İşte Afrin'de kullanılan 20 yerli silah!

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, yerli silah atılımının hikâyesini anlattı. Yerli silahta 2004’ün dönüm noktası olduğunu vurgulayan Özlü, Afrin’de yerli kullanımın yüzde 90’a ulaştığını söyledi.

GİRİŞ 23.02.2018 06:10 GÜNCELLEME 23.02.2018 09:03
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, insansız tank yapılacağına ilişkin çıkışta bulunurken, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, yerli silah atılımının hikayesini anlattı. Özlü, 2004’ün dönüm noktası olduğunu vurgularken, “Bugünden yarına hemen silah geliştiremezsiniz. Bunlar 3 yıl 5 yıl 10 yıl süren uzun süreçler. Biz bu süreci 2002’den sonra Türkiye’de yerli üretime, yerli yüklenici firmaların seçimiyle başladık. Hatta 2004 bunun dönüm noktasıdır.

O günden beri Türk sanayicilerinin yapabileceği işleri yerli sanayicimize veriyoruz, onlar geliştiriyorlar. Yani sanayimiz üretim ağırlıklı bir yapıdan tasarım ve mühendislik ağırlıklı bir yapıya dönüştü. Bugünkü gücümüz ve başarımız ondan geliyor. Biz üretiyoruz, biz kullanıyoruz” dedi.

 

 

Özlü, Afrin’de yerli silah kullanımının yüzde 90’lara ulaştığını kaydetti. Bu arada verilere göre Türkiye, 20’ye yakın yerli üretim silahla Afrin’deki operasyonlarını sürdürüyor.

"BÜYÜK BİR GAYRET VAR"

Özlü, TBMM’deki sohbetinde, Türkiye’nin yerli silah üretimine ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. “Yerli silahların üretimi konusunda büyük bir gayret var. Özellikle son 15 yılda ciddi bir gelişme oldu. Şu an afrinde kullandığımız silahlar yüzde 90’ın üzerinde yerli ve milli. Ve bir sıkıntımız da yok. Biz üretiyoruz biz kullanıyoruz” diye konuştu. Özlü, şöyle devam etti:

“Suriye operasyonunda kullandımız mühmmatın yüzde 100’e yakını yerli ve milli olduğunu söylüyorum. Eskiden beri bu silahların çeşitliliği konusunda bir çalışma var ve devam ediyor. Bunlar uzun süreçler. Bugünden yarına hemen silah geliştiremezsiniz. Bunlar 3 yıl 5 yıl 10 yıl süren süreçler. Biz bu süreci 2002 den sonra Türkiye’de yerli üretime yerli yüklenici firmaların seçimiyle başladık. Hatta 2004 bunun dönüm noktasıdır. o günden beri Türk sanayicilerinin yapabileceği işleri yerli sanayicimize veriyoruz, onlar geliştiriyorlar. Yani sanayimiz üretim ağırlıklı bir yapıdan tasarım ve mühendislik ağırlıklı bir yapıya dönüştü. Bugünkü gücümüz ve başarımız ondan geliyor. Bu devam eden bir süreç. Duramazsınız durduğunz anda geri planda kalırsınız.”

"SİLAH YETERLİ, SIKINTI YOK"

Özlü, Afrin’de yürütülen Zeytin Dalı Harekâtı’nın özel silahlar kullanılmasını gerektirmediğini belirterek, “Öyle çok özel silahların kullanılmasını gerektiren bir operasyondan ziyade elimizdeki silahlarımızla yürüttüğümüz bir operasyon ve yeterli. Zeytin Dalı’nda eksik kaldığımız bir silah sistemimiz yok. Obüslerden tutun da zırhlı muharebe araçlarına çok namlulu roket sistemlerine kadar kullanıyoruz ve yeterli bir sıkıntımız yok. Afrin’deki operasyonu gerçekleştirmek için silah ve muhimmat konusunda bir zafiyetimiz de yok. Teknoloji olarak ve ürün çeşitliliği bakımından hiçbir sıkıntımız yok” dedi.

İşte Afrin’de kullanılan belli başlı 20 yerli silah...

Edinilen bilgilere göre; TSK envanterine giren ve Afrin Operasyonu’nda kullanılan belli başlı 20 civarında yerli silah şöyle:

- İHA ve SİHA: İlk yerli İHA olan Anka ve Bayraktar bir yıllık çalışmanın ardından silahlandırıldı.

- Alpagu Drone: Otonom Taktik Vurucu Sabit Kanatlı Drone “ALPAGU”.

- Fırtına Öbüsleri (T-155): Yerli imkanlarla üretilen Fırtına Obüsleri 40 kilometre menzilli, 1’inci Ana Bakım Merkezi Komutanlığı’nda Türk mühendislerce üretildi.

- Kirpi: Özellikle kara harekatlarında büyük öneme sahip Kirpi araçları da yerli üretimlerden. Zırhla, askerleri mayınlardan ve el bombalarından koruma özelliklerine sahip.

- Kobra: Dokuz personel taşıyor. Zırhlı.

- Milli Piyade Tüfeği MPT-76: Türk mühendisler tarafından tasarlanan Milli Piyade Tüfeği MPT-76, dakikada 650 atım yapabiliyor.

- Çok namlulu roketatar (T-122 ÇNRA): Gece ve gündüz her türlü hava ve arazi şartlarında yoğun ateş desteği sağlıyor.

- T-129 ATAK helikopteri: Yazılımı yerli, Afrin’de ilk kez kullanıldı. Lazerle işaretlenen hedefleri vuruyor.

- Cirit füzeleri: Lazer güdümlü füze ASELSAN tarafından üretiliyor.

- TR-300 Kasırga Füzesi: Kasırga Füzesi 100 km. atış yapabiliyor.

- Akıncı ZMA: Yerli zırhlı muharebe aracı, keskin nişancı kulesine sahip.

- Koral radar karıştırıcı: Üzerinde modern radar karıştırıcı sistemlerinin bulunduğu mobil elektronik harp sistemi KORAL önemli görev üstleniyor.

- Hassas Güdüm Kiti (HGK): Savaş uçaklarının körü körüne atış yapmaması için bombalara takılan sistem, 40 km’den hedefe bırakılabiliyor.

- Som Füzesi: Kısa, Orta, Uzun menzilli, radara takılmadan, karadan ve denizden ateşlenebilen seyir füzesi.

- UMTAS Füzesi: At-Unut ve At-Güncelle kullanım modlarına sahip. Hedefi 3 bin 750 metreden vurabiliyor.

- BORA-12 Keskin Nişancı Tüfeği: Jandarma Genel Komutanlığı MKE ortak geliştirdi. 7.62 mm çapındaki tüfeğin etkili menzili bin 200 metre.

- Harekâtta, birçok yerli üretim termal kamera, radar, silah ve mühimmattan da faydalanılıyor.

MİLLİ SİLAH ÇALIŞMALARI

Türkiye’nin savunma sanayi alanında öne çıkan milli yönü ağırlıklı olan diğer silah projeleri ise şöyle:

- EUROSAM: Türkiye, Fransa ve İtalya şirketlerinin oluşturduğu EUROSAM Konsorsiyumu tarafından üretilecek füze savunma sistemi.

- ALTAY TANKI: Ana muharebe tankı. Türkiye motorunu yerli üretme konusunda çalışmalara hız verdi. Başarılı olunursa Leopar tanklarının yerini alacak.

- EJDER VE SAMUR: Ejder Yalçın zırhlı taktik araç, Samur seyyar yüzücü hücum köprüsü.

- MİL-GEM (milli gemi projesi): Korvetler ile firkateyn, LHD çok maksatlı amfibi hücum gemisi, LST amfibi gemi, MOSHIP deniz ana kurtarma gemisi, Sahil Güvenlik arama kurtarma gemisi, YTKB karakol botu.

- Yeni tip denizaltı: Yeni tip denizaltı projesi. Piri Reis denizaltısı bu yıl suya inecek. 2030’da yeni tip denizaltı sayısı 6’ya ulaşacak.

- TF-X SAVAŞ UÇAĞI: HÜRKUŞ eğitim uçağı, HÜRKUŞ silahlı savaş uçağı, TF-X milli savaş uçağı, GÖKTÜRK yer gözetleme uyduları.

- STAMP: Sahil güvenlik silah sistemi, MPT-76 milli piyade tüfeği, UMTAS uzun menzilli tanksavar füze sistemi, OMTAS orta menzilli tanksavar füze sistemi,

- Siber güvenlik alanında HAVA SOJ, KARA SOJ, SİSAMER, KAYI, HEWS sistemleri.

- Araştırma-Geliştirme aşamasında olan Avcı, Mildar, Tuygun, Ulak, İpek, Kristal projeleri.

-KARGU DRONE: Alpagu’dan sonra Otonom Doner Kanatlı Vurucu Drone “KARGU”. “Dağ başındaki gözlem kulesi” ve “atmaca” anlamlarına gelen KARGU, azami 45 saniye hazırlık süresine, 5 kilometre menzile sahip.

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR 19
  • Şırnak 6 yıl önce Şikayet Et
    Şırnakli olarak devletimle gurur duyuyorum...
    Cevapla
  • Birakin 6 yıl önce Şikayet Et
    Bu tur silahlari havadan havaya odaklanin hep 20 km 50 km bunlarin faydasi yok savas havadan havayadir arkadas hic icike sinmedi bu yakin muharebeye kendi kabugunuza cekilmeye yok su yok bu ozun km sahip yeni nesil silahlar uretin pakistandan fuze sisteminin yerli uretiminin yazilimini getirip uretin
    Cevapla
  • boran 6 yıl önce Şikayet Et
    sen nerde yaşıyorsun
    Cevapla
  • umut sert 6 yıl önce Şikayet Et
    Bu kadar fazla detay vermeseniz iyi olur diye düşünüyorum
    Cevapla
  • Srcn 6 yıl önce Şikayet Et
    Elhamdülillah
    Cevapla
  • Vatansever Kürt 6 yıl önce Şikayet Et
    Kürt kökenli bir vatandaş olarak Ülkemle Grur duyuyorum.
    Cevapla
  • Ziya 6 yıl önce Şikayet Et
    Sagol kardeşim allah hepimizi korusun
    Cevapla
  • Turkiyem Canim Feda 6 yıl önce Şikayet Et
    Elhamdulillah bu vatan hepimizin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
CHP kurmayları açıkladı! İşte Özel'in Erdoğan'a götüreceği konular
Paşinyan: 1915 travmasını atlatmalıyız