Sağlıklı su markaları nelerdir? Hangi sular içilebilir PH değerleri nedir?

Sağlık ve Gıda güvenliği Hareketi'nin hazırladığı çok kapsamlı su analizi 14'ncü kez güncellendi. Analiz kapsamında su markası, bulunduğu şehir, suda yer almaması gereken biyolojik, kimyasal ve radyolojik değerler inceleniyor. Bu analizde yer almayan, analiz vermekten kaçınan ünlü markaların yer alması son derece dikkat çekici.

Sağlıklı su markaları nelerdir? Hangi sular içilebilir PH değerleri nedir?
Sağlıklı su markaları nelerdir? Hangi sular içilebilir PH değerleri nedir?
GİRİŞ 26.05.2018 12:12 GÜNCELLEME 26.05.2018 12:12
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Sağlık ve Gıda güvenliği Hareketi'nin hazırladığı çok kapsamlı su analizi 14'ncü kez güncellendi. Su raporunda bulunduğu şehir, suda yer almaması gereken biyolojik, kimyasal, radyolojik değerler ile su da mutlaka olması beklenen mineral değerleri ve suyun PH'ını gösteren bölümlerden oluşuyor. Su markalarının bulunduğu kırmızı renkli bölüm, su da asla olması gereken tehlikeli maddelerin olduğunu gösterirken, yeşil bölüm ise mineral ve PH değerlerini gösteriyor. Bir su markasının 100 tam puan alabilmesi için PH düzeyinin 7-8,5 aralığında olması, suda biyolojik, kimyasal, radyolojik hiçbir kirleticinin olmaması ve mineraller ise belirlenen aralık değerlerinde olması gerekiyor. Bir marka en yüksek 100 puan alabilirken, eksi 25 bin değere kadar da gerileyebiliyor. Kirleticiler eksi puan almasına yol açtığı için suyun değerini düşürüyor. Sabit değer sıfır (0) kabul edilirken, mineraller ve PH, suyun değerini artırıyor. 

RAPOR 5 KISIMDAN OLUŞUYOR!

Su raporunda su markası, kaynağın bulunduğu şehir, suda asla olmaması gereken biyolojik, kimyasal, radyolojik değerler ile su da mutlaka olması beklenen mineral değerleri ve suyun PH’ını gösteren bölümlerden oluşuyor. Kırmızı renkli bölüm, su da asla olması istenmeyen tehlikeli maddelerin nispetlerini gösterirken, yeşil bölüm ise mineral ve PH değerlerini gösteriyor. 

NORMAL DEĞER KAÇ OLMALI? 

Bir su markasının 100 tam puan alabilmesi için PH düzeyinin 7-8,5 aralığında olması, suda biyolojik, kimyasal, radyolojik hiçbir kirleticinin olmaması ve mineraller ise belirlenen aralık değerlerinde olması gerekiyor. Bir marka en yüksek 100 puan alabilirken, eksi 25 bin değere kadar da gerileyebiliyor. Sabit değer sıfır (0) kabul edilirken, mineraller ve PH, suyun değerini artırıyor. Kirleticiler eksi puan almasına yol açtığı için suyun değerini düşürüyor. 

VERİLER NASIL ELDE EDİLİYOR? 

Gıda Hareketi yetkilileri Türkiye'de su analiz verilerini toplamanın çok zor olduğunu belirtiyor. Sağlık Bakanlığı ve su firmalarının veri erişimine izin vermediği belirtiyor. Bu yüzden bazı veriler hayli eksik, bazı firmalar verilerini Gıda Hareketi'ne düzenli gönderirken, bazıları ise ne sitelerinde yayınlıyor, ne de Gıda Hareketi'nin ısrarlı isteğine rağmen vermeye yanaşmıyor. Bazı markalar ise, su değerim yüksek çıkarsa bürokrasinin gazabına uğrarım endişesi taşıdığını belirterek raporlarını vermeye yanaşmıyor. 

ANALİZLERİ KİM YAPIYOR? 

Sularla ilgili hiçbir analiz yapmadıklarını veya aracılık etmediklerini belirten Gıda Hareketi yetkilileri, Su numunesini alan da, analizleri yapan da Sağlık Bakanlığı'nın illerdeki ilgili birimleri olduğunu belirtiyor ve ekliyor: “Bu sadece bu resmi raporları bir araya getirerek tablolaştırıyoruz.” 

SON VERİLERDE DURUM NE? 

"Türkiye’de Sağlık Bakanlığı ambalajlı, suları ‘doğal mineralli kaynak su’, ‘doğal kaynak suyu’ ve ‘içme suyu’ olmak üzere üç kategoride ruhsatlandırıyor" diyen yetkililer, Doğal mineralli kaynak su, doğal kaynak suyu suların içimlerinden “kaynak” ibaresinden de anlaşılacağı üzere tabii kaynaklardan elde edilirken, içme suları ise sondaj yoluyla elde edilen suların işlenmesi sonrasında elde edilmiş sulardır. Bazı firmaların doğal kaynakları yetersiz ancak talep büyük. Bu durumlarda gayri resmi sondajlarla yeraltı sularını da bu sulara karıştırdığını bütün sektör kabul ediliyor. Hiçbir doğal kaynak hacim olarak firmaların piyasaya arzlarını karşılayacak durum da değil. Kapsamlı analizler arasındaki farklarla suyun karşım içerip içermediğini görmek mümkün olduğunu belirtiyor. 

RAPOR NE İÇERİYOR? 

“Bürokrasi ve vatandaşların kendisine sorması gereken en temel sorunun cıva, siyanür, arsenik, alüminyum gibi toksik maddeler içeren buna rağmen mineral bile ihtiva etmeyen suları sırf ambalajlı diye içmek ister misiniz, çocuğunuza, gebe eşinize, hastanıza içirmek ister misiniz” denilen açıklamada “Evet, ise sorun yok. Hayır, ise duyarlı olmaya mecburuz” denildi. 

EN GÜVENLİ MARKALAR HANGİLERİ? 

Gıda Hareketi’nden yapılan basın açıklamasında "Doğal Mineralli Kaynak Suyu"nda 82,73 puanla Buzdağı, "Doğal Kaynak Suyu"nda 62,80 puanla Fuska,"İçme Suyu"nda ise 4,22 puanla Erpınar markası birinci sırada yer aldığı belirtilirken, üreticilere de şu çağrı yapıldı: 

“Firmalar kapsamlı analizler yaptırıp paylaşırsa, belki daha kaliteli ve daha temiz kaynaklarından da haberdar olabileceğiz. Bunun için de firmaları duyarlı olmaya ve verilerini paylaşmaya davet ediyoruz.” 

İŞTE O TABLONUN DETAYLARI!

TABLODA YER ALMAYAN, ANALİZ YAPTIRMAKTAN KAÇINAN ÜNLÜ MARKALAR!

İşte o tablo:

YORUMLAR 2
  • Murat Karakaya 5 yıl önce Şikayet Et
    İlgili bakanlıklar her yıl denetimlerini yaparak halka açıklamalıdır.Yeterli özellikleri sağlamayan ve analiz yaptırmayan şirketleri kapatmaları gerekir.Halkın sağlığını korumak devletin görevidir.
    Cevapla
  • yahya sürmen 5 yıl önce Şikayet Et
    sağlıklı değilse neden satışına izin veriliyor..Bu yetkililer ne isyapar
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Muharrem İnce'den Özgür Özel'e çok sert tepki! Flaş İzmir uyarısı!
Fenerbahçeli eski yıldız, 'oruç' açıklamasıyla gönülleri fethetti!