İstihbarat temaslarının perde arkası

Suriye rejimiyle istihbari temaslar kimi zaman doğrudan, kimi zaman Rusya gibi aracılarla yürütülüyor.

İstihbarat temaslarının perde arkası
İstihbarat temaslarının perde arkası
GİRİŞ 23.02.2018 11:16 GÜNCELLEME 23.02.2018 11:17
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Suriye devletinde bütünlüğün ortadan kalkması nedeniyle, bazen Suriye istihbaratı adına yetkilendirilen kişiyle, bazen Rusya aracılığıyla temas kurulan kişiyle görüşülüyor. Rusya ve İran ise Türkiye’yi Suriye rejimiyle doğrudan temas kurmaya zorluyor.

SURİYE'DE MİT'İN BİLGİSİ DIŞINDA KUŞ UÇMUYOR

Suriye sahasındaki aktörlerin kendi menfaatleri nedeniyle geliştirdikleri asimetrik ilişkiler, çıkar çatışmaları ve Türkiye’nin bir numaralı önceliği olan güvenlik sorunu arka plan diplomasisini zorunlu kılıyor. Bunun en önemli unsurlarından biri de istihbarat kurumlarının faaliyetleri.

 

 

- Genelde kuzey Suriye, özelde Fırat’ın batısı konusunda MİT’in faaliyetleri süreç içinde bir çilingir vazifesi görüyor.

- İstihbarat birimleri,  gözlem noktalarının kurulması aşamalarında da sadece Suriye istihbaratı ile değil, bölgedeki yerel güçler dahil bir çok kesimle faaliyet yürüttü, yürütüyor.

İSTİHBARAT YOL KAZALARINI ÖNLEDİ

- Bu ortamda sahadaki aktörlerle ilişkinin tamamen kopması hatalı kararlar doğurabiliyor. Yanlış anlaşılmalar ve ciddi yol kazalarının olması, bugüne kadar yürütülen faaliyetlerle, istihbarat birimleri arasındaki temasla giderildi.

DOĞRUDAN YA DA ARACIYLA

- Temaslar kimi zaman doğrudan, kimi zaman Rusya gibi aracılar sayesinde yürütülüyor. Suriye devletinde bütünlüğün ortadan kalkması nedeniyle, bazen Suriye istihbarat servisi adına yetkilendirilen kişiyle, bazen Rusya aracılığıyla temas kurulan kişiyle görüşülüyor.

- İstihbarat birimleri arasındaki temasın en kritik başlıklarından biri Suriye hava sahasının kullanımı konusunda yürütülüyor. Bu faaliyet, özellikle Zeytin Dalı Harekâtı’nda Rusya üzerinden önemli sonuçlar doğurdu.

Hangi konular konuşuluyor?

- İstihbarat birimleri arasındaki temasın ana konuları genel çerçevede şöyle sıralanıyor:

1- YPG’ye destek verilmemesi, terör faaliyetlerinin engellenmesi.

2- DAEŞ’le mücadele edilmesi, DAEŞ’lilerin Türkiye sınırlarına doğru sürülmemesi.

3- Suriye halkına yönelik baskı ve zulmün sonlandırılması.

4- Göçü önleyecek önlemlerin alınması.

Konvoy vakasının perde arkası

TSK İLE EŞ GÜDÜMLÜ ÇALIŞMA

- Afrin harekâtının ilk aşamasından itibaren istihbarat birimleri hem masada hem sahada çalışıyor. Planlama, harekât, teknik istihbarat, ÖSO’nun hazırlanması ve yönlendirilmesinde Genelkurmay’la eşgüdümlü bir çalışma var.

SURİYE REJİMİNİN PLANLARI...

- Afrin’deki günlük gelişmeler, son dönemdeki temasların ana gündemi. Suriye buraları kontrol edemiyor ama egemenlik hakkı olduğunu savunuyor. Son dönemde, rejim askerinin Afrin’e gireceği propagandasının yapılmasına bu gözle bakmak gerekiyor.

- İstihbarat birimleri, Afrin’e Suriye rejimine bağlı milis güçlerinin konvoyla gittiği haberleri yayıldığında da devredeydi. Televizyondan gidişleri canlı yayınlanan konvoyun nerede bulunduğu, bulundukları yer şehir merkezi mi, Afrin’e 100 km uzaklıkta bir yer mi, belli değildi. “Afrin merkezde” denilerek 3 araba gezdiriliyor. Bunun anında teyit edilmesi gerekiyor. Hem uydu istihbaratıyla hem sinyal istihbaratıyla hem de sahadan canlı istihbaratla durumun gerçek boyutları tespit edildi. Amaçları ne bunlara bakıldı.

- Bu girişimler Suriye rejiminin, “Sen beni arka kapı diplomasisiyle muhatap alıyorsun ama üst perdeden de siyaseten de muhatap al” mesajı olarak da görülüyor.

Bilgileri Milliyet gazetesi yazarı Serpil Çevikcan köşesinden paylaştı

YORUMLAR 2
  • Adalet 6 yıl önce Şikayet Et
    Dünya istihbarat nasıl yapılıyor görsün.
    Cevapla
  • muhtar 6 yıl önce Şikayet Et
    Bu demektir ki yakında Suriye ile resmi temaslar başlayacak. Hadi hayırlısı, bunu da deneyelim. belki işe yarar.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
YRP Genel Başkan Danışmanı Mollaismailoğlu'ndan Cumhur İttifakı çağrısı!
Mansur Yavaş'ın seçim şarkısı ile PKK marşı arasında şoke eden benzerlik!