Sistem değişiyor! Öğretmenlere 4 yılda bir sınav

Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmene performans sistemiyle ilgili yönetmelik taslağı hazırladı. Taslağa göre veliler, öğrenciler, okul müdürleri, meslektaşları her öğretmene performans notu verecek. Ayrıca dört yılda bir ‘Öğretmenlik Mesleki Yeterlilik Sınavı yapılacak.

Sistem değişiyor! Öğretmenlere 4 yılda bir sınav
Sistem değişiyor! Öğretmenlere 4 yılda bir sınav
GİRİŞ 25.02.2018 06:32 GÜNCELLEME 25.02.2018 06:32
Bu Habere 349 Yorum Yapılmış

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından ‘Öğretmen Performans Değerlendirme ve Aday Öğretmenlik İş ve İşlemleri Yönetmelik Taslağı’, görüş almak için YÖK aracılığıyla eğitim fakültelerine gönderildi. Taslağa göre öğretmene iki aşamalı not süreci getirilmesi öngörülüyor. Bunlar taslakta ‘Performans Değerlendirme’ ve ‘Öğretmenlik Mesleği Yeterlilik Sınavı’ olarak sıralanıyor. 

MÜDÜRE YENİ GÖREV

Öğretmenin performans notunun ilkokuldan liseye tüm kademelerde okul müdürleri, veliler, öğrenciler, zümre öğretmenleri ve aynı okuldaki diğer meslektaşlarının ve kendisinin değerlendirmesine göre verilmesi düşünülüyor. Okul müdürlerinin öğretmene puan verebilmesi için her eğitim öğretim yılının her döneminde birer kez olmak üzere, yılda toplam iki kez öğretmenin dersine katılması öngörülüyor. Performans puanı yılda bir kez MEBBİS üzerinden yapılacak. 

Sınav bakanlık tarafından her yıl düzenlenmesi planlanıyor. Bu sınava her öğretmenin dört yılda bir katılması beklenecek. 

A, B, C, D DÜZEYİ OLACAK

Eğitimcilere verilecek performans notunda Öğretmenlik Mesleği Yeterlilikleri Sınavı yüzde 30 oranında etkili olacak. 

Değerlendirmeler sonucunda öğretmenlere 100’lük sisteme göre not verilecek ve öğretmenler A, B, C, D düzeylerine göre kategorilere ayrılacak. Puan başarı düzeyleri ise şöyle: 90-100 puan arasındakiler A düzeyi, 76-89 puan arasında olanlar B düzeyi, 60-75 puanı arasında olanlar C düzeyi, 0-59 puan arasında olanlar D düzeyi.

DÜŞÜK PUANLIYA EĞİTİM 

Değerlendirme sonucunda ‘D’ düzeyindeki öğretmenlerden başlanarak, ‘C ve B’ grubundaki öğretmenler yüz yüze veya uzaktan hizmet içi eğitime alınacak ve ardından il milli eğitim müdürlükleri öğretmenleri yeniden bir sınava tabi tutacak. Bütün bunların sonucunda Milli Eğitim Bakanlığı kadrosunda öğretmenlik yapanlara hizmet süreleri ve performans puanlarına göre, ek hizmet puanı veya başarı belgesi verilecek. Verilen notlar sözleşmeli öğretmenler için de sözleşmelerinin yenilenmesi için gereken yıllık performans değerlendirme puanlarının hesaplanmasında kullanılacak.

PUANLARIN ORANI NE OLACAK?

Eğitimciler ‘Öğretmenlik Mesleği Yeterlilik Sınavı’na girse de girmese de performans puanı hesaplanacak. Öğretmenler sınava girdikleri yıl performans değerlendirme puanı oluşturulurken; okul müdürü değerlendirmesinin yüzde 20’si, zümre öğretmenlerinin değerlendirmesinin aritmetik ortalamasının yüzde 15’i, aynı okulda görev yapan diğer öğretmenlerin değerlendirmesinin aritmatik ortalamasının yüzde yüzde 10’u, veli değerlendirmesinin aritmatik ortalamasının yüzde 10’u, öğrenci değerlendirmesinin aritmatik ortalamasının yüzde 10’u, öğretmenin özdeğerlendirmesinin yüzde 5’i kullanılacak. 

YAZILI MI SÖZLÜ

Taslak yönetmelikte yer alan ‘Öğretmenlik Mesleği Yeterlilik Sınavı’nın sonuçları ile ilgili madde kafaları karıştırdı. Eğitimciler bu maddeye dayanarak sınavın sözlü mü, yoksa yazılı mı olacağının net olarak belirtilmediğini söylüyor. Kafa karışıklığına neden olan madde şöyle: “Sınav sonuçları, sınavın sadece yazılı yapılması durumunda, sınavın yapıldığı tarihten itibaren en geç 30 iş günü içinde Bakanlığın internet sitesinde duyurulur.”

HÜRRİYET

YORUMLAR 349
  • Daruga 5 yıl önce Şikayet Et
    Doktoru hastaya, gardiyanı mahkuma,imamları cemaate .....denetletmeli ki sorunlar kesin çözülsün.
    Cevapla
  • DELİ YUSUF: 5 yıl önce Şikayet Et
    Bençe geç bilene kalınmış bir uygulama hatda 3 yılda sınav yapılmalı başarısız olaları görevden alınmalı çünkü bir öğretmen ilk 5 yılında sadece verimli oluyor sonraki süreçde meslegini tamamen matdiyata dönüşüyor mütdiyat yılar ilerledikçe bilgi kaybına neden oluyor neden maddiyat için kendini yenileme ihdiyacı hisetmiyor bilgisinide yenilemek için zorunluluk da yok buda sıfır bilgi öğrenciye bilgi eksikli olarak dönüyor bence geç kalınmış bir uygulama kapsamı genişletilmeli çıraklıkda ögle öğretmenler biliyorumki atatür ilkeleririn bille sayamıyaçak durumdalar meslek öğretmenleri;;;;;;,
    Cevapla
  • google k 5 yıl önce Şikayet Et
    hiç bir ülkede öğretmenler ile bu denli uğraşılmıyor,hiç bir meslek bu kadar yokuşa sürülmüyor amacınız ne ? böyle bi uygulama ile neyi amaçladınız ve bu aklı çok aradınız mı merak ediyorum doğrusu ? eğer ki bu akıl meb müsteşarlarının,bakanların aklı ve önerisi ise asıl sizin 4 yılda bir sınava girmeniz lazım zira aldığınız kararlar hiç sağlıklı değil !!! bende milletvekillerinin sınava tabi tutulmasını istiyorum hadi bakalım ! ayrıca doktorlarında sınava tabi tutulmasını rica ediyorum malum en kutsal hakkımız olan yaşama hakkımızı yeri geliyor onlara borçlu oluyoruz,bir hataya kurban gitmeyelim,bilgileri taze kalsın onlarında
    Cevapla
  • Barboros 5 yıl önce Şikayet Et
    Bence önce üniversiteler ve akademisyenlere iyi bir denetleme gelmesi lazım gerçekte yatanlar onlar.
    Cevapla
  • eksik olmuş 6 yıl önce Şikayet Et
    öğretmene kantinci, hizmetli, servisçi, memurun, güvenlikçinin hatta çevre esnafında puan vermesi lazım. Sonuçta gözden bişey kaçabilir.
    Cevapla
  • y hizmetli 5 yıl önce Şikayet Et
    öğretmenler neden bu konuya bu kadar tepki gösderiyorlar dersiniz sizce çünkü yapılacak sınavda biliyorlarki bilgisizlikleri ortaya çıkacak dünyanın hiç bir yerinde böyle bir şey yok atanıyorsun hiç konturol edilmeden normal yaşda değil 65 beşi bulana kadar çalışıyorsun çünkü denetleyen kendi meslektaşları sorur olmaz..bence eğtim dışından denetlenmeli öğretmenler!!!!!!!
    Cevapla
  • y hizmetli 5 yıl önce Şikayet Et
    çok doru ançat öğretmenin kim oldunu yukarda saydıkların bilir notuzu onlar verse kökünz kur be yatıyonuz devlet geç bile kaldı 3 yılda tam teşekülü bir sınav yapıp iş yerine matdiyatı tercih edenleri meslekden ihraç etmeli .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ankara’daki Aleviler Turgut Altınok’u destekleme kararı aldı!
Biden ve eski ABD başkanlarının katılacağı bölgede olağanüstü güvenlik önlemleri alındı