İşte anbean operasyonun 2. gününde yaşananlar

İşgal altındaki Afrin’i terörden arındırarak kardeş halkı zulümden kurtarmaya yönelik Zeytin Dalı Operasyonu’nda 2. gün yaşananlar.

GİRİŞ 22.01.2018 10:12 GÜNCELLEME 22.01.2018 10:51
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı ve Başkomutan Recep Tayyip Erdoğan’ın emriyle, Türkmen, Kürt ve Arap’lardan oluşan Suriye Milli Ordusu (MSO) ve Özel Kuvvekler’e bağlı timlerin taktik saldırılarıyla önceki gün başlayan  Zeytin Dalı Harekatı’nda 2. gün yaşanan tüm gelişmeler...

KARA HAREKATI BAŞLADI

TSK, kara harekatı başlattı. Fırtına obüsleri, ÇNRA’lar ve 72 F-16’nın destek verdiği harekatta SMO birlikleri ve Mehmetçik, tanklar ve zırlılarla birlikte Hatay/Hassa’daki Akbaba Sınır Karakolu, Hatay/Kırıkhan Oğulpınar Sınır Karakolu, Hatay/Reyhanlı Cilvegözü Sınır Kapısı, Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı ve Frıt Kalkanı bölgesindeki Azez’den Afrin’e giriş yaptı.

Özel kuvvetler ve piyade güçleri, Afrin toprakları içinde yaklaşık 5 km ilerledi. Harekatta görev alan ÖSO güçleri, terör örgütü PKK/PYD elinden ilk köyü aldı. ÖSO, Şenkal’den sonra Raco kasabasına bağlı Balıköy, Eda Manlı ve Korni köylerini de kurtardı. Harekat sırasında 3 terörist gözaltına alındı. 

 

TSK tankları sahada ilerlemekte olan ÖSO güçlerine destek verdi. Askeri kaynaklar, kırsalda ciddi bir direnişle karşılaşılmadığını ve örgüt üyelerinin köy ve kasabalara çekildiğini açıkladı.

Zeytin Dalı Harekatı’na taktik düzeyde elektronik istihbarat desteği sağlayan MİT sahadaki birliklere anında bilgi sağlamaya devam ediyor.

153 HEDEF YERLE BİR EDİLDİ

Genelkurmay, Afrin’deki PKK/PYD ile DEAŞ’ın kullandığı sığınak, barınak, mühimmat deposu gibi 153 hedefin yerli bir edildiğini açıkladı.   Teröristlerin gözlem noktaları, mevziler ve verici istasyonları vuruldu. Hedeflerin insansız hava araçlarıyla işaretlendiği ve F-16’ların attığı lazer güdümlü bombalarla vuruldukları öğrenildi. ‘Lantirn’ adı verilen gece görüş kabiliyetine sahip F-16’ların da aralarında olduğu savaş jetleri hedeflerine bomba yağdırdı. Uçakların havada yakıt ikmali için bir tanker uçağı ile havadan erken uyarı ve kontrol uçağı da (AWACS) harekat boyunca görev yaptı. Vurulan DEAŞ hedeflerinin İdlib’in güneyinde oldukları bildirildi.

KAPLAN DA VURDU

İncirlik’ten kalkan kaplan simgeli 192. Filo’ya bağlı bomba yüklü uçak, Suriye sınırına doğru uçtu. Türk savaş uçakları dün de 32 F-16 ile 45 hedefi imha etti. 

ŞAM REJİMİNE YALVARDILAR

Suriye'de Zeytin Dalı Harekatı öncesi sürpriz bir gelişme yaşandığı ortaya çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere Afrin operasyonundaki kararlılığı gören terör örgütü PKK/PYD’nin  iki kez görüştüğü rejimden Afrin’i teslim almasını istediği öğrenildi. Örgütün Afrin yöneticisi Halil Tefdem ve yardımcıları Ahmet Hudro, Mahmut Berhudan ile Nocin kod adlı teröristlerin yaptığı iki ayrı görüşmede rejimden Afrin’de bayrağını asması talep edildi. 

MCGURK BİZZAT İŞBAŞINDA 

Ancak rejim talepleri Türkiye ile karşı karşıya gelmek için kabul etmedi. Terör örgütü, Afrin’in dağlık kesimlerini Türkiye’ye terör ihracı için kullandı. PKK’lı teröristlerin yanı sıra DEAŞ teröristlerinin de Türkiye’ye sızmasında bu bölge kullandırıldı. Afrin’i adeta bir konsorsiyum yönetiyor. Örgüt ve ABD’nin DEAŞ temsilcisi Brett McGurk yakın işbirliği içerisinde bulunuyor. Suriye’nin kuzeyinde oluşan sözde kantonların yöneticileri doğrudan PKK yöneticilerinden Murat Karayılan ve Sabri Ok’a bağlı. Bu iki ismin altında Suriye kökenli Bahoz Erdal ve Nureddin Sofi bulunuyor. McGurk ile yakın temasta bulunan Şahin Cilo ise Bahoz Erdal ve Nureddin Sofu’nun emrinde çalışıyor. Afrin yöneticisi Halil Tefdem ise Şahin Cilo’ya bağlı.         

TERÖRÜN LOJİSTİK DESTEĞİ REJİMDEN

Zeytin Dalı Harekatı’nın başlamasıyla birlikte Esad rejimi, Halep merkezindeki örgüt unsurlarının Afrin’e yardım göndermesinin önünü açtı. Rejim, terör örgütünün işgalindeki Şeyh Maksud mahallesinden Afrin’e takviye gönderebilmesi için kara yolundan geçiş imkanı sağlıyor. Örgüt, rejimin izniyle Halep merkezi Afrin’e bağlayan Nubul Zehra karayolunu kullanmaya başladı. Şeyh Maksud mahallesinden çok sayıda PYD/PKK’lı, mühimmat yüklü araçlarla Afrin yönünde ilerliyor.   

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Güler, Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz Hatay’a giderek sınırdaki  birlikleri denetledi. Akar, harekâtın, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütlerini etkisiz hale getirmek amacıyla gerçekleştirildiğini, TSK’nın faaliyetlerini,  uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları doğrultusunda yürüttüğünü vurguladı. Harekât esnasında sadece teröristlere ait hedeflerin vurulduğu, sivillerin zarar görmemesi için her türlü hassasiyetin gösterildiğini ifade eden Akar, harekâtın bir maksadının da bölge halkını teröristlerin baskı ve zulmünden kurtarmak olduğunu bir kez daha belirtti. Akar, İran Genelkurmay Başkanı Bagheri ile de telefonda harekatı görüştü. 

YORUMLAR 1
  • metin 6 yıl önce Şikayet Et
    ALLAH hepsinin yar ve yardımcısı olsun.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Uzmanından bomba iddia! Türkiye petrol üretiminde Orta Doğu ülkelerine ortak olacak
YRP Genel Başkan Danışmanı Mollaismailoğlu'ndan Cumhur İttifakı çağrısı!