takip sonucunda yasa dışı olarak çıkarılan bir eserin daha Türkiye’ye kazandırılmasında önemli bir başarı elde edilmiş oldu.

YORUMLAR 9
  • Erol 6 yıl önce Şikayet Et
    Berlindeki müzede izmir bergamadan çalınan zeus sunağı da getirilmeli hem de suzi yoracak kadar küçük degil bildiğin parça parça sökülerek çalınmış Merak edenler zeus sunağı yazsın
    Cevapla
  • Doğacı 6 yıl önce Şikayet Et
    Ülkemizde bu eserler müzelerdenden çalınıyor.
    Cevapla
  • Yakub 6 yıl önce Şikayet Et
    Batının ne kadar hırsız çalan toplumlar olduğunu batı hayranları görsün artık. Avrupada şuan 100bin Suriyeli mülteci çocuk kayıp! Eserler felan devede kulak.Bu nedir en büyük hırsızlıktır. Cezası cehennemde yanmaktır. Sende cehennemde yanma ey kardeşim. Çalınan para, ağlayanın parası güldürmez! Bak batının nesli bitiyor çünkü çalan toplumun cezası bu!
    Cevapla
  • belde 6 yıl önce Şikayet Et
    aslında tarihin en büyük düşmanı bizleriz. bu kadar kaçak kazı yapılarak ülkesinin tarihi mirasını satanlar tarihi bir hainlik içindeler. kaçak kazıların bir an önce sonlandırılması gerekir. icabında devlet teşvik vererek yasal kazıların önü biraz daha açılmalı.
    Cevapla
  • Kalem 6 yıl önce Şikayet Et
    Bize kopyasini vermişlerdir. Gerçek olan kendi muzelerindedir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD'de neler oluyor? Columbia Üniversitesinde Arap rektör detayı!
Adli tıp raporları ortaya çıktı! Katilleri başıboş köpekler