Ankara'da 70 milyon dolarlık operasyon!

Ankara'da düzenlenen operasyonda değeri 70 milyon doların üzerinde olduğu belirtilen nükleer Koliforniyum maddesi ele geçirildi. Gözaltına alınan 4 kişinin sorgusu sürüyor.

GİRİŞ 19.03.2018 13:10 GÜNCELLEME 19.03.2018 14:31
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

Ankara'da düzenlenen nükleer madde operasyonunda, değeri 70 milyon dolar olan kaliforniyum maddesi ele geçirildi.

Ankara Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele ekipleri, değerlendirilen bir ihbar sonucu önceden takibe aldıkları bir gruba yönelik operasyon düzenledi.

Pursaklar ilçesinde durdurulan bir araçta yapılan aramada, değeri yaklaşık 70 milyon doların üzerinde olduğu belirtilen "kaliforniyum" maddesi ele geçirildi.

Operasyonda 4 kişi gözaltına alındı. Sorgusu devam eden şebeke üyelerinin, maddenin satışıyla ilgili 72 milyon dolara anlaştıkları öğrenildi.

Maddenin nereden, nasıl getirildiği ve satış için kimle anlaşıldığına yönelik araştırmalar devam ediyor.

KALİFORNİYUM NEDİR?

 

 

Kaliforniyum maddesinin ele geçirilmesiyle birlikte vatandaşlar da internet üzerinde bu madde hakkında bilgi sahibi olmak için araştırma yapmaya başladı. Peki Kaliforniyum nedir? Kaliforniyum ne işe yarar? Kaliforniyum nerelerde kullanılır?

Kaliforniyum maddesi, 98 atom numarasına ve Cf sembolüne sahip radyoaktif metalik bir kimyasal elementtir. 1950 yılının Şubat ayında ilk kez Kaliforniya Üniversitesi'ndeki laboratuvarda küriyumun alfa parçacıkları (helyum iyonları) ile bombardıman edilmesiyle üretilmiştir.

Normal basınç altında biri 900 °C'nin üstünde ve diğeri 900 °C'nin altında olmak üzere iki farklı kristal yapıda bulunan Kaliforniyum maddesi, oda sıcaklığında hava ile temas ettiğinde yavaşça matlaşmaktadır.

Periyodik tabloda aktinitler serisinde bulunan Kaliforniyum, yeryüzünde bilindiği kadarıyla doğal bir şekilde elde edilememektedir. Fakat çeşitli nükleosentezlerin meydana gelmesi nedeniyle uranyum cevherlerinde birkaç dakikalığına da varlığını sürdürmektedir.

KALİFORNİYUM NE İŞE YARAR?

Kaliforniyum, nükleer araştırmalarda fisyon parçacıkları kaynağı olarak kullanılmaktadır. Ayrıca nötron kaynağı olarak, petrol kuyularında nem ölçüm aygıtlarında ve altın ya da gümüş araştırma çalışmalarında da kullanılan bir elementtir.

YORUMLAR 22
  • mongol 6 yıl önce Şikayet Et
    bu madde bizi tehtit edenlere karşı bizde otom bonbası yapıyoruz mesaşı
    Cevapla
  • asalet 6 yıl önce Şikayet Et
    tubitaka verinki ise yarasin
    Cevapla
  • Trakya 6 yıl önce Şikayet Et
    Aferiin cok guzel bir haber yazilisi hicbir soruyu acik birakmiyor insallah diyer arkadaslariniza da sicrar ornek olur böyle habercilik yapin iste ,size negativ birsey yazildimi kötüye cekmeyin yada parti sinifina koymayin hemen haber dedigin böyle aktarilir tsk ler tekrar Aferin.
    Cevapla
  • vatandaş 6 yıl önce Şikayet Et
    kesin defineci dir onlar
    Cevapla
  • veli 6 yıl önce Şikayet Et
    yani?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
AB'de Türkiye zirvesi! Sonuç bildirisi açıklandı!
Kabinede değişiklik olacak mı? AK Parti'den son dakika açıklaması