Zika Virüsü nedir? Türkiye'de Zika Virüsü var mı, belirtileri neler?

Dünya üzerinde yayılım göstererek hayati tehlike arz eden ve gündemden uzun süre düşmeyen Zika Virüsü alarmı şimdi de Türkiye'de çalıyor. Peki; Zika Virüsü nedir, Zika Virüsünün belirtileri nelerdir? Türkiye'de Zika Virüsü var mı? İşte, şimdilerde büyük bir korku ve paniğe neden olan Zika Virüsüne dair merak edilen tüm detaylar...

Zika Virüsü nedir? Türkiye'de Zika Virüsü var mı, belirtileri neler?
Zika Virüsü nedir? Türkiye'de Zika Virüsü var mı, belirtileri neler?
GİRİŞ 24.03.2018 16:26 GÜNCELLEME 24.03.2018 16:26

Zika Virüsü ilk defa Güney Amerika bölgelerinde görülmeye başlamasıyla adından sıkça söz ettirmişti. Bunun sonrasında, 20'den fazla ülkeye de yayılım gösteren bu bulaşıcı hastalık dünya gündemine oturarak uzun bir süre konuşulmaya devam etti. Zika Virüsü insan vücudunda büyük bir hasara ve hatta ölüme bile neden olabileceği için dünyanın birçok ülkesinde ve hatta Türkiye'de de büyük bir korku ve paniğe kapılmasına neden oldu. Bugüne kadar Türkiye'de 4 kişide görülen Zika Virüsünün, vatandaşlar tarafından yeni bir tehlike oluşturup oluşturmayacağı konusu en çok merak edilen ve sorgulanan listesine girdi. Hamile kadınlara bulaştığı takdirde, bebeklerinde anormallikler görülmesine yol açan Zika Virüsü nedir? Yeni doğan bebeklerde Mikrosefali (Küçük Kafa) olarak da adlandırılan bu bulaşıcı hastalığın belirtileri nelerdir? Türkiye'de Zika Virüsü var mı?

ZİKA VİRÜSÜNÜN TAŞIYICISI OLAN İKİ SİNEK TÜRÜ TÜRKİYE’NİN BAZI BÖLGELERİNE ULAŞTI!

 

 

Habertürk TV'de yer alan habere göre; virüsün taşıyıcısı olan iki sinek türü, Türkiye'nin bazı bölgelerine ulaştı ve oralarda yerleşik hale geldi. Bunlar: Aedes aegypti ve albopictus.

Birinci sivrisineğin yayılımı Doğu Karadeniz, Batum, Gürcistan, Kırım yarımadasına uzanan bir bölgede aktif.

AE. albopictus ise daha yaygın görülüyor. Batı Trakya ve İstanbul, Doğu Karadeniz'de Giresun'da aktif ve 5 ila 7 yıla kadar da Orta Anadolu'ya yayılacağı öngörülüyor.

Adaptasyon yeteneğinin yüksek olduğu, sineğin yayılmacı bir tür olduğu biliniyor, kış aylarında da yaşayabiliyor. Hazırlanan raporun bulguları önemli çünkü tedbirler bu rapora göre alınacak.

Zika virüsü nedir

ZİKA VİRÜSÜ NEDİR? ZİKA VİRÜSÜ NASIL YAYILIR?

Yeni doğan bebeklerde görülen Mikrosefali (küçük kafa) olarak da tanımlanan bu hastalık, “Aedes aegypti” cinsi sivrisineklerin hamile kadınlara bulaştırdığı Zika virüsü ile yayılıyor.

Mikrosefali ile doğan bebeklerin kafaları normalden 31.5-32 santimetre daha küçük.

The New York Times’ın haberine göre, ilk olarak Uganda’da 1947’de Zika Ormanları’nda ortaya çıkan virüsün Afrika ve Asya’da da görüldüğü biliniyor. Ancak, geniş coğrafyalara yayılması, Batı yarıkürede Mayıs ayında yayılarak, Brezilya’da virüsün “patlamasıyla” gerçekleşti.

Bebeklerin yaşam süresini kısaltan virüs, beyin fonksiyonlarında da bozukluklara ve beynin yetersiz gelişimine neden oluyor. Bebek ölümlerine de sebep olan virüsün, salgın kaynaklı ölüm oranlarını arttırmasından endişe ediliyor. CNN’e göre, Brezilya’da şu ana kadar 51 bebek virüs nedeniyle öldü.

zika virüsü ile ilgili görsel sonucu

ZİKA VİRÜSÜ NERELERDE GÖRÜLÜR?

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ), 23 ülkede görülen Zika virüsünün özellikle Güney Amerika'da yayılmaya devam ettiğini duyurdu.

Virüsün Tropikal Afrika, Güneydoğu Asya, Pasifik Adaları, Orta ve Güney Amerika'da görüldüğünü belirten DSÖ, virüs riskinin 2010 yılından bu yana 30 kat arttığını kaydetti.

Brezilya sağlık yetkilileri, ülkede virüs bulaştığı düşünülen 3 bin 893 kişi bulunduğunu bildirdi. Ülkenin kuzeydoğusundaki fakir Pernambuco bölgesinde yenidoğanların yüzde 1-2'sinde mikrosefaliye rastlanıyor.

Zika virüsünün yayıldığı Brezilya'da, ekim ayından bu yana 3 bin 500'den fazla bebeğe nöro-gelişimsel bozukluk olan "mikrosefali" teşhisi konuldu. Son olarak Hawaii adalarında yeni doğan bir bebekte Zika virüsü kaynaklı doğum kusuru tespit edildiği açıklandı.

Batı Nil virüsü gibi sivrisinek yoluyla yayılan Zika virüsünün ABD'de yayılmasına sebep olan sivrisinekler Teksas, Florida ve New Jersey eyaletlerinin doğu kıyılarında görülüyor.

Güney ve Orta Amerika seyahatinden dönen Danimarkalı bir turistte Zika virüsüne rastlanmasının ardından Avrupa ülkelerinin de alarma geçtiği belirtildi.

İngiltere Kamu Sağlığı Dairesi'nden yapılan açıklamada da Kolombiya, Surinam ve Guyana'dan dönen üç kişide Zira virüsünün tespit edildiği bildirilmiş; İtalya, İspanya ve İsviçre'de de Zika virüsü vakalarına rastlandığı belirtilmişti.

ZİKA VİRÜSÜNÜN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Zika virüsü “ateş, baş ağrısı, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, kas ve eklem ağrısı” gibi belirtiler gösteriyor.

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC), Zika’ya ilişkin açıklamasında virüsün bulaştığı kişilerde semptomların yaklaşık bir hafta içinde ortaya çıktığını ve kanda birkaç gün duran virüsün bazı kişilerde daha da uzun kaldığını ifade etti.

ZİKA VİRÜSÜ ile ilgili görsel sonucu

ZİKA VİRÜSÜ BEBEKLERİ NASIL ETKİLİYOR?

* Beyinde hasar

* Nöbet geçirme

* Eklemlerde sorunlar

* Kafada küçüklük (mikrosefali)

* Görme ve duyma zorlukları

* Yeme ve yutkunma zorlukları

zika virüsü ile ilgili görsel sonucu

ZİKA VİRÜSÜNÜN TEDAVİSİ VAR MI? ZİKA VİRÜSÜ NASIL ÖNLENEBİLİR?

Hastalık için özgün bir tedavi ya da önleyici aşılar henüz geliştirilemedi. BBC muhabiri James Cook'un haberine göre, Zika virüsünü araştıran ABD’li bilim insanları, “virüse karşı aşının ancak 10 yıl sonra çıkabileceğini söyledi”. Brezilya’lı yetkililer ise, beş yıl içinde aşının geliştirilebileceği görüşünde.

Türkiye Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasında ise tedavi için dinlenme, sıvı alımının arttırılması, ateş düşürücü ve ağrı kesiciler kullanılması önerildi ve “Tüm virüs enfeksiyonlarında olduğu gibi antibiyotiklerin virüse herhangi bir etkisi yoktur” denildi.

Yetkililer tarafından, virüsle mücadelenin tek yolunun, sivrisineklerin ürediği durgun suları ilaçlamak ve kurutmaktan geçtiği vurgusu yapıldı.

Bakanlık, korunma için sivrisinek kovucular kullanmak ve uzun kollu kıyafetler giymek, sineklerden arındırılmış mekanları seçmek gibi önerilerde bulundu.

zika virüsü ile ilgili görsel sonucu

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yeniden Refah Partisi’nde aklın yolu bir: “Büyükşehirlerde destek Cumhur’a!”
Konser saldırısının arka planı! Rusya ile Türk Dünyası'nı savaştırmak istiyorlar