TSK yeni angajman kuralını ilk kez uyguladı! Angajman nedir?

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından, Afrin'e yol alan 40 araçlık konvoyun vurulmasıyla birlikte Afrin bölgesinde terör tahkimatını önlemek adına yeni angajman kuralları uygulamaya konuldu. Peki, askeri operasyonların siyasi ve hukuki boyutlarını ortaya koyan Angajman nedir ve angajman ne zaman uygulanır?

TSK yeni angajman kuralını ilk kez uyguladı! Angajman nedir?
TSK yeni angajman kuralını ilk kez uyguladı! Angajman nedir?
GİRİŞ 26.02.2018 15:41 GÜNCELLEME 26.02.2018 15:41

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Suriye'nin Halep bölgesinden çıkıp Afrin'e bölgesine yaklaşmakta olan mühimmat taşıyan konvoyu hedef alıp vurdu. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) 40 araçla yapılan terör sevkiyatını vurmasının hemen ardından Afrin terör tahkimatına yönelik önlem almak amacıyla yeni angajman kurallarını belirlenerek ilk kez uygulamaya konuldu. Yeni angajman kuralı, ''Hareketli her hedef vurulacak'' şeklinde belirlenen angajman nedir? Kuvvet kullanımı konusunda yetkilendirme ve sınırlandırmalar içeren direktiflerden oluşan angajman ne zaman uygulanır? 

ANGAJMAN NEDİR?

 

 

Angajman’ın sözlük anlamını incelediğimizde; ‘’iş bağlantısı, yapılacak bir işle ilgili sözlü ya da yazılı anlaşma, bağlantı.’’ şeklinde karşılığı bulunduğu görülmektedir.

Angajman; yükümlülük altına girme, taahhüt etme, toplumsal, siyasal bir eylemin içinde yer alma ve ona bağlanma olarak kelime anlamı bulunmaktadır. Angajman kuralları ulusal askeri doktrinlerde, tamamlayıcı (yardımcı) emirler, dağıtım emirleri, harekât planları, yürürlükteki direktifler de dâhil olmak üzere çeşitli şekillerde görülmektedir.

ANGAJMAN KURALLARI NE ZAMAN UYGULANIR?

Angajman kuralları barış ve savaş zamanları için ayrı ayrı düzenlenmeye alınmaktadır. Buna örneklendirecek olursak angajman kuralları; askeri birliklerin nasıl konumlandırılacağından operasyonlarda kullanacakları merminin kalibresine ya da taciz ateşlerine nasıl cevap verileceğinden uyarı ateşlerinin nasıl olacağına kadar tüm detayların düzenlenmesinden oluşmaktadır.

angaj

ANGAJMAN HANGİ SORULARA YANIT VERİR?

Angajman genel olarak şu sorulara yanıt vermektedir:

Ne tür eylemlere izin veriliyor?

Ne zamana kadar izin veriliyor?

Hangi durumda izin veriliyor?

İzin verilen eylem nasıl gerçekleştirilecek?

İzin verilen eylem kime karşı gerçekleştirilecek?

angaj

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
1. Lig'de play-off tarihleri açıklandı
Ebu Ubeyde’nin konuşmasının tamamını yayınlıyoruz... Bütün dünyaya duyurdu:Hazırlanıyoruz!