Başbakan açıkladı: Boğazlara yerli sistem geliyor

Denizcilik Zirvesi'nin açılış oturumunda konuşan Başbakan Binali Yıldırım Boğazların tamamında tamamen yerli ve milli gemi trafik sistemini kurulacağını söyledi.

GİRİŞ 17.03.2018 10:52 GÜNCELLEME 17.03.2018 12:05
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Boğazların tamamında tamamen yerli ve milli gemi trafik sistemi kurulacağını söyleyen Başbakan Yıldırım, ''Bitirme aşamasına geldik. Bütün denizlerimizde seyreden gemilerin 7/24 esasına göre izlenmesi ve oluşabilecek muhtemel risklere karşı gerekli müdahalelerin yapılması için şart.'' dedi.

Başbakan Binali Yıldırım'ın konuşmalarından satır başları;

Çanakkale'de, Kurtuluş Savaşı'nda tarihe geçen şehit olan denizcileirmize Allah'tan rahmet diliyorum. Barbaros'ları, Piri Reis'leri kaptan-ı deryaları şükranla anıyorum. Uluslararası Denizcilik Örgütü'ne ülkemiz ilk olarak 1999'da konsey üyesi oldu. C kategorisinde üyeliğimiz devam ediyor. Türkiye bugüne kadar aldığı desteğin daha fazlasıyla rekor bir oyla tekrar seçildi.

Türkiye güçlü tarihi mirası, coğrafi konumu ve her geçen gün büyüyen deniz filosuyla katkı sunmaya devam edecek. Denizcilik gönlümü dolduran büyük bir sevdadır. 100'den fazla değişik kültürlerden gelen denizci geleneğine sahip ahbaplık kurma fırsatını buldum.

 

Bu arkadaşlarımızın birçoğu önemli bir göreve geldiler. Dünya Denizcilik Üniversitesi sıradan üniversiteler gibi değil. Alanlarında ciddi bir emeği olan bunu uluslararası düzeyde diğer ülkelerden gelen arkadaşlarıyla paylaşma fırsatı olan uzman arkadaşlar.

MİLLİ GELİR ARTTI

Türkiye'de son 15 yıl içerisinde yapılan altyapı projeleri konusunda Avrupa İmar ve Yatırım Bankası bir araştırma yapmış. Sonuçlara göre Türkiye'de bölünmüş yollara yapılan yatırım son 12 yılda sayesinde iller arasındaki mesafe en az 1,5 saat mesafe kısaldı. Bu yollar sayesinde Türkiye'nin işsizliği ülke bazında %1 azaldı. Bütün iller ihracat yapar hale geldi. Daha az kalkınmış illerden daha fazla kalkınmış illere olan göçler durdu. Tersine göç başladı. Bunlar ülkelerin kalkınması için önemli bir araçtır. Yapılan ulaşıma altyapıya yatırım Türkiye'nin 3 kat büyümesinin arkasındaki gerçek sebeptir. 2016'ya kadar Türkiye milli gelirini 3 kat büyüttü.

Geçen yıl dünyada birçok belirsizlik olmasına rağmen küresel piyasalarda dalgalanmanın devam etmesine rağmen Türkiye 3. çeyrekte dünyada bir numara oldu. 1,5 milyon vatandaşımıza 2017 içinde iş bulduk. Yatırımla oluyor bu.

Karayolları, demiryolları ve denizcilikte altyapı ülkelerin kalkınması için önemli bir araçtır. Kaldıraçtır. Eğer ulaşamazsanız erişemezsiniz. 

Üç taraflı denizlerle çevrili bir ülke olarak denizcilik sektörü çok önemli, kayıtsız kalmamız söz konusu olamaz. 

Şuan denize kıyısı olan her bölgede en az bir tane aktarma limanı çalışmamız var. 

BOĞAZLARA YERLİ SİSTEM GELİYOR

Denize kıyısı olan her bölgede en az bir tane aktarma limanı çalışmamız var. Ülkemizi adeta bir aktarma merkezine dönüştürüyoruz. Boğazlarımızın tamamında tamamen yerli ve milli gemi trafik sistemini kuruyoruz. Bitirme aşamasına geldik. Bütün denizlerimizde seyreden gemilerin 7/24 esasına göre izlenmesi ve oluşabilecek muhtemel risklere karşı gerekli müdahalelerin yapılması.

Dünyada savaş gemisini milli olarak tasarlayan 10 ülke arasından biri Türkiyedir. Artık Türkiye gerek ticaret gemisi gerekse askeri amaçlı gemi yapımında her türlü tecrübeye ve yetkinliğe sahiptir. 

Dünya ekonomik kriz ile boğuşurken Türkiye Osmangazi Köprüsü, Çanakkale Köprüsü ve 3. Havaalimanı gibi devasa yatırımlara imza attı. Türkiye sadece denizcilikte, demiryollarında değil havayollarında da önemli mesafe kat etti.

YORUMLAR 5
  • Denizci 6 yıl önce Şikayet Et
    Sayın başbakan denizlerimizi düşünürken denizcilerimizi unutuyorsunuz.Türk denizcileri resmen batağa gidiyorlar.ülkenin büyük firmaları yabancı bayraklı gemilerinde tamamen hintli ve filipinli personel çalıştırmaya başladı geri kalanlarda bundan istifade ederek istediģi gibi at koşturuyorlar.
    Cevapla
  • deli dumrul 6 yıl önce Şikayet Et
    Sayın başbakanım, Lütfen toplantılarınızı küçükçekmece, Yahya kemal beyatlı salonunda yapmayın. İşgüzar görevliler, salon etrafındaki yolları 10 saat gibi kapalı tutarak, bizlere eziyet ediyorlar. Zaten o bölgede metro inşaatı var duman oluyoruz. Lütfen istemiyoruz. Veyahut şu görevlilere birşeyler söyleyin. Öğleden sonra geleceğiniz program için saat 08 de yollar kapatılmaktadır.
    Cevapla
  • selami 6 yıl önce Şikayet Et
    işte bu ;)
    Cevapla
  • doğru demiş 6 yıl önce Şikayet Et
    birileri para yok diye yalandan ağlamasın.arakana,ordumuza para lazım olunca 10 tl sms atmayan o birileri çiftlik bank zırvalığına 510 milyon tl yatırmış.kimse bu ülke gelişmiyor,paramız yok filan demesin.artık çok az insan falir.
    Cevapla
  • Misafit 6 yıl önce Şikayet Et
    Milli gelir 3 kat buyudu :))
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Hazar Denizi'nde güvenliği sağlamak için Türkiye ile temasa geçtiler!
Murat Kurum, 'eş başkan' görünümlü danışmanı yerden yere vurdu: İşine baksın!