Mehmetçik, istikamet Kızıl Elma dedi! Kızıl elma ne demek? (Afrin Operasyonu)

Afrin Operasyonu, bir diğer adıyla Zeytin Dalı Harekatı'nda adını duyduğumuz, ''Kızıl Elma'' gündemde en çok aranan ve sorgulanan listesine girmeyi başardı. Peki, Türk milliyetçiliğinin önemli bir sembolü olarak nitelendirilen Kızıl Elma Ülküsü nedir? Türk devletleri için bir amacı ve hedefin göstergesi olan Kızıl Elma ne demek?

Mehmetçik, istikamet Kızıl Elma dedi! Kızıl elma ne demek? (Afrin Operasyonu)
Mehmetçik, istikamet Kızıl Elma dedi! Kızıl elma ne demek? (Afrin Operasyonu)
GİRİŞ 28.03.2018 16:16 GÜNCELLEME 28.03.2018 16:16
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Afrin Operasyonunda (Zeytin Dalı Harekatı) bir muhabirin ''İstikamet neresi?'' sorusuna, askerimiz ''Kızıl Elma'' yanıtını verdi. Mehmetçiğimiz bu yanıtı sonrasında, Kızıl Elma gündemde yerini alarak büyük bir merak konusu haline geldi. Vatandaşlarımız Kızıl Elma ile ilgili detaylı bilgi almak üzere, ''Kızıl Elma nedir, Kızıl Elma ne demek, Kızıl Elma Ülküsü nedir?'' şeklinde araştırmalarını sürdürüyor. Peki,  Türk milliyetçiliğinin önemli bir sembolü olarak nitelendirilen Kızıl Elma Ülküsü nedir? Türk devletleri için bir amacı ve hedefin göstergesi olan Kızıl Elma ne demek? 

KIZIL ELMA NEDİR? KIZIL ELMA NE DEMEK?

 

 

Kızıl Elma, öncelikle Türk milliyetçiliğinin önemli bir sembolü olarak kabul edilmektedir. Türk devletleri nezdinde bir hedefi ve amacı ifade eden Kızıl Elma; ulaşılması gereken bir yeri, fethedilmesi gereken bir beldeyi belirtir. Kimi zaman ise cihan hakimiyeti idealini, kimi zaman da Türk birliği idealinin göstergesidir.

Kızıl Elma Ülküsü, yeniçeriler arasında yaygınlık kazandırılmış ve onların savaşma azmini yüksek tutmak için kullanılmış bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Öte yandan Türk edebiyatının önemli isimlerinden Ziya Gökalp, bu simgeyi Turan Ülküsü ile birleştirerek ona yeni bir anlam kazandırmıştır.

Kızıl Elma imgesinin ne zaman, nasıl ve nerede ortaya çıktığı kesin olarak bilinmemekle birlikte bu konuyla ilgili yaygın bir anlayış, Osmanlı ile birlikte tarihe ve edebiyata mal olduğu yönündedir. Osmanlılar döneminde özellikle Batı memleketlerine doğru yürütülen bir cihadın sembolü olduğu anlayışı hakimdir.

İlgili resim

KIZIL ELMA ÜLKÜSÜ NEDİR?

"Kızıl", Türk kültüründe genellikle kıymetli sayılan bir renk; "elma" ise mistik bir yanı bulunan; bolluk, bereket, şifa kaynağı olarak görülen bir meyvedir. Ancak Kızıl Elma sembolleştirilmesinin elmaya değil, Eski Türklerde Güneş ve Ay’ı anlatan kızıl topa dayandığı düşünülür. Bu top, ‘muncuk’ adıyla bayrak ve tuğların tepesini süslemiş ve bazen zaferin işareti, bazen hakimiyetin sembolü, bazen de fethedilmek üzere hedef seçilen yeri ifade etmiştir.

Kızıl Elma imgesinin ilk kez Orta Asya Türkleri arasında doğduğu; Ergenekon Destanında Ergenekon’dan dışarıya çıkma ve kaybedilmiş eski yurdu geri alma idealini simgelediği kabul edilir. Türkistan'dan Hazar Denizi'nin doğusuna gelen Oğuzların ise Hazar kağanının ipek çadırının üzerinde hakimiyetinin ifadesi olarak bulunan altın topu yani Kızıl Elma'yı ele geçirmeyi ülkü edindikleri düşünülür.

İlgili resim

Osmanlı’nın Avrupa‟da fethetmeyi istediği önemli şehirler, “Kızıl elma” olarak anılmıştır. Çeşitli kaynaklarda, Fatih Sultan Mehmet devrinden başlayarak III. Selim dönemine kadar Türk askerlerinin “Padişahım, biz senin uğrunda ta Kafdağı’nın ötesine, Kızılelma'ya dek varırız” sözlerini dillerinden düşürmediği ifade edilir.

1521'de Belgrad'ın alınması, 1526 yılındaki Mohaç Savaşı ve 1529'daki I. Viyana Kuşatması'na dair Osmanlı eserlerinde hep Kanuni Sultan Süleyman'ın ‘Kızıl Elma'yı eline aldığından' bahsedilmiştir.

İlgili resim

Gelibolulu Mustafa Âlî'nin Kühnü'l-Ahbar adlı eserinin bir yerinde Kızıl Elma Portekiz ile ilişkilendirilmiş; bir başka yerinde ise “Frenklerin ülkesinin en ücra köşesinde büyük bir kilise” ile ilişkilendirilmiştir.

 Edebiyat tarihçisi Orhan Şaik Gökyay, söz konusu kilisenin bazılarına göre Roma'daki Saint Pierre Kilisesi olduğunu ifade etmiştir.

İlgili resim

YORUMLAR 8
  • barbaros 6 yıl önce Şikayet Et
    Alim isen konuş....Ders alalım....Cahil isen sus....Adam sanalım
    Cevapla
  • barbaros 6 yıl önce Şikayet Et
    Kızıl Elma BATAN GÜNEŞ dir Batı dır
    Cevapla
  • Mehmed 6 yıl önce Şikayet Et
    Keske eski kafir Turklerin yanlis inanisi yerine bir musluman gibi cihada deseydi. Insaallah hidayete erer ve Allah muhafaza vurulursa şehidlik mertebesine bu şekilde ulaşır. Zira şehidliğin direği musluman olmak ve muslumanligi benimsemektir.
    Cevapla
  • Kızıl Elma 5 yıl önce Şikayet Et
    İslamiyet yokken nasıl kafir olunur? Süslü kelimeler ile Müslüman bilgelik olmaz, biraz oku ilmin artsın, belki hidayete erer bu ifadeni düzeltirsin. 1. Kızıl Elma İslam ters değil, biz İslam ile şereflendikten sonra onun manası Allah'ın nizamını Cihana yaymaktır. Turan ise Allah'ın nizamını cihana yayacak topluluğun birliğini sembolize eder.
    Cevapla
  • Uluğ Tarkan 6 yıl önce Şikayet Et
    Tövbe desen iyi olur. Istersen yazıyı bir kez daha oku. Kızıl Elma bi tanrı veya din değil, bi ülkü. Bir ideal, ulaşılmak istenen menzil yani vs vs. Küffarlıkla ne alaka? 2. Türkler eğer islamiyetle tanıştıktan sonra Islamı reddetseydiler ozaman kafir diyebilirdin. ki durum öyle de değil. Kafir kelimesini iyi anlamak lazım. çok ağır bir söz kardeş.
    Cevapla
  • mehmet 6 yıl önce Şikayet Et
    türkü kimse yıkamaz
    Cevapla
  • nurettin demir 6 yıl önce Şikayet Et
    üçüncü viyana seferi kızılelma olabilir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Turgut Altınok, Mansur Yavaş'ın Londra'da PKK destekçisiyle görüşmesine tepki gösterdi
Bir ülkeden daha Filistin kararı! Resmen harekete geçildi