Türkiye'nin yeni hedefi Sincar nerede? Sincar'ın harita üzerindeki konumu!

Sincar bölgesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları sonrasında gündemin merkezine yerleşti. Peki, Türklerin operasyon gerçekleştirerek terör örgütlerinden temizlemeyi hedefledikleri Sincar veya diğer adıyla Şengal nerede? İşte, Afrin bölgesinde tamamen kontrol sağlanması üzerine yeni harekatın düzenleneceği bölge olarak gözlerin çevrildiği Sincar'ın harita üzerindeki konumu...

Türkiye'nin yeni hedefi Sincar nerede? Sincar'ın harita üzerindeki konumu!
Türkiye'nin yeni hedefi Sincar nerede? Sincar'ın harita üzerindeki konumu!
GİRİŞ 06.04.2018 11:13 GÜNCELLEME 06.04.2018 11:13

Hain terör örgütü PKK'nın ikinci Kandil olarak nitelendirdiği Sincar bölgesine, askeri birlikler tarafından operasyon gerçekleştirileceği ve terör örgütlerinden arındırılacağı konusu gündemde sürekli konuşulan konular arasındaydı. Bunların üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde, ''Bir gece ansızın Sincar'a girebiliriz.'' şeklindeki önemli açıklamalarıyla birlikte kamuoyu, Sincar bölgesi ile ilgili detaylı bilgiye erişmek ve Türkiye'nin neden Sincar bölgesine gireceğini öğrenmek istiyor. Tüm bu gelişmelerin hemen ardından stratejik konumu itibariyle önem teşkil eden Sincar bölgesinin nerede olduğu ve harita üzerindeki konumu son derece merak edilerek araştırmalara yoğunluk kazandırıldı. Peki, hain terör örgütü PKK'nın ikinci bir Kandil'e dönüştürmek istediği Sincar nerede? İşte, son zamanlarda gündemden düşmeyerek en çok araştırılan konular arasında ilk sıralarda yerini alan Sincar bölgesinin harita üzerindeki konumu...

CUMHRURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN SİNCAR BÖLGESİ İLE İLGİLİ ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR…

 

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen Hâkim ve Cumhuriyet Savcıları Kura Töreni’nde konuştu. Erdoğan, "Neresi o ikinci Kandil? Sincar. Eğer halledecekseniz siz halledin. Eğer halledemiyorsanız biz hemen bir gece ansızın Sincar’a da gireriz, oradaki PKK’lıları da temizleriz. Eğer dostsak, eğer kardeşsek bize gerekli kolaylığı sağlayacaksınız. Sizden önceki yönetimlere de bunları söyledik. Eğer bunları temizlemiyorsanız bize bırakın, PKK’yı da biz temizleyelim. Dediler ki 'Biz sıkıntıya düştüğümüzde durumu bildireceğiz.' O gün bugün hâlâ bildirecekler. Sayın Başbakanımız görüşüyor, biz görüşüyoruz. Ama çok daha bu iş uzarsa, yeni bir Zeytin Dalı da orada olur" şeklinde ifadelere yer verdi.

SİNCAR

SİNCAR NEREDE?

Sincar ya da diğer ismiyle Şengal Irak’ın kuzey bölgesinde yer alan Ninova ili sınırları içinde bulunmaktadır. 

Etrafının sıra dağlarla çevrili olmasından dolayı hem güvenlik hem de ticari açıdan avantajlı bir konumu olan Sincar, yaklaşık 3 bin 200 kilometrekarelik bir alana sahiptir.

Arap ve Türkmenler tarafından Sincar, Kürtler tarafından ise Şengal olarak adlandırılan bölgede Arapça dışında Kürtçe'nin Kurmanci lehçesi konuşuluyor.

Terör örgütü PKK’nın Irak Şengal kolu olan YBŞ ve KBY elindedir. Ezidiler’in çoğunlukta olduğu bölgede Araplar ile Süryaniler de yaşamaktadır.

SİNCAR

SİNCAR BÖLGESİNİN NÜFUSU KAÇTIR?

Sincar'ın nüfusu 2014 öncesi verilerine göre de 350 ila 400 bin kişi civarında. Terör örgütü DEAŞ'ın 2014'teki saldırısının ardından bölge nüfusunun 88 bine düştüğü tahmin ediliyor. Sincar nüfusunun yüzde 82'si Ezidi, yüzde 13'ü Müslüman-Kürt, yüzde 5'i ise Araplardan oluşuyor. 

SİNCAR MUSUL İÇİN STRATEJİK ÖNEME SAHİPTİR!

Kuzey Irak'ta Musul'un batısında yer alan Sincar, aynı adı taşıyan dağın eteğinde bir şehir. Bağdat ve Şam'a giden yolu üzerinde yer alan bu şehir ve dağ konumu nedeniyle stratejik bir noktada. Öyle ki tarih boyunca başta Musul olmak üzere Irak'ın kuzeyine hakim olmak isteyenler burası için savaştı. Tarihin yeniden yazıldığı bir dönemdeyiz. Sincar dağı ve şehri PKK terör örgütünün işgali altındadır.

SİNCAR

SİNCAR NEDEN KRİTİK BÖLGEDEDİR?

DEAŞ'ın 3 Ağustos 2014'te Ezidilerin çoğunlukta yaşadığı Musul'un Sincar ilçesini ele geçirmesini bahane ederek Kandil ve Suriye'den gönderdiği militanlar vasıtasıyla bölgeye yerleşen PKK, ilçenin jeostratejik avantajından da yararlanarak, Kandil'e alternatif ikinci bir üs oluşturmayı hedefledi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Peşmerge güçlerinin DEAŞ ile mücadelede başarısız kalmasından da yararlanan terör örgütü PKK, "Ezidilere yardım etme" bahanesiyle bölgeye yerleşme imkanı buldu.

sincr

Peşmerge güçleri tarafından 14 Kasım 2015'te Sincar'ın DEAŞ'tan tamamen kurtarılmasına rağmen PKK ilçeden geri çekilmek yerine kamplarını genişletip elinde tuttuğu bölgelerde tüneller kazmaya başladı. IKBY Başkanı Mesud Barzani ve Ezidilerin önde gelen isimlerinin tüm çağrılarına rağmen PKK ve ona bağlı yerel militanlar Sincar Dağı başta olmak üzere diğer bölgelerde varlıklarını sürdürmeye devam etti.

Barzani ve Ezidilerin geri çekilme çağrısına kulak asmayan PKK'nın, 3 Mart'ta Sincar'ın Hanesur köyüne geçmek isteyen Suriyeli Peşmergelere saldırmasıyla patlak veren çatışma da ilçedeki gerginliğin artmasına sebep oldu.

SİNCAR

İŞTE SİNCAR'IN HARİTA ÜZERİNDEKİ KONUMU...

SİNCAR

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Bayraktar'dan müjde! 'Birkaç ay içinde kazacağız'
Harita paylaşıldı! 45 il için peş peşe uyarılar