Bakan korkunç gerçeği açıkladı! Ne yazık ki doğru

Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, 'Ne yazık ki Gemlik'te de söylenilenler doğru. Verilen raporlar öyle. 'En ufacık bir depreme dayanamayacak' diye geçiyor" dedi.

GİRİŞ 26.12.2017 13:37 GÜNCELLEME 27.12.2017 10:10
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Gemlik'in taşınması kararı ile ilgili konuşan Çevre ve Şehircilik  Bakanı Mehmet Özhaseki, "İlgili bölgedeki statik hesapların olabilecek en şiddetli depremlere göre yapılması gerekir. Eğer siz bunları yapmazsanız büyük bir felaket sizi bekliyor demektir. Ne yazık ki Gemlik'te de söylenilenler doğru. Biz de okuyoruz onları. Verilen raporlar öyle. 'En ufacık bir depreme  dayanamayacak' diye geçiyor" ifadesini kullandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı  Mehmet Özhaseki, 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Bursa'nın  Gemlik ilçesinde deprem riski altında bulunan yerleşim yerlerinde yaşayanların  daha güvenli bölgeye nakledilmesine ilişkin düzenleme hakkında  konuştu. 

 Türkiye'nin deprem ülkesi olduğuna dikkati çeken Özhaseki, ülke  topraklarının yüzde 66'sının birinci ve ikinci derecede deprem bölgesinde  bulunduğunu, nüfusun da yaklaşık yüzde 71'inin bu bölgelerde yaşadığını söyledi. Bakan Özhaseki, bu nedenle her gün bir ilden deprem haberi geldiğine  işaret ederek, daha küçük şiddetli depremlerin her gün birçok kez yaşandığını,  ancak hissedilmediği için haberlere konu olmadığını bildirdi.

 "Ülkemizi bekleyen deprem tehlikesi hepimizi korkutuyor." diyen  Özhaseki, şehirlerin gelişmesinde ve konutların yapılmasında 2000 yılı öncesine  kadar zemin etütlerine dikkat edilmediğini vurguladı.  O dönemdeki ilgililerin bu işleri çok dikkate almadıklarını belirten  Özhaseki, "Birçok şehirde, Gemlik gibi şu anda büyük risk var. Haliyle Gemlik'te  bulunduğu konum itibarıyla, vatandaşın anlayacağı dil üzerinden söylüyorum, çok  çürük zeminlerde, balçık araziler üzerine kurulmuş olunca, Allah korusun en  ufacık depremde bile yerle yeksan olacak yüzlerce ev var. Bütün bunları bilerek  hareket ediyoruz." ifadesini kullandı.

 Özhaseki, bu konunun KHK'ye neden girdiğine ilişkin sorular geldiğini  aktararak, deprem konusu söz konusu olunca beklenemeyeceğini, burada can  güvenliği ve yaşam hakkının söz konusu olduğunu için KHK'de yer aldığını anlattı.     Depremle ilgili yasa çalışmaları da olduğunu hatırlatan Özhaseki,  şöyle devam etti: "Bu arada hızlı davranabilmek adına da en ön planda yerler için  kararlar alınıyor. Şimdi alınan bu karar neticesinde bozuk orman arazisi  dediğimiz, üzerinde çalılık olan sert zeminli, daha önce gidilmiş, çalışılmış,  tespit edilmiş yerlere Orman Bakanlığı'nın da uygun görüşüyle ilçe taşınacak.  Önümüzdeki günlerde planlama süreci başlayacak. Sonra bu planlama süreci  içerisinde nasıl, nerede, ne yapılacak onlara karar verilecek ve çok hızlı olarak  da burada konutlar inşa edilip risk taşıyan binalar yavaş yavaş taşınacak. Bütün  çalışmalar tabi ki Türkiye'yi sağlam bir zemin üzerinde oturtabilmek planı  üzerine kurulu."

 EN UFAK DEPEREME DAYANAMAYACAK DİYE GEÇİYOR

 Bakan Özhaseki, Gemlik'te bölgedeki konutların, büyüklüğü az olan  depremlerde dahi yıkılabileceğine dair haberlere ilişkin, 6-7 şiddetine  dayanamayacak bir şehrin olamayacağını, şehirler kurulurken depremselliğin ön  planda tutulup zemin etütlerinin ona göre hesaplanması gerektiğine dikkati çekti. İlgili bölgedeki statik hesapların olabilecek en şiddetli depremlere  göre yapılması gerektiğini vurgulayan Özhaseki, "Eğer siz bunları yapmazsanız  büyük bir felaket sizi bekliyor demektir. Ne yazık ki Gemlik'te de söylenilenler  doğru. Biz de okuyoruz onları. Verilen raporlar öyle. 'En ufacık bir depreme  dayanamayacak' diye geçiyor." ifadesini kullandı. Orman ve Su İşleri Bakanlığına da yer tahsisinden dolayı  teşekkürlerini ileten Özhaseki,  "Buradaki zemin etütleri yapıldı, sert araziler.  Zemin sert, inşallah orada buna uygun bir statik içinde de hesap yapılırsa 8-9  şiddetine kadar deprem artık oraya tesir edemez." dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 13
  • yahya 6 yıl önce Şikayet Et
    bu durumlar bilinmesine rağmen senelerdir, önceki ve özellikle şu anki belediye yönetimi imar oyunları ve kasten Gemlik'i mahvetmek üzereler..>BU Yapılan son çalışma ise geç kalınmış...Gerçekten GEmlik tamamen boşaltılıp en az 30 yıl önceki haline dönüştrülerek tarım yapılabilri hale getirilecekmi?yoksa yine başka türlü Ranta kurban mı edilecek? Özellikle belediye yönetiminin imar oyunlarıyla Gemlik bitirildi..Görevi kötüye kullanmadan tüm sorumlular hakkında işlem yapılmalı..
    Cevapla
  • Ahmet 6 yıl önce Şikayet Et
    Otel yapıcaklar kesin
    Cevapla
  • Adanalı 6 yıl önce Şikayet Et
    Adana, Ceyhan aynı durumda
    Cevapla
  • şehitler 6 yıl önce Şikayet Et
    Mademki zemin iyi değil,Belediye neden imar verdi de hala çatır çatır inşaat yapılıyor.Raporlara da inanırız fakat tilkilere de çok güvenimiz kalmadı.Malesef Türkiye'de öncelikli çıkar gözetiliyor.Tabiki reis te herşeyi görecek hali var.Reis el atmazsa olan gene gariabana olur.Bu işe adil bildiriyi çözümü ancak o yapar.
    Cevapla
  • murtaza 6 yıl önce Şikayet Et
    Gemlik kıyıları ileride güzel tersane olur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ölen borçlusunun mezarını açtı, mezarı ateşe verip canlı yayın yaptı!
İYİ Parti Genel Başkan adayı Akalın'dan sahte kimlik iddiası!