Erdoğan'dan 'faiz' açıklaması! Karar alacağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Senegal ziyareti esnasında, Türkiye'nin Afrika'da attığı adımlar, 28 Şubat mağdurları, FETÖ ile mücadele, yüksek faiz gibi konularda çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Erdoğan'dan 'faiz' açıklaması! Karar alacağız
Erdoğan'dan 'faiz' açıklaması! Karar alacağız
GİRİŞ 03.03.2018 00:01 GÜNCELLEME 03.03.2018 00:02
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cezayir, Moritanya, Senegal ve Mali'yi kapsayan ziyaretinin üçüncü durağı olan Senegal'in başkenti Dakar'da uçakta kendisine eşlik eden aralarında Haber7.com Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Erdoğan'ın da olduğu gazetecilerle yaptığı sohbette gündeme ilişkin ilişkin çarpıcı açıklamalar yaptı.

İşte Erdoğan'ın açıklamalarının satır başları:

 

MORİTANYA TEMASLARI

Cumhurbaşkanı Erdoğan Moritanya temaslarıyla ilgili olarak “Moritanya’da toplam 8 anlaşma imzaladık. Turizm, madencilik, balıkçılık, enerji, askeri eğitim ve savunma sanayi alanlarında kendileri ile aslında iyi bir işbirliği potansiyelimiz var. Dış ticaret hacmimiz şu anda iyi bir konumda değil. Ama kendimize 300 milyon dolarlık bir hedef belirlemiş vaziyetteyiz.

Moritanya,‘şairler ülkesi’ olarak biliniyor. Burayı Türkiye’den Cumhurbaşkanı düzeyinde ziyaret eden ilk kişi ben oldum.  Sokaklardaki sevgi gösterisi gördüğünüz gibi çok anlamlıydı.

Moritanya, Kuran ilimleri ve hafızlık açısından da güçlü ve özel bir konuma sahip. Cumhurbaşkanları bana bunu anlatırken, ‘Bizde çocuklar 3-4 yaşında iken hafızlığa başlatılırlar. Zira hafıza, bu yaşta hafızlığa başlayanlarda çok daha gelişir, çok daha güçlü hale gelir. Biz çocukların bu şekilde geliştiklerine inanıyoruz’ dedi. Nitekim orada bir çocuğu dinleme imkanı da buldum. Hakikaten dedikleri kadar var. Bu durumu ben Somali’de de, Sudan’da da gördüm. Afrika’nın bu bölgelerinde çok yaygın bir olgu.

Türkiye olarak Afrika açılımı çerçevesinde bu kıtayla ilişkilerimizi çok daha güçlendireceğiz. 2005 ve 2018. İyi bir konumdayız. İnşallah daha da iyi olacağız. Moritanya’da da çok daha güzel bir büyükelçiliğe sahip olalım istiyoruz. Senegal’de bu ziyaretimizde 10 dönüm kadar bir yerin tahsisini aldık. İnşallah orada çok güzel bir büyükelçilik yapalım istiyoruz.

Afrika’nın bir gün mutlaka ayağa kalkacağına inanıyorum. Hiç şüphem yok. Atalarımızın kurduğu güçlü bağları bizim geleceğe taşımamız gerektiğine inanıyorum.

Moritanya FETÖ ile mücadelede, 15 Temmuz’da bize tam destek veren Afrika ülkelerinin de başında geliyor. Böyle de bir özelliği var.

Moritanya, Mali, Çad, Burkina Faso ve Nijer’den oluşan G5 Sahil Ortak Gücü için biz onlara 5 milyon dolar söz vermiştik ve bu sözümüzü yerine getireceğiz." dedi.

SENEGAL TEMASLARI

Erdoğan Senegal'deki temaslarıyşa ilgili olarak , Senegal’in bu bölgede çok farklı bir havası var. Şu an çok ciddi bir sıçramanın içerisinde. Ben 2013’te başbakan olarak ziyaret etmiştim. Daha sonra da bir Latin Amerika dönüşü Dakar’da mola vermiştik. O vesileyle hava limanında bir kahvaltı yapmıştık. İlişkilerimiz giderek güçleniyor. Ticaretimiz 2017’de 250 milyon dolara ulaştı. Hedefimiz inşallah bunu 400 milyon dolara çıkmak.

Türk firmalarının inşaat, demiryolu enerji ve metalurji alanlarında Senegal’de önemli çalışmaları var. Yani iyi bir konumdalar. Onların da Türk firmalarına bir güveni söz konusu. Senegal ziyaretimizde 4 anlaşma imzaladık. Ayrıca iş adamlarımız da 2 anlaşma  imzaladılar.

Senegal, Afrika’da şu anda örnek ülkelerden biri. 15 Temmuz’da bize tam destek verenlerden. FETÖ okullarının lisanslarının iptal edilmesi konusunda kararlı davrandı. Maarif Vakfı çalışmalarına da aynı şekilde devam ediyor.

Güvenlik alanında iş birliğimiz güçleniyor. Bizden bazı destekler istediler. Biz de gerek Moritanya’ya gerekse Senegal’e, savunma sanayiinde her türlü işbirliğine açık olduğumuzu söyledik.

Kudüs konusunda da bu ülkelerle tam bir dayanışma içerisinde olduk. Bu ülkeler tavırlarını net koydular.

Senegal’de şahsıma bir devlet nişanı da tevdi edildi.

Halklarımız arasındaki bağları güçlendirmek için Senegalli öğrencilere verdiğimiz bursları artırma noktasında sözümüz oldu. Bizim TBMM’de bunların hepsiyle dostluk grubumuz var. Fakat bu ülkelerde bizim dostluk grubumuz yok. Senegal’den de Moritanya’dan da dostluk grubu kurmalarını istedik. ‘Bu geliş gidişleri artırır. Böylece halklarımız arasındaki dayanışmayı da artırmış oluruz’ dedik. Önerimizi olumlu karşıladılar." dedi.

ÇİN'LE YARIŞA GİRME GAYRETİ İÇİNDE DEĞİLİZ

Erdoğan Türkiye'nin Afrika politikasıyla ilgili olarak “Biz Afrika’ya büyük önem veriyoruz. Bir dahaki Afrika seyahatimizde inşallah kıtanın güneyine de ineceğiz. Biliyorsunuz. Güney Afrika’da Zuma vardı; Afrika’da esintisi bir hayli duyulan birisiydi. Şimdi orada cumhurbaşkanlığı görevine Ramaphosa geldi. Kendisini telefonla aradım, görüştük. Yakında yüzyüze de görüşeceğiz. Niyetimiz, kıtaya yapacağımız bir sonraki ziyarette Güney Afrika’ya uğramak. Güney Afrika kıtanın en güçlü ülkeleri arasında. Özellikle yeraltı varlıkları bakımından zengin bir ülke. Biliyorsunuz Güney Afrika, altın olayı çok ileri bir ülke. Afrika önem verdiğimiz içindir ki, kıtada bir zamanlar 12 olan büyükelçilik sayımız 41’e, 42’ye yükseldi.

Afrika’da biz Çin ile bir yarışa girme gayreti içerisinde değiliz. Çin’in mali imkanları bizim mali imkanlarımızla mukayese edilir gibi değil. Biz kendi ölçeğimizde Afrika’ya desteklerde bulunuyoruz. Mesela G5 Sahil Ortak Gücü’ne ra 5 milyon dolarlık destek vereceğiz. Savunma sanayii ile ilgili desteklerimiz olabiliyor. Bu tür desteklerimizi tabii ki sürdüreceğiz.

Afrika bizim için olmazsa olmaz bir kıtadır. İhmale gelemeyecek bir kıtadır. Afrika’ya biz sömürgeci mantığıyla değil, muhabbetle yaklaşıyoruz.” dedi.

28 ŞUBAT MAĞDURLARINA İADE-İ İTİBAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 28 Şubat dönemi mağdurlarıyla ilgili  ‘Bu konuda adaletin tecellisi için bir yasal çalışma yapın’ talimatı verdiğini belirtip  “Bu konu ile ilgili Adalet Bakanlığı’nın yaptığı bir çalışma var. Ama bu ne zaman neticelenir, bu tabii ki yargı meselesi. Bunu şu an benim söylemem mümkün değil. Ama biz arkadaşlarımıza, ‘Bu konuda adaletin tecellisi için bir yasal çalışma yapın’ dedik.  Şu anda Adalet Bakanlığı’nda böyle bir çalışmayı arkadaşlarımız yürütüyorlar.” dedi.

FETÖ İLE MÜCADELE

Cumhurbaşkanı Erdoğan, FETÖ ile mücadelenin Afrin meselesinden sonra sekteye uğradığıyla ilgili söylentilere cevap verdi. Erdoğan, “Bu öyle süre verilebilecek bir konu değil. Mücadele devam ediyor. Yargılama neticesinde verilmeye başlamış cezalar var. Müebbete mahkum olanlar var, bakıyorsunuz, 20, 30, 15 yıl mahkum olanlar var. Süre veremeyiz ama yapmamız gereken, mücadeleyi kararlı biçimde sürdürmektir. Kovalamaya devam edeceğiz.” dedi.

VARLIK FONU'NUN BAŞKANI KİM OLACAK?

Erdoğan, Türkiye Varlık Fonu'na kimin başkan olacağıyla ilgili soruya “Varlık Fonu şu anda vekaleten yürüyor. Bu vekaleti asalete çevirme yönünde başbakanımızın bir çalışması var. Kendileri bir çalışma yapıp Varlık Fonu’nun başına güçlü, inandığımız, piyasaların da hakikaten takdir edeceği bir ismi bulalım diye bir gayretin içindeler.” cevabını verdi.

KREDİ FAİZ ORANLARININ YÜKSEKLİĞİ KONUSUNDA ATILACAK ADIMLAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan devamlı dile getirdiği kredi faizlerinin yüksekliğiyle ilgili olarak  'Bankaları yönlendirici adım atılması söz konusu mu?'  sorusuna ise, "Faiz meselesinde devlet bankaları ve danışmanlarımla bir çalışma yaptık. O çalışmanın ardından Sayın Başbakan da bir çalışma yaptı ve arkadaşlarımıza bir süre verdi. Onlar bir çalışma yapacaklar. Akabinde de benim başkanlığımda bu konuyu müzakare etmek üzere tekrar bir araya geleceğiz.

KARAR ALACAĞIZ

Çünkü faiz meselesinde tabii bazı arkadaşımızla tam anlamıyla uyumlu da sayılmayız.Ama faiz konusuna çözüm de bulmamız lazım. Yüksek faiz uygulaması ile ülkemizde yatırımı teşvik edemeyiz, yatırımı teşvik edemediğimiz zaman da istihdamı artıramayız. En büyük sıkıntı burada geliyor. Bakıyorsunuz bir banka 2,7 milyar kar ettiklerinden söz ediyor. Öbürü şu kadar kar ettim diyor. Halbuki kar dedikleri, faiz sayesinde yaptıkları sömürüden ibaret. Hiç birisi, ‘Biz yatırımcıyı teşvik edelim de sürümden kazanalım’ derdinde değil. Bu ülkede yatırıma destekte elimizdeki bu imkanları onlarla paylaşmak suretiyle ülkenin kalkınmasına yardımcı olalım diye de bir dertleri yok. Bu finans sektörü böyle bir sektör. Onun için şu anda arkadaşlarımız bu çalışmalarını yapıyorlar, bu çalışmadan sonra kendileri ile bir araya tekrar geleceğiz ve kararımızı alacağız." cevabını verdi.

YORUMLAR 24
  • buse 6 yıl önce Şikayet Et
    Lütfen cumhurbaşkanım faizler düşürülsün...
    Cevapla
  • evet_isyan 6 yıl önce Şikayet Et
    Şu faiz olayı gerçekten çok önemli. Banka yılda 5 milyar kazanacğına 3 kazansın arkadş 5 milyar kar ne demek ya! Bu işi TAyyip Erdoğan da çözemezse başka kimse çözemez.
    Cevapla
  • doğru 6 yıl önce Şikayet Et
    elimizden geldiğince yabancıların ürünlerini almamalıyız bunu bir hayat standartı haline getirmeliyiz. aldığımız her yabancı ürünle zulme ortak oluyoruz. yapay ihtiyaçlarımızı karşılamak için kredi işlerine girmemeliyiz. bir cep telefonuna milyonlar yatırmamalıyız. bir sürü para döküp sıfır araçları almamalıyız.Allah bunun hesabını en sert şekilde sorar
    Cevapla
  • mehmet 6 yıl önce Şikayet Et
    son model yabancı bilgisayar kullanmamalıyız yabancı araç olan dolmuş ve otobüse binmeme liyiz gıda boyalı maddeleri tüketmemeliyiz kimyasal sabun detarjan diş macunu kullanmamalıyız yabancı markalı giysilerin peşine düşmemeliyiz
    Cevapla
  • faiz 6 yıl önce Şikayet Et
    devlet faizi isteyerek ve bilerek düşürmüyor. bizim ülkemizde ekonomi sıcak parayla akıyor. faizler düşerse yabancı parasını çeker. faizleri düşürmek için adam akıllı üretim yapıp ihraç etmek lazım ama biz ithal sever ülkeyiz.
    Cevapla
  • Can Polat 6 yıl önce Şikayet Et
    reis emir ver bari devlet bankalari dusursun faizizi digerleri ona uymak zorunda kalir avrupa bankalari gibi olsun faiz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD üniversitelerindeki Gazze protestosu dalga dalga büyüyor! Netanyahu panikledi
Bakan Tekin: Öğretmen atama rakamında uzlaştık