Afrika açılımında dört yeni halka

Haber7.com Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Erdoğan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Afrika ziyaretinin 2. durağı olan Moritanya ile ilgili dikkat çeken bir yazı kaleme aldı.

Afrika açılımında dört yeni halka
Afrika açılımında dört yeni halka
GİRİŞ 05.03.2018 14:48 GÜNCELLEME 05.03.2018 14:49
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz haftayı Afrika’ya ayırdı.

Hafta boyunca tam dört ülkeye giderek önemli bir seyahate imza attı. Bir solukta tam dört Müslüman ülke. Dördü de Fransız sömürgesi olmuş dört Batı Afrika ülkesi.

 

 

Cezayir.. Moritanya…Senegal…Mali….

500 yıllık kadim dostluğumuzun olduğu Cezayir izlenimlerini bir önce ki yazımda sizlerle paylaşmıştım.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu önemli Afrika gezisinde ikinci durak Moritanya idi.

ŞAİRLER VE HAFIZLAR YURDU; BİRİLERİNİN BÜYÜMESİNİ İSTEMEDİĞİ ÜLKE: MORİTANYA

İki gece konakladığımız Cezayir’den Çarşamba günü sabah saatlerinde ayrıldık. Tam 4,5 saatlik bir uçuşla öğlen sonrası Moritanya’nın başkenti Noukşat’a indik. Batı sahra çölünü boydan boya kat etmiş olduk. Yolculuk boyunca altımızda uzanan uçsuz bucaksız çölleri seyrettik.

Pisti görünceye kadar hiçbir canlı belirtisi yoktu.  Çölün ortasında ve küçük bir havalimanı Noukşat.

Havalimanından bindiğimiz araçlarımızla yarım saatlik bir yolculuktan sonra başkente varabildik. Derme çatma evlerden oluşan sokaklar, baraka misali işyerlerinin olduğu bir Afrika başkenti. Eski püskü arabalar sokakları doldurmuş.  Bir ana caddesi bile yok.

Ancak büyük bir karşılama töreni ile şehre girdik. Bütün ülke Erdoğan’a hoş geldin demek için sokaklara dökülmüştü. Ellerinde Türk bayrakları ve Rabia işaretleriyle Türkçe “”Hoşgeldin “” sloganları yankılanıyor başkent sokaklarında. Kadınlı erkekli binlerce insan sokaklara dökülmüş tekbir sesleriyle Türkiye sevgisi haykırıyor.

3,5 milyon nüfusun tamamı sünni Müslüman  ve Malikiler. Ve Erdoğan’ı çok seviyorlar. Türkleri, Osmanlıyı, İstanbul’u çok seviyorlar. İstanbul’u İslam’ın başkenti, Türkleri de Müslümanların lideri görüyorlar.

Toprak büyüklüğü olarak dünyanın 29. Büyük ülkesi. Ülkenin yüzde 95’inden fazlası çöl. Tarım ve hayvancılığa dayalı bir ekonomi var. Nüfusun yüzde 75’i tarım ve hayvancılıkta çalışıyor. Güney Afrika’dan sonra kıtanın en önemli altın rezervleri burada. Ancak Fransızlar el koymuş  , işlemeden alıp götürüyorlar.

 Doğum oranı çok yüksek. Ancak çocuk ölümlerinde dünyada neredeyse birinci sıradalar. Bu nedenle nüfusun yüzde 50’den fazlası 15 yaşın altında.

 1960’da bağımsızlığını elde eden Moritanya , siyasi çalkantılar, darbeler ve iç karışıklıklarla tam 50 yıl uğraştı. 2009’da devlet başkanı seçilen General Muhammet Abdülaziz ile kısmen istikrarı yakaladı. Halen ülkeyi aynı isim yönetiyor.

Devlet başkanı düzeyinde ülkeyi ziyaret eden ilk türk lider Erdoğan oldu. İki lider önce baş başa , sonra da heyetler arası verimli görüşmeler yaptı.

8 YENİ ANLAŞMA

Toplam 8 anlaşma imzalandı. Turizm, madencilik, balıkçılık, enerji, askeri eğitim ve savunma sanayi alanlarında imzalar atıldı. İki ülke arasında 300 milyon dolarlık bir ticaret hacmi hedefi belirlendi.

ERDOĞAN DİNLEDİ, HAYRAN KALDI

Moritanya , Afrika İslam medeniyetinin en önemli merkezlerinden biri. 
Kuran ilimleri ve hafızlık açısından da güçlü ve özel bir konuma sahip. Çocuklar 3-4 yaşlarında hafızlığa başlatılıyor.  Devlet Başkanı Abdülaziz , bu uygulamayı , çocukların daha hızlı gelişmesi ve hafızalarının güçlenmesi için desteklediklerini söyledi. Nitekim Erdoğan mevkidaşı ile görüşürken bir hafız çocuğu dinleme fırsatı buldu. Dedikleri kadar varmış diyerek çocuğa hayran kaldı.

Moritanya’da halk çok dindar.  Namaz en öncelikli ibadet. Ezan okunduğunda hemen herkesi abdest alırken görebilirsiniz.  Şehrin her köşesinde, sokakta, barınakta, işyerlerinde, cadde aralarında, imkan buldukları her yerde cemaatle namaza duruyorlar.

Moritanya aynı zamanda şairler yurdu olarak ta biliniyor.  Ama görüntüsü hiç te şiirsel değil. Yok edilmiş, itilmiş, cevheri sömürülmüş ve çölün ortasına atılmış bir ülke olarak duruyor karşımızda.

FETÖ ile mücadelede, 15 temmuzda Türkiye’ye tam destek veren Afrika ülkelerinin başında geliyor Moritanya. FETÖ’ye ait tüm okullara daha ilk günden el koymuş ve bu okulları Maarif Vakfına devretmişler.

Moritanya aynı zamanda, dünyanın en zengin ve ucuz balık elde edilen merkezi. Okyanus kıyısı balıkçılar için tam bir cennet.

Türkiye’den gelen çok sayıda balıkçı var.

40’dan fazla balıkçı gemimiz var burada.

Balıkçılar Karadenizli.

Her geçen gün sayıları artıyor.

Karadeniz’de bir ayda yakaladıkları balığı burada bir günde yakalıyorlar. 

Hatta İstanbul’da ki önemli merkezlerde buradan gönderilen balıkların servis edildiği bile söyleniyor.

Özetle ; Moritanya’da her şey var.

Petrol, Okyanus, Altın, maden, balık, çöl ve insan…..

Anlaşılan o ki;  birileri Moritanya’nın büyümesini istemiyor.

*Yarın,  Senegal izlenimlerinde buluşmak dileğiyle.

İbrahim Erdoğan

İbrahim.erdogan@haber7.com

YORUMLAR 14
  • Kaan 6 yıl önce Şikayet Et
    somurun kardesim somurun ancak oyle yaranirsiniz , baskalari somurecegine sen somur
    Cevapla
  • Vatann sever 6 yıl önce Şikayet Et
    Sömürgeciler sülük gibi insanların ve ülkelerin kanını iliğini sömürüyor .Sömürgeci Fransızların ayağına basıyor Reis İslam ülkeleri bizim gibi kardeşimiz bu ülkelerle her alanda anlaşmalar imzalamalı onları kalkındırmalıyız.Cumhurbaşkanımız doğru yapıyor
    Cevapla
  • Demir Ersoy 6 yıl önce Şikayet Et
    Yni somürülmeye devam ediyor bir an önce el atıp kalkınmalarına yardımcı olunmalı
    Cevapla
  • Mehmet Ali 6 yıl önce Şikayet Et
    Ya milli geliri kişi başı 1000$ ülkeye ne satacağız çok merak ediyorum. Ha Rızk Allah' tan o başka.
    Cevapla
  • Rotterdam 6 yıl önce Şikayet Et
    Emperyalistlerin altinda cok kaldigimizdan anca bu sekil zekan calisiyor. Ne satariz hesabi. Nasil faydalanirim iliklerine kadar somururum. Alo biz elhamdulillah muslumaniz, sevgimizide paylasiriz malimizida. O halka ne lazimsa verirsin sanada ne lazimsa alirsin. Fransizlar milli gelir demeden niye cullandi oraya sence? Biz iste oyle yapmicaz, birbirimize donup bakacaz neye ihtiyaci var kardasimin diye. Ele muhtac olmicazki kafirde gelip bizi yonetmesin. Allah rizkida sana nasip ettigi kadar verir ama hayirli oldugu kadar verir. Hersey para degildir biz amellerimizle hesaba tutulacaz paramizla degil
    Cevapla
  • smh 6 yıl önce Şikayet Et
    naim ithal edeceğiz evet et ve gıda ithal edeceğiz ama silah ithal etmeyeceğiz. naim bey benim anlamadığım anlaşma imzalandığı yazıyor sizin kuyruğunuza basılmış gibi ses çıkarmanızı ben anlamadım. bu arada Mehmet ali bey milli geliri yüksek ülkelerle bunca yıl anlaşma imzaladık sadece sömürüldük bence çok uzak değil yakın tarihi okuyun. mesela uzağada giderseniz Musul Kerkük konusunu arama motorlarından herhangi birisine yazın bedavadan bilgilenmiş olursunuz.
    Cevapla
  • u mustafa 6 yıl önce Şikayet Et
    Adama sormuşlar.Kuranı bilirmisin.Adam,Kurandan 2 harf bilirim demiş.Nedir onlar;Biri Sat. biri. Ye. demiş.Seninki de onun hesap ne satacağız diyorsun.Satılacakları takas karşılığı verirsin.Onların madenlerini çıkarır işletirsin..Yeterki iste…
    Cevapla
  • Oğuz 6 yıl önce Şikayet Et
    Herşeyi para olarak düşünme sen ona teknoloji verirsin o sana altın iki tarafta kazanır
    Cevapla
  • Köylü 6 yıl önce Şikayet Et
    Her şey para değil kardeş.
    Cevapla
  • Paradan 6 yıl önce Şikayet Et
    Daha önemli başka şeyler de var hayatta bazılarınız anlamaz.....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tokat'ta korkutucu depremin izleri gün ağarınca ortaya çıktı
Türk havacılığının altın çağı! TEBER Güdüm Kiti atış testi!