Türkiye'den sinyali verdi: Münbiç'ten sonra...

Türkiye ile ABD, Suriye’de işgal altındaki toprakların yönetimi için PYD’nin dışlandığı Münbiç modelinde anlaştı. Bölgenin güvenliğini Türk ve ABD askerleri sağlayacak, yönetim nüfusa göre belirlenecek.

GİRİŞ 14.03.2018 11:35 GÜNCELLEME 14.03.2018 12:57
Bu Habere 83 Yorum Yapılmış

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, çeşitli temaslarda bulunmak için gittiği Moskova yolunda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

YPG OLMAYACAK

 

 

(Münbiç ve ABD ile anlaşma?) Bizim ABD ile kurduğumuz çalışma grupları, YPG’nin olduğu bölgeler nasıl istikrara kavuşturur, kimin yöneteceğini nasıl sağlayabiliriz. Temel prensip, nüfusu oranında yönetim olması. Yani Münbiç yüzde 90 Arap’sa, burayı yönetenler de güvenliğini oluşturup güvenliği tesis edecek yapının da yüzde 90’ını Araplar oluşturacak. Ama hiçbir şekilde YPG içinde olmayacak. Bu bizim talebimiz. 

ABD’YLE YAPACAĞIZ

Bunu ABD ile birlikte yapacağız. ABD Dışişleri Bakanı geldiğinde yaptığımız açıklama buydu. Ama önce Münbiç’ten başlayacağız, Münbiç’te bir model uygulayacağız. Snra di ğer yerlere bunu götüreceğiz. Bu Rakka için de geçerli. Fırat’ın doğusundaki, YPG’nin doğusundaki tüm yerler için geçerli. İşin özeti bu. 

TÜM BÖLGEYİ KAPSAYACAK

(Bu sadece Münbiç için mi? Suriye’nin geneli için mi?) Bu model önce Münbiç’te uygulanacak ama amacı tüm bölgeleri kapsayacak. 

KAYITLAR VAR

(Nüfus nasıl belirlenecek? ) Kayıtların hepsi var. O nüfusların hepsi var. YPG girmeden önce, savaş başlamadan önce o şehirlerin ne kadarı Arap, Kürt, Süryani, Keldani hepsi var. 

YPG OLMAYACAK

(Bu şartlarda YPG’ye kalan bölge var mı?) Suriye’de Kürtler olacak. Kobani… Kürt ağırlığı varsa, Kürtler olacak.. Ama YPG adı altında YPG olmayacak yani. Terör örgütleri olamaz diyoruz. Diğer Kürtler olsun. ABD’nin YPG dışında tanıdığı Kürt vardır. 

KAYNAK: STAR
YORUMLAR 83
  • Düzceli 6 yıl önce Şikayet Et
    Bizim bildiklerimizi ve duyduklarımızı devlet adamlarımız mutlaka biliyordur. ABD'nin planı baştan beri hep hinlikti. Şimdi vazgeçecek değil,biz de artık eski Türkiye değiliz. Fakat ABD Suriye'de kaybetti; çevresine bakın,alfabenin çeşitli harflerinden oluşan Terör örgütleri... Milyarlarca dolar yatırım; teröre açık açık destek; kararsızlık... En önemlisi itibar, itibar yerle yeksan.
    Cevapla
  • izmir-çankaya 6 yıl önce Şikayet Et
    o topraklar suriyelilerin türkiye ve suriye yönetsin abd evine gitsin ne işi o topraklarda
    Cevapla
  • huseyni 6 yıl önce Şikayet Et
    saç sakal hepsi bi arada olmalıydı ...münbiçe Tsk girmeliydi.....sakalı yarım bırakırsan top sakal olur hadi bi şekilde idare edersin.....faullerden favorilerden giripte traşı yarım bırakan berber uzadıkça şekil alır der ....uzadıkça daha berbat olur.....menbiç başka siyasi malzemelere açık hale getirilmemeli.......
    Cevapla
  • bir şeyler 6 yıl önce Şikayet Et
    sen ne anlatıyorsun ya :D
    Cevapla
  • huseyni 6 yıl önce Şikayet Et
    yaptımda niye yaptım bi sor ilyas salman -şener şen klasiği,özellikle Münbiç alınmalıydı nasıl ki afrin konuşulmuyor menbiç te uygulamanın dışında tutulmalıydı daha ötesi fıratın doğusunda düşünülebilirdi.....abd münbiçte daha çoook fırıldaklar çevirir...... sonu savaş olur....2027 de 2030 da afrin benzeri bi operasyonu o tarihlerde Bu ülke insanı terörden çok çeker..çektirmeyin artık yeter bitsin bu terör.....
    Cevapla
  • süleyman 6 yıl önce Şikayet Et
    Devlet büyükleri,hani münbiçten kuzey ıraka kadar topraklar temizlenip,ne olursa olsun abd münbiçten çıkarılacak diyordu. hayırdır ne oldu?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ankara'daki kritik ziyaret sonrası MSB kaynaklarından dikkat çeken Eurofighter açıklaması!
Dikkat! Yeni uygulamayla bu kişiler ehliyet alamayacak