Çocuk istismarının ardından gelecek Kastrasyon nedir? Kimyasal hadım ne demek?

Son dönemlerde çocuk istismarı vakalarının giderek artış göstermesiyle birlikte kastrasyon uygulamasına geçilmesi gündemin nabzına oturdu. Peki, çok önceden beri bilinen ve uygulaması gerçekleştirilen Kastrasyon, diğer adıyla Kimyasal Hadım nedir? Hormonları azaltma ve kısırlaştırma yönteminde de kullanılan Kimyasal Hadım (Kastrasyon) nasıl yapılır? İşte, tüm detaylar...

Çocuk istismarının ardından gelecek Kastrasyon nedir? Kimyasal hadım ne demek?
Çocuk istismarının ardından gelecek Kastrasyon nedir? Kimyasal hadım ne demek?
GİRİŞ 21.02.2018 14:55 GÜNCELLEME 21.02.2018 14:55

Kastrasyon, diğer adıyla kimyasal hadım uygulaması; Adana'da 4.5 yaşındaki kız çocuğuna cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla tutuklanan Sedat K. ve geçtiğimiz hafta bir babanın kendi öz kızına cinsel istismarda bulunması sonrasında yeniden gündeme gelerek merak edilen ve sorgulanan konular arasındaki yerini aldı. Son günlerde peş peşe gelen çocuk istismarı haberleri sonrasında Kastrasyon, halk dilinde kimyasal hadımın yürürlüğe konulabileceği konuşulmaya başlandı. Konuya ilişkin Adalet Bakanlığı Abdülhamit Gül tarafında da, sayıları artan ve önüne geçilemez hale gelmeye başlayan çocuk istismarını önleyebilmek adına kimyasal hadım yani kastrasyon uygulanarak tedbir sağlanabileceğine yönelik açıklama gerçekleştirildi. Çocuk istismarını engelleyebilmek için ''Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlarda Hükümlü Olanlara Uygulanacak Tedavi Hakkında Yönetmelik''in kimyasal hadımı içeren maddesi kimyasal kastrasyona ilişkin hükümlerin yeniden uygulamaya konulması durumu söz konusu olacak. İşte, Kastrasyon (Kimyasal Hadım) konusuna ilişkin tüm detaylar...

KASTRASYON (KİMYASAL HADIM) NEDİR?

 

 

Kastrasyon, her iki yumurtalık veya testislerin çıkarılarak testesteron ve östrogen adlı hormonların salgısını durdurma işlemine denilmektedir. Halk arasında kimyasal hadım olarak bilinen bu yöntemle bir kişinin cinsel dürtülerini azaltıcı ilaçların belirli aralıklarla verilmesi veya iğne yapılması amaçlanmaktadır. Böylece testesteron hormonunun seviyesinin azalması ve cinsel arzunun ortadan kalkması sonucu görülmektedir. Kastrasyon, eskiden beri kullanılan bir yöntem olarak tarihte ilk defa cinsel suçlara karşı hapishane veya idam kararına alternatif bir çözüm olarak uygulanmaya başlanmıştır. Öte yandan Kastrasyon, kölelik devirlerinde, köle kullanan ülkeler, melez çocukların meydana gelip kendi ırklarını bozmasını önlemek maksadıyla kastrasyon yöntemine başvururlar ve bu kişileri kısırlaştırırlardı. Tarihin çeşitli dönemlerinde, özellikle Ortadoğu ülkelerinde kastrasyon uygulamasına gidilirdi.

kstrasyon

HANGİ ÜLKELERDE KASTRASYON (KİMYASAL HADIM) KULLANILIYOR?

Hindistan’da da çocuk istismarı vakalarında kimyasal hadım uygulanırken, Rusya’da 14 yaşından küçük çocuklara karşı işlenen cinsel suçlarda yine aynı yöntem kullanılıyor.

Portekiz, Polonya, İngiltere, Moldova, Estonya ve Makedonya’da çocuk tacizi vakalarında kimyasal hadım cezası uygulanıyor.

Almanya ‘ciddi hastalıklı’ vakalarda hadım işlemine karar verebiliyor.

ABD’de ise Kaliforniya başta olmak üzere sekiz eyalette kimyasal hadım, idam cezası yerine uygulanıyor. Suçun mahiyeti ve uygulanışına göre eyaletlerde farklılık bulunuyor. Ancak ülkedeki insan hakları örgütleri bu uygulamaya tepki gösteriyor.

Arjantin kanunlarına göre Mendoza bölgesinde kendi isteği ile kimyasal hadım olan mahkûmlara ceza indirimi yapılıyor.

kastrasyon

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türkiye'nin hamlesi dengeleri değiştirecek! Dünya denklemi açısından yeni bir milat
Kamuda tasarrufun ilk adımı! Törene otobüsle gittiler