Almanya'da tespit edildi! Türkiye'ye getirildi

2010 yılında Türkiye’den kaçırılan 'imparator ve Zafer Tanrıçası' figürünün yer aldığı 96 santim uzunluğundaki mermer Roma frizi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın girişimiyle 8 yıl sonra Ankara’ya getirildi.

Almanya'da tespit edildi! Türkiye'ye getirildi
Almanya'da tespit edildi! Türkiye'ye getirildi
GİRİŞ 18.02.2018 07:53 GÜNCELLEME 18.02.2018 07:56
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Kocaeli Çukurbağ kurtarma kazıları sırasında bulunan ve 2010 yılında kaybolan Romadönemine ait kabartma friz parçası, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın girişimleri sonucu 8 yıl sonra Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğü’nde muhafaza altına alındı.

Münih’te satılıyordu

 

 

Almanya Münih’teki bir müzayede evinde 2013 yılında satışa sunulduğu tespit edilen, 96 santimetre uzunluğundaki mermer frizde Roma dönemini tasvir eden yüzleri birbirine dönük, bir imparator ve bir Nike figürü yer alıyor.

Hırsızlık olayının ardından harekete geçen Kültür ve Turizm Bakanlığı, Interpol Uluslararası Çalıntı Sanat Eserleri Veri Tabanı üzerinden dünya genelinde arattırdığı eser için gerekli girişimlerde bulunurken, söz konusu eserin Münih’teki
bir müzayede evinde satışa sunulduğunun tespitinden sonra gerekli işlemler başlatıldı.

Bakanlığın girişimi

Bakanlığın girişimleri sonucu söz konusu Roma dönemine ait eser Alman makamlarınca Münih Başkonsolosluğu’na teslim edildikten sonra geçtiğimiz hafta Ankara’ya getirildi. Kurtarılan kültür mirası aynı gün bakanlık uzmanları tarafından, Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğü’ne teslim edilerek muhafaza altına alındı. Yapılan açıklamada, “Söz konusu kabartmalı mermer friz üzerinde, askeri kıyafet içinde imparator ile çelenk tutan Zafer Tanrıçası (Nike) yüzleri birbirine dönük biçimde tasvir edilmektedir. Milattan sonra üçüncü yüzyıl sonu ile dördüncü yüzyıl başlarına tarihlendirilen eser üzerinde, döneminden kalan boya izleri hâlâ görülmektedir.

Söz konusu eserin iadesi, gerek uluslararası yardımlaşma, gerekse de Bakanlığımız, İçişleri Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı arasındaki örnek işbirliğinin bir sonucu olarak önem taşımaktadır” ifadelerine yer verildi.

YORUMLAR 2
  • Vatan 6 yıl önce Şikayet Et
    Tebrikler
    Cevapla
  • Simo 6 yıl önce Şikayet Et
    para etmediği için gönderildi
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Yine başladılar! Seçime 2 gün kala anket operasyonu
Akşener’in çıldırmasının arkasındaki 'zorbalık'