İlber Ortaylı: Kara buğday türü terk edilmemeliydi

Tarihçi-yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, kara buğdayın, Anadolu buğdayının son derece eski, dayanıklı bir tür olduğunu belirterek, 'Dejenere olmamış bir ırktır. Bunun farkında olunmadı, çok hazin bir şey. Sapı kısa, taneleri küçük diye bu türün terk edilmesi çok yanlış oldu.' dedi.

GİRİŞ 09.03.2018 20:44 GÜNCELLEME 10.03.2018 09:33
Bu Habere 27 Yorum Yapılmış

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) tarafından, Antalya Belek'teki Kaya Palazzo Golf Resort'te düzenlenen "TUSAF 14. Uluslararası Kongre ve Sergisi" oturumlarla devam ediyor.

"Buğday ve Ekmeğin Aşkı: Un" temasıyla düzenlenen kongrede, tarihçi-yazar Prof. Dr. Ortaylı, "Buğday, Ekmek ve Un" konulu konferans verdi.

 

"TÜRKİYE'DEKİ EN BÜYÜK KUMAR HAZİNECİLİKTİR"

Ortaylı, Türkiye'deki en büyük kumarın hazinecilik olduğunu, tarihi eserlerin köstebek yuvası gibi kazıldığını, insanların yüksek paralar harcayarak hazine peşine düştüğünü dile getirdi.

"KARA BUĞDAY TÜRÜ TERK EDİLMEMELİYDİ"

Çocukluğunda yediği ekmeğin lezzetinin damağında olduğunu vurgulayan Ortaylı, "Kara buğday, Anadolu buğdayı son derece eski, dayanıklı bir türdür. Dejenere olmamış bir ırktır. Bunun farkında olunmadı, çok hazin bir şey. Sapı kısa, taneleri küçük diye bu türün terk edilmesi çok yanlış oldu. Bereketli değil kanaati yanlış. Bu buğday türü 1960'ların sonunda 70'erde bırakıldı." diye konuştu.

"TARİHTE DE ŞEKER KULLANILMIŞTIR"

1970'lerin, Türkiye coğrafyasının gelir kaynaklarının görgüsüzce değiştirildiği bir dönem olduğunu ifade eden Ortaylı, yurt dışında eğitim alıp gelen uzmanlar yüzünden Anadolu'nun bugün buğday ithal eden ülkelerin başında geldiğini savundu.

Hedefleri değiştirmek gerektiğini anlatan Ortaylı, buğdayın Türk halkının kullanımında önemli yer tuttuğunu, herkesin ekmek tükettiğini kaydetti. 

Ortaylı, şöyle konuştu:

"'Tarihte şeker kullanılmaz' diyorlar. Tabipler tarihe girdikleri zaman maalesef çuvallıyorlar. Tarihte şeker kullanılmaz tamamen boş bir laftır. Mısır, şeker kamışının memleketidir. Bir sürü yerde vardır, şeker kamışları orada boşuna yetişmiyor. Bunların şekeri bir şekilde yeniyor. Kamışın kendisi de kullanılıyor. Pancar kamışın olmadığı bölgelerde kullanılan bir şey. Bunun üzerine raporlar var. Şeker yemek zararlı olabilir ama yerine daha beter bir şey, nişasta kökenli mısır şerbeti diye ifade edilen bir dalı sokuyorsunuz. Aynı firma dışarıdaki yatırımlarında ve sahalarında şekeri kullanıyor, burada mısır şerbetini kullanıyor. İnsanların buna dikkat etmesi gerekiyor."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 27
  • hakan er 6 yıl önce Şikayet Et
    30 yıl sonrasını düşünemiyorum bile
    Cevapla
  • HalitBinVelit 6 yıl önce Şikayet Et
    Aslında Dava büyük! ; Türkiyede Şeker Fabrikaları özelleştirilerek Yahudi W. W. Cargill,in 1960 yılından bu yana Türkiyedeki hakimiyetine son verilecek.
    Cevapla
  • Dombili 5 yıl önce Şikayet Et
    Türk şekerinin sırtında %67 vergi var bu cargıll a yarıyor ,özelleşsin cargıll kapattıracak hepsini
    Cevapla
  • HalitBinVelit 6 yıl önce Şikayet Et
    Buğdayın Şeker pancarının tohumunu Osmanlı kendi üretiyordu ..Cumhuriyet Tarihinde Bir çok ürünün tohumu Dışardan gelmeye başladı!? Haçlı ,Yahudi; Türk insanını hastalıklarla yok etmeye çalışıyor!..Erdoğan bu yüzden artık kendi tohumlarımızı kullanacağız diyor!..Sayın ortaylı? ..Bir Yahudi israil ,haçlı projesi olan ithal tohumları savunmayın!!?.
    Cevapla
  • alivelideli 6 yıl önce Şikayet Et
    ''1970'lerin, Türkiye coğrafyasının gelir kaynaklarının görgüsüzce değiştirildiği bir dönem olduğunu ifade eden Ortaylı, yurt dışında eğitim alıp gelen uzmanlar yüzünden Anadolu'nun bugün buğday ithal eden ülkelerin başında geldiğini savundu.'' Sn. İlber Ortaylı bunu diyor. Sen ne anlıyorsun? İthal tohumu savunmuyor! İyi oku, okuduğunu anla...
    Cevapla
  • HalitBinVelit 6 yıl önce Şikayet Et
    Eski siyasiler Bu tohumları Türkiyeye sokarak Haçlının yahudinin Müslümanları ,Türkleri yok etme projesine destek olmuşlardır..1980 yılından sonra Türkiyede Kanser,Kalp Damar ve Şeker hastalıklarının artmasının asıl sebebi budur.bunu uyanan Eski siyasileride(özal gibi) yok etmişlerdir. Erdoğana sahip çıkalım?..Çünkü Erdoğan bu projeye direniyor ve kendi tohumlarımızı kullanmanın startınıda vermiştir..Erdoğanı istememeleride,baskıda bu yüzden.
    Cevapla
  • kadir 6 yıl önce Şikayet Et
    kimse sana zorla bir şey yaptıramaz bizim açgözlülük...avanta huyumuz her şeyin temelinde...Japonya, Almanya 16-20 sene işgal altındaydılar...bak nerelere vardılar.
    Cevapla
  • f.b. 6 yıl önce Şikayet Et
    hoca haklı
    Cevapla
  • HalitBinVelit 6 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyede Şeker Fabrikaları Devletin gözüküyor ama 1960 yılından bu yana Şeker pancarı tohumu ve ürünleri Yahudi W. W. Cargill,in himayesinde.. bu nasıl oluyor???.. Şeker pancarını istediği gibi yönlendirip üretim için Yahudiye bu hakkı kim vermiş??.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan'dan dikkat çeken Suriye, Somali, Karabağ çıkışı...
İzmir'de Yeniden Refah adayı AK Parti lehine yarıştan çekildi!