Son bir hafta içerisinde %500 oranında artış gösteren Cardano nedir?

Son yıllarda dünya da ve ülkemizde kripto paralar popüler yatırımlar haline geldi. Her geçen gün bir yenisi eklenilen kripto para serüvenine Cardano da katıldı. Peki Cardano nedir? Nereden alınır?

Son bir hafta içerisinde %500 oranında artış gösteren Cardano nedir?
Son bir hafta içerisinde %500 oranında artış gösteren Cardano nedir?
GİRİŞ 03.01.2018 14:20 GÜNCELLEME 03.01.2018 14:20

Cardano merkezi olmayan Blockchain ve kripto para projesidir. Büyük ölçekli uygulamalara blok zinciri olmayı hedefleyen Cardano, kripto para endüstrisinde bir çok sorunu çözen iddialı yapısı ile Ethereum’u tahtın edecek gibi duruyor.

Cardano nedir?

Tamamen açık kaynaklı olan ve blockchain teknolojisini kullanan Cardano coin, ilk bilim felsefesini kullanan 2015 yılında yapımına başlanan ve sembolü ADA olan bir kripto paradır.

Cardano 3. nesil merkezi olmayan Blockchain ve kripto para projesidir. Cardano, daha önce geliştirilen herhangi bir protokolden daha gelişmiş özellikler sunmayı amaçlayan akıllı bir sözleşme platformu geliştiriyor. Bilimsel bir felsefe ve araştırma odaklı bir yaklaşımla gelişen ilk Blockchain platformudur. Geliştirme ekibi, uzman mühendisler ve araştırmacılardan oluşan geniş bir küresel topluluktur.

Cardano, kripto para göndermek ve almak için kullanılabilen altcoin Ada’nın blockchain altyapısıdır. Bu kripto para, paranın geleceğini temsil etmektedir ve şifreleme yöntemiyle güvence altına alınması mümkün olan hızlı ve doğrudan transferleri yapar.

Cardano sadece bir kripto paranın ötesinde, günümüzde her geçen gün dünyada bireyler, kuruluşlar ve hükümetler tarafından kullanılan mali uygulamaları çalıştırabilecek bir teknolojik platformdur. Platform, katmanlı yapısı ile, sistem bakımlarının daha kolay olması ve soft forklar yoluyla sistem yükseltmelerini sağlamak için esneklik kazandırıyor. Cardano, tek parti tarafından denetlenmeyen, blockchain üzerinde çalışan merkezsiz uygulamalar veya dapp’lar da çalıştıracaktır.

Cardano, bilimsel bir felsefe ile geliştirilen ve dünyanın önde gelen akademisyenleri ve mühendislerinden oluşan küresel bir ekipçe tasarlanacak ve inşa edilecek ilk ve tek blok zincir projesidir. Havacılık ve bankacılık gibi kritik önem taşıyan sistemlere uygulanan bilimsel titizlik, Cardano ile kripto para alanına getirildi.

ADA;

Her Blockchain projesi, kripto para olarak anılacak bir değere sahiptir. Ada, Cardano blok zincirindeki kripto paradır. Ada ile, bir mal veya hizmet için ödeme yapılabilir veya bir borsaya para yatırılabilir. Ada, ismini ilk bilgisayar programının yaratıcısı olarak kabul edilen Ada Lovelace’dan almaktadır. Ada programlama dili kendisine ithaf edilmiştir.

cardona1

Cardano Daedalus;

Her kripto para gibi Ada’yı saklamak için de bir “cüzdan” gerekir. Genellikle bu cüzdan, herhangi bir bilgisayara veya akıllı telefona kurulabilen bir yazılım uygulamasıdır.

Daedalus, IOHK tarafından özellikle Cardano blok zinciri için geliştirilen ve en gelişmiş şifreleme özelliğiyle varlıklarınızı koruyan gelişmiş güvenlik özelliklerine sahip, yüksek mühendisliğe sahip bir cüzdandır. Gelecekte Daedalus, sadece Ada’yı değil, Bitcoin, Ethereum Classic ve daha pek çok kripto parayı da destekleyecek.

Cüzdan ayrıca, Daedalus topluluğu tarafından oluşturulan uygulamaları içeren bir uygulama mağazası da içerecektir. Daedalus şu anda sadece web üzerinde mevcut ancak yakında iOS ve Android’de de sunulacak.

cardona2

Cardano, Ethereum’a rakip mi olacak?

Ethereum, akıllı sözleşme alanına uzun bir süredir hakimdi. Ethereum’dan daha gelişmiş özelliklere sahip olduğundan piyasanın yeni oyuncusu Cardano’yla bu hakimiyetin el değiştirme potansiyeli var. Ekip, Cardona’yı hem son kullanıcı hem de regülatörlerin fikirlerini önemseyerek inşa ediyor.

Cardano ekibi hem son kullanıcıyı hem de regülatörleri akılda tutarak Cardano’yu inşa ettiklerini söylüyorlar. Blockchain teknolojisi temelinde mahremiyet ve ademi merkeziyet ilkeleri ile düzenleme ihtiyacını dengeleyen orta bir zemin bulmaya çalışıyorlar.

Ethereum’un eski CEO’su şu anda Cardano’yu yönetiyor ve yönetim katında güven veren tek hamle kendisinin CEO yapılması değil, dahası var. Cardano, birçok altcoinin aksine bir Fork değil. Sıfırdan yaratılmış, tamamen yoktan programlanmış bir dijital para türü. Cardano, Haskell adında bir programlama diliyle yaratılıyor ve Cardano’nun yaratıcıları, programlama sürecinden sonra yapılması gereken olası güncellemelerde daha rahat hareket edebilmek ve problemleri daha hızlı çözebilmek için Haskell dilinin yetkili tasarımcılarından Philip Wadler’ı Cardano projesine dahil ediyorlar. Sadece bunlara bakarak bile adımlarını sağlam attıklarını söyleyebiliriz.

Programlama Dili Haskell nedir?

Cardano, programlama dili olarak yüksek hata toleransına sahip Haskell’i kullanıyor. Bir sistemin aylar, hatta yılar içerisinde ne olabileceğini bilmek neredeyse imkansızdır. Bu yüzden Haskell gibi belirli bir hata payı olanağı sağlayan sağlam bir dile sahip olmak mühim. ADA, ayrıca Haskell’i kullanan ilk kripto para birimi. Diğer kripto projelerin aksine Cardano ekibinin amacı, tüm finansal sistemi elden geçirmek değil. Amaçları, bankacılık sistemlerini uygulamanın çok pahalı olduğu yerlerde Blockchain teknolojisini kullanmaktadır.

Cardano ADA nereden alınır?

ADA’yı yalnızca birkaç büyük borsa platformundan satın alabilirsiniz. Bittrex ve Binance borsaları en yüksek ADA işlem hacmine sahip olup, Bitcoin ve Ethereum ile ticaret imkanı sunmaktadırlar.Bu iki platformdan birinde ADA satın almak için önce başka bir platformda Bitcoin veya Ethereum satın almanız ve transfer etmeniz gerekecektir. GDAX ve Gemini bu işlemi başlatmak için iyi seçimler olabilir.

ADA’yı en kolay ve hızlı Binance üzerinden alabilirsiniz. ADA’yı satın alabileceğiniz borsaların tam bir listesini Cardano’nun web sitesinde bulabilirsiniz.

cardona3

Cardano ADA nerede saklanır?

Şu anda ADA’nızı saklayabileceğiniz tek bir cüzdan var – resmi Daedalus cüzdanı. Cüzdan şu anda yalnızca Mac ve Windows’da mevcut, ancak Android ve iOS’da da bir cep cüzdanın yakında çıkacağı tahmin edilmektedir. Cardano’nun Daedalus üzerinde çalışan 8 kişilik bir ekibi var, bu yüzden ek platformların eklenmesi biraz zaman alabilir. Ledger cüzdan, ürünlerine ADA desteği sağlamak için bir üçüncü tarafla birlikte çalışıyor, ancak henüz tamamlanma tarihini açıklamadılar.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
MÜSİAD Başkanı Asmalı'dan İsrail iddialarına sert tepki: 'Manipülasyon yapılıyor'
Harita paylaşıldı! 45 il için peş peşe uyarılar